İstanbul'dan Madrid'e Metabolik Cerrahi ile Diyabet Ameliyatı

Okunma [2982]
İstanbul'dan Madrid'e Metabolik Cerrahi ile Diyabet Ameliyatı

 

Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Alper ÇELİK, Uluslararası Obezite Cerrahisi Derneği'nin kongresinde, İstanbul'dan Madrid'e bağlandı ve canlı yayında metabolik cerrahi yöntemiyle 54 yaşındaki bir diyabet hastasını ameliyat etti.

 

 

Canlı yayında metabolik cerrahi ameliyatı 

 

Metabolik cerrahisi ile ilgili gelişmelerin ve yeniliklerin tartışıldığı İFSO Kongresi, bu sene İspanya'nın başkenti Madrid'te yapılıyor. Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Alper ÇELİK, 3-7 Eylül tarihlerini kapsayan kongrede, canlı yayında metabolik cerrahi ameliyatı gerçekleştirdi. 

 


Hastalar ameliyat sonrasında şekersiz hayata merhaba diyecek 



Türk cerrahisinin bilim dünyası açısından önemine değinen Doktor Alper ÇELİK, "İstanbul'dan İspanya'nın başkenti Madrid'e canlı ameliyat gerçekleştirdik. Bir dünya kongresinde, şeker hastasını ameliyatla tedavi ettik. Hastamız, 54 yaşında bir erkek hastaydı. Ciddi görme kayıpları yaşıyordu. Şekere bağlı bir göz hasarı da mevcuttu ve bundan sonra gözünde hasar olmayacak. Hastamız ameliyat sonrasında ilaçlarını, insülinlerini yavaş yavaş azaltarak bırakacak ve şekersiz hayata merhaba diyecek. Bu ameliyat iki açıdan önemli. Birincisi dünya kongresinde Türk cerrah operasyon yapma şansı buluyor. Bu bizim cerrahi akademimizin Türk cerrahi bilim dünyasını ne kadar önemli bir yere geldiğinin göstergesidir. İkincisi ise şeker hastası gibi şimdiye kadar ilaçla insülinle tedavi edilebileceği iddia edilen bir hastalığı ameliyatla tedavi edilebiliyor olmasıdır" şeklinde konuştu. 

 



Hastaların çoğu birkaç hafta çinde sosyal hayatlarına dönerler



Bazı erişkin şeker hastalarının gereksiz yere insülin kullandıklarını ileri süren ÇELİK, şunları söyledi:  "Bu insanların aslında vücudu insülin üretiyor ama ne yazık ki pek çok hekim arkadaşımız şekerini yüksek gördükleri her hastaya insülin yazıyor. Ancak bu insanların aslında çoğunun bedeninde insülin var. Sadece bunu kullanamıyorlar. Ameliyat, bu üretilen ama kullanılamayan insülinin artık kullanılmasını sağlıyor. İnsülin vücutta serbest kaldıktan sonra vücut kendi insülinünü kullanmaya başlıyor. İlaçlara, insülinlere artık ihtiyaç duymuyor. Hastaların çoğu birkaç hafta içinde sosyal hayatlarına dönerler. Eskisinden daha aktif daha canlı bir şekilde dönerler ve uykuları değişir, yolda yürüyüşleri değişir, merdiven çıkmaları bile değişir. Yepyeni bir hayat başlar" diye konuştu. 

 



Metabolik cerrahi Türkiye'de 6 Bin 500 hastayı tedavi etti 



Metabolik cerrahi için Arap ülkelerinden çok talep olduğunu söyleyen Dr. ÇELİK, "Metabolik cerrahi Türkiye'de 12. yılını doldurmuş ve 6 bin 500 hastayı tedavi etmiş durumda. Artık dünyanın dört bir yanından İstanbul'a bizlere tedavi için insanlar başvuruyor. Türk insanının belirli bir bölümü bu tedaviyi duymuş ya da biliyor ama artık dünya çapında İstanbul ile Türkiye bir üs olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Özellikle Arap ülkelerinden çok fazla bir talep var. Toplum geneline baktığımızda şeker hastalığının en sık görüldüğü ülkeler Arabistan Yarımadası ve körfez ülkeleri. O yüzden Arap ülkelerinden çok ciddi bir talep var" diye konuştu.


Taglar: #TürkiyeMetabolikCerrahiVakfı #ProfDrAlperÇelik #UluslararasıObeziteCerrahisiDerneği #kongre #İstanbul #Madrid #diyabet #hasta #şeker #hastalık #obezite #tedavi #obezitecerrahisi #diyet #insülin #metabolikcerrahi #mideameliyatı #bariatrikcerrahidiyetisyenliği

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 24.09.2019

Kaynak: NTV

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler