Günde Bir Şekerli İçecek Kalp Hastalıkları Riskini Arttırır

Okunma [3162]
Günde Bir Şekerli İçecek Kalp Hastalıkları Riskini Arttırır

 

Çoğu insan sürdürülebilir yaşamdan bahsettiğinde, tek kullanımlık plastiği azaltmak gibi şeyler akla geliyor. Ancak sağlıklı yaşam tarzına uygun alışkanlıkları benimsemek de önemli bir parçasıdır.  Nüfus olarak ne kadar sağlıklıysak o kadar sürdürülebilir olabiliriz. Kendimizi daha iyi  hissetmekten ve daha uzun süre yaşayacağımızdan bahsetmiyoruz bile.

Amerikan Kalp Derneği tarafından yayınlanan yeni bir çalışmanın sonuçlarını sizlerle paylaşmak istedik. 

Araştırma için, devam eden California Öğretmen Çalışması'ndan veriler kullanıldı.  Bu çalışma 1995'te bir kohort çalışması başladı ve ne içtiklerini ve ne kadarını bildiren 106.000'den fazla kadın içeriyordu. Yaş ortalaması 52 olan katılımcılara, çalışmaya katıldıklarında kalp hastalığı, inme veya diyabet teşhisi konmamıştı.

California San Diego Üniversitesi'nden çalışma yazarı Cheryl Anderson, şekerin kardiyovasküler hastalık riskini çeşitli şekillerde artırabileceğini varsaydıklarını söyledi. Şu şekilde açıkladı;
  
"Kandaki glikoz seviyelerini ve insülin konsantrasyonlarını artırır, bu da iştahı artırabilir ve kardiyovasküler hastalık için önemli bir risk faktörü olan obeziteye yol açabilir."

Anderson, kandaki çok fazla şekerin aynı zamanda oksidatif stres ve iltihaplanma, insülin direnci, sağlıksız kolesterol profilleri ve Tip 2 diyabet, ateroskleroz gelişimine güçlü bir şekilde etki ettiğini söyledi.

Amerikan Kalp Derneği'ne göre, şekerle tatlandırılmış içecekler, Amerikan diyetindeki en büyük ilave şeker kaynağıdır. Tipik bir  sodada 130 kalori ve 8 çay kaşığı (34 gram) şeker bulunur. AHA önerileri, çoğu şeker için günde 6 kaşığı veya 25 gram olan ek şekeri günde en fazla 100 kalori ile sınırlandırmayı gerektirir.

Çalışmanın sınırlarından biri yapay olarak tatlandırılmış içeceklerin tüketimini değerlendirememiş olmasına rağmen, önceki araştırmalar menopoz sonrası kadınlar arasında günde iki veya daha fazla diyet içeceği içmenin, tıkalı bir arterin neden olduğunu göstermekte. 

 

Sonuç olarak ; 

Şekerli soda, şekerli su, meyve suyu ve  şekerli çay gibi içeceklerden günde bir kez tüketen kadınlarda; 


▶Kardiyovasküler hastalık riski, nadiren içen kadınlara göre yüzde 23 oranında artmaktadır.
▶Anjiyoplasti gibi tıkanmış arterleri açmak için bir tedaviye  ihtiyaç duyma olasılığı yüzde 26 artmaktadır. 
▶İnme oranı yüzde 21 artmaktadır.

 

Çalışmaya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 


Taglar: #diyetisyendünyası #diyetisyen #diyetisyendunyasi #araştırma #kalp #kalphastalıkları #şekerliiçecek #drink #sugar

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 20.05.2020

Kaynak: Tree Hugger

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler