Besinleri İyi Çiğniyor Musunuz?

Okunma [1022]
Besinleri İyi Çiğniyor Musunuz?

 

Sağlıklı bir sindirim ve besin emilimi, yalnızca basit bir eylem olan yiyecekleri çiğnemekle mümkündür. Yiyecekleri aceleyle çiğneyenlerdenseniz ya da her lokmanızı sevdiğiniz içecekle ıslatıp yutmadan önce birkaç kez çiğniyorsanız; hazımsızlık, kabızlık ve diğer sindirim sorunlarına ortam hazırlıyorsunuz demektir. American Journal of Clicinal Nutrition'da yayınlanan bir araştırmaya göre, yiyecekleri 15 yerine 40 kez çiğnemek, yüzde 12 daha az yemek yenilmesini sağlıyor. Ayrıca, lokmalarını daha çok çiğneyerek yiyenlerin daha az kalori aldıkları ortaya çıktı.

 

 

Sindirimde çiğnemenin önemi büyük

 

2-51.jpg

 

Fiziksel bir süreç olan çiğneme, büyük parçaları daha küçük parçacıklar haline getirmeye yardımcı olur. Bu, yemek borusunda oluşan gerilimi azaltır ve midenin yiyecekleri daha hızlı şekilde daha küçük parçalara ayırmasını sağlar. Her lokmayı düzgün bir şekilde çiğnediğiniz zaman, bolca sindirim enzimleri içeren tükürük salgılarsınız. Bu enzimleri boğaz ve mideye gönderdiğinizde, sindirim sürecine katkıda bulunursunuz. Eğer yediğiniz yiyecek yağ içeriyorsa, aynı zamanda dil altından salgılanan enzimler yardımıyla da bazı besinlerin emilimine başlarsınız.

 

 

Sağlıklı bir yaşam için besinleri önce çiğneyebilin, sonra çiğneyin


Vücut, çiğneme işlemi boyunca sindirimi tetikleyen bazı süreçler uygular. Sindirim, vücudun en çok enerji tüketen süreçlerinden biridir, bu yüzden üzerinize düşeni yaparak vücudunuza yardımcı olmanız şart. Etkili bir çiğneme sırasında yiyeceklere uygulanan basınç, yetişkin insanın azı dişleri için santimetre kare başına yaklaşık 5.5-15 kg., kesici dişler için 2-5 kg. arasındadır ve kullandığımız el tarafıyla yiyecekleri çiğnemeye yatkınızdır. Asıl problem çiğnememek mi, yoksa çiğneyememek mi? Çiğnememek bir alışkanlıkken, çiğneyememek bir sorundur. Bu durum tedavi gerektirebilir. Eğer sizde veya danışanınızda böyle bir problem varsa mutlaka diş hekimi kontrolü önerilmektedir. 


Taglar: #çiğnemek #besin #diş #beslenme #sindirim #diyetisyen #diyetisyendünyası #enzim #sağlık

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 21.12.2022

Kaynak: Sabah

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler