Dünyadaki açlık ve yoksulluk bilincini artırmak ve dünyadaki değişim için çözümlere ilham vermek amacıyla Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) kuruluş tarihi Dünya Gıda günü olarak anılıyor.
Kimseyi Geride Bırakma
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ;
''Bu gezegende yaklaşık sekiz milyar insan var ve biz tek bir gıda sistemini paylaşıyoruz. Çatışma, hastalık, eşitsizlik, iklim değişikliği ve artan gıda ve yakıt fiyatları, uygun fiyatlı ve besleyici gıdaya erişimi engelleyerek ve kısıtlayarak gıda güvenliğini tehdit ediyor.
Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi çevre ve daha iyi bir yaşam için daha verimli, kapsayıcı, sürdürülebilir ve esnek tarımsal gıda sistemlerine dönüşüm yoluyla kimsenin geride bırakılmadığı sürdürülebilir bir dünya inşa etmemiz gerekiyor.
Kimseyi geride bırakma.''
Gıda üretimi, tüketimi ve israfı gezegenimize ağır bir yük getiriyor
Gıda sistemindeki tür verimsizlikler sadece dünyaya trilyonlarca dolara mal olmakla kalmıyor, daha da önemlisi toplumdaki dengesizlikleri ortaya çıkarıyor.
Bir tarafta obezite bir tarafta açlık
Obezite dünya çapında artmaya devam ederken, üç milyardan fazla insan sağlıklı beslenmeye parası yetmiyor.
Dünyanın COVID-19 pandemisinden çıkacağına ve gıda güvenliğinin iyileşmeye başlayacağına dair umutlara rağmen, COVID-19 pandemisinin ortasında 2020'de keskin bir yükselişin ardından dünya açlığı 2021'de 828 milyona yükseldi. Şiddetli gıda güvensizliği, küresel nüfusun yüzde 11,7'sinin ciddi düzeyde gıda güvensizliği ile karşı karşıya kalmasıyla daha yaygın hale geldi. Dünya çapında sağlıklı beslenmeye gücü yetmeyen insan sayısı da 112 milyon artarak neredeyse 3,1 milyara ulaştı ve bu da daha fazla insanın güvenli, besleyici ve yeterli gıdaya erişemediğine dair ek kanıtlar sağladı.
Bizler Ne Yapabiliriz?
Sağlıklı ve sürdürülebilir seçimler yapın
Biyolojik çeşitliliği ve sağlığınızı desteklemek için çeşitli ve besleyici gıdalar seçin. Diyetinize meyve, sebze, baklagiller, kuruyemişler ve tam tahıllar ekleyin ve tuz, şeker veya yağ oranı yüksek ultra işlenmiş gıdaları azaltın.
Yiyecek israfını azaltın
Tüketilebileğiniz kadar besin satın almak ve pişirmek, bütçenize katkı sağlamakla birlikte israfın önüne geçmeyi sağlayacaktır.
Geri dönüşüme katkıda bulunun
Evde kompost yapmayı veya su uygulamalarını yeniden kullanmayı deneyin.
Küçük gıda üreticilerini destekleyin
Sebze ve meyveyi yerel çiftçilerden satın almak, tarımsal kalkınmayı destekleyecektir
Sürdürülebilir giyinin
Sosyal açıdan sorumlu ve etik olan markaları destekleyin.
Bilgiyi paylaşın
Daha fazla insanın gıdalarımızın nasıl üretildiği ve bunun gezegen, toplum üzerindeki etkileri ile ilgilenmesini sağlayın.
Kaynaklar :
Taglar: #gıdagünü #dünyagıdagünü #foodday #food #gıdagunu #gıda #16ekimgıdagünü #worldfoodday #fao #birleşmişmilletler #gidavetarimorgutu #kimseyigeridebirakma #GıdaKahramanları #DünyaGıdaGünü
Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü
Tarih: 14.10.2022
Kaynak: Derleme Haber