3 Boyutlu Yazıcılarla Et Olmayan Et Üretildi

Okunma [5597]
3 Boyutlu Yazıcılarla Et Olmayan Et Üretildi

 

İspanyol menşeili Novameat adlı şirketin geliştirdiği üç boyutlu (3D) yazıcılar ile yenilebilir gıda maddeleri basılabiliyor. Üç boyutlu yazıcı ile yemek yapma girişimlerine ilk olarak Katalonya Politeknik Üniversitesi'nde çalışırken başlayan Şirket kurucusu Giuseppe SCIONTI, yeni üretilen yazcılarla yenebilir sebze bifteği basılabildiğini söyledi.

 

 

Bitkisel hamurların tadı etten farksız

 adsiz-tasarim-92.jpg

 

Üretim sürecinde ise önce çeşitli bitkisel materyallerden bir hamur hazırlanıyor. Daha sonra bu hamur yazıcıya veriliyor. Yazıcı da "eti basıyor." Bu yöntemle saatte yüz elli gram kadar et basmak mümkün. SCIONTI, ürünlerinin tadının orijinal et ve tavuktan farksız olduğunu söylüyor.

 

 

Tadı beğenildi ama pahalı 

 

Son yıllarda bilim ve et, marshmallow ve kamp ateşleri gibi bir araya gelerek, birden fazla firmanın tamamen çıkarılamayan et analoglarını denetlemeye çalışıyor. Bazıları laboratuar ortamında kas dokusunu büyütüyor, diğerleri ise etin lezzetini ve dokusunu simüle etmeyi amaçlıyorLaboratuarda yetiştirilen et, bir biftek veya tavuk göğsü ile karşılaştırıldığında beğenide daha yüksek puanlar alıyor, ancak şu anda mağazalarda ve restoranlarda sunmanın pahalıya mal olduğu düşünülüyor. 

 

 

Et içermeyen et

 

SCIONTI, pilav veya bezelye ve deniz yosunu bileşenlerinden protein tozu kullanarak et içermeyen gıdaları geliştirdi. CAD yazılımı kullanarak Scionti, malzemeleri "ete" dönüştürmek için bir program tasarladı. Bileşenler bir şırınga kullanarak bir makine içine ve daha sonra bir biftek şeklinde şekillendirilecek uzun bir mikro filament içine konulur. Bitkisel maddelerden üretilen saman rengi macunun, orijinal bifteklere benzer bir dokuya sahip olduğu söylenir. Makine, bir saatten az bir sürede ham vejetaryen bifteğin yaklaşık dörtte birini üretebilir. SCIONTI;  ''Benim için en büyük zorluk hayvan etine benzer kıvamı ve dokuyu elde etmekti.'' diyor. 

 

 

Amaç sürdürülebilirlik olduğundan avokado ve kinoayı kullanmadı

 

adsiz-tasarim-91.jpg

 

SCIONTI gibi araştırmacıların  bu et olmayan seçenekleri bulmaları için yol gösterici sebeplerden biri de sürdürülebilirliktir. Et arzusu küresel olarak artmaktadır, ancak etin yetiştirilmesi ve etin o yetiştiriciliği için etin taşınması ve depolanmasıyla  tüketilen kaynaklar ve emisyonlar, çevrenin işleyebileceğinden daha büyüktür. Ürünün sürdürülebilirliği SCIONTI için önemlidir, bu yüzden hazır bezelye ve pirinçten elde edilen proteinler ve amino asitlerle çalışmayı seçmiştir. "Çevre üzerinde olumsuz bir etkisi olmayan ham maddeleri kullandım. Örneğin, avokado veya kinoayı seçmemeye çalıştım, çünkü ithal edilmesi gereken gıdalara olan talebin artması çevre üzerinde zararlı bir etki yaratacaktır." "dedi. SCIONTI, ilk olarak sebze bifteği üretmelerinin nedenini ise ‘hayvan kesimi gerekmemesi, çevreye zarar vermemesi ve sebzelerin görece daha sağlıklı olması' diye açıklıyor. 

 


Taglar: #İspanyol #Novameat #üçboyutluyazıcılar #yenilebilirgıdamaddeleri #KatalonyaPoliteknikÜniversitesi #GiuseppeSCIONTI #sebzebifteği #bitkisel #hamur #Yazıcı #orijinalet #tavuk #bilim #et #marshmallow #etanalogları #laboratuar #kasdokusu #biftek #tavukgöğsü #pilav #bezelye #denizyosunu #proteintozu #CAD #mikrofilament #küresel #sürdürülebilirlik #avokado #kinoa

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 17.12.2018

Kaynak: Sputnik

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler