Özel Sağlık Kuruluşu "Sağlık Meslek Hizmet Birimi"
SAĞLIK MESLEK MENSUPLARININ SERBEST MESLEK İCRASI HAKKINDA YÖNETMELİK RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI!
Diyetisyenler Özel Sağlık Kuruluşu "Sağlık Meslek Hizmet Birimi" açabilecek!
Sağlık meslek mensubu olan diyetisyenler ; Sağlık Bakanlığından alacakları ruhsat ile mesleklerini serbest olarak icra edebilecek. Diyetisyenler mesleki yetkinlikleri çerçevesinde "Sağlık Meslek Hizmet Birimi" (Özel Sağlık Kuruluşu) açabilecek.
Müşterek Özel Sağlık Kuruluşu "Sağlık Meslek Hizmet Birimi" (SMHB) açılabilir.
Aynı meslek ünvanına sahip üç sağlık meslek mensubu müşterek olarak SMHB açabilecek. Müşterek açılacak Sağlık Meslek Hizmet Birimi Ruhsatı Her bir sağlık meslek mensubu için ayrı düzenlenecek.
Sağlık meslek mensubu diğer meslekleri de kapsıyor.
Yönetmelik Diyetisyenler dışında, diğer sağlık meslek mensubu ; dil ve konuşma terapisti, ebe, ergoterapist, fizyoterapist, hemşire (hemşireliğe eş değer sağlık memuru), klinik psikolog, odyolog ve podologlar da aynı şekilde alacakları ruhsat ile mesleklerini serbest olarak icra edebilecek ve "Sağlık Meslek Hizmet Birimi" (Özel Sağlık Kuruluşu) açabilecek.
Yönetmelik Kapsamı Genişletildi
Hâlihazırda ebe, hemşire ve sağlık memurları (toplum sağlığı bölümünden mezun olanlar) Sağlık Kabinleri Hakkında Genelge kapsamında serbest olarak mesleklerini icra edebiliyordu. Yeni Yönetmelik'in kapsamına ebeler ve hemşireler (hemşireliğe eş değer sağlık memuru) de dahil edildi.
Özel olarak sağlık hizmeti almak isteyen kişilerin talepleri karşılanacak
Sağlık Meslek Hizmet Birimlerinin açılmasıyla sağlık hizmetleri yalnızca hastanelerle sınırlı kalmayacak, toplum temelli ve bireye yönelik olarak genişletilmiş olacak. Bu sayede sağlık hizmetini kamu kuruluşları haricinde özel olarak almak isteyen kişilerin talepleri karşılanmış olacak.
Yetkisi Dışında Tıbbi Uygulama Yapılmayacak
Sağlık Meslek Hizmet Birimlerinde yalnızca mesleki yetki kapsamında hizmet verilecek. Hekim tarafından tanı konulmuş hastalara tedavi planı veya reçete doğrultusunda hizmet sunulacak. Yetki dışında herhangi bir tıbbi uygulama yapılmayacak. Sunulan hizmetler belirlenen standartlara uygun olarak yürütülecek, yetkili olmayan kişilerin hizmet sunmasının önüne geçilecek.
Gıda takviyesi satışı yapılmayacak!
Özel Sağlık Kuruluşlarında (Sağlık Meslek Hizmet Birimlerinde) İlaç, tıbbi malzeme, kozmetik ürün veya gıda takviyesi satışı yapılmayacak!
Tabelalar
Birimlerin tabelalarında "Özel Sağlık Meslek Hizmet Birimi" ibaresi bulunacak.
Denetim
Sağlık Bakanlığı tarafında ruhsatlandırılan bu birimlerde sunulan sağlık meslek hizmetleri yine aynı bakanlıkça denetlenecek. Denetim için bakanlığa bağlı sağlık kurum ve kuruluşları ile üniversitelerden uzmanlardan oluşan en az üç kişilik denetim komisyonları oluşturulacak. Denetim komisyonları, tıbbi endikasyon ve uygulamaların mevzuata uygunluğunu değerlendirecek, faaliyetleri düzenli olarak inceleyecek.
Donanım & Kayıt
Her Sağlık Meslek Hizmet Birimi gerekli donanımlara sahip olacak, verilen hizmetler kayıt altına alınacak. Sağlık meslek mensupları her işlem öncesinde hastaları bilgilendirmek ve onay almak zorunda olacak.
Hasta Hakları
Bu sayede hasta hakları korunacak ; hizmetle ilgili talep, şikâyet ve öneri mekanizmaları açık ve ulaşılabilir olacak. Her Sağlık Meslek Hizmet Biriminde "T.C. Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) ALO 184" ibaresini içeren entegre karekod uygulaması zorunlu olacak.
Kaynaklar ve Uzmanlar

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2025/03/20250329-1.htm
SAĞLIK MESLEK MENSUPLARININ SERBEST MESLEK İCRASI HAKKINDA YÖNETMELİK

Taglar: #Diyetisyen #GerçekDiyetisyen #Sağlık #SerbestMeslekİcrası #ResmiGazete #SağlıkBakanlığı #SağlıkMeslekHizmetBirimi #ÖzelSağlıkKuruluşu #Yönetmelik
Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü
Tarih: 29.03.2025
Kaynak: Sağlık Bakanlığı Instagram Hesabı