5 Soruda Mide Ekşimesi

Okunma [3660]
5 Soruda Mide Ekşimesi

 

1. Mide ekşimesi nedir?

 

Mide ekşimesi, halk arasında çok yaygın olarak görülen göğüste ve göğüs kafesinin arkasında hissedilen yanma tarzında bir ağrıdır. İngilizcede kalp yanması anlamına gelen "heartburn" kelimesi ile tanımlanan bu ağrılar göğüs bölgesinde hissedilmesi nedeniyle kalp ağrıları ile karıştırılabilir. Yemekten hemen sonra, yatarken veya gün içerisinde herhangi bir zamanda meydana gelen mide ekşimesi kişiye rahatsızlık hissi verir. Bazı gıdalar, ilaçlar, obezite ve hatta stres gibi tetikleyicilerin bilinmesi bu problemlerinin önlenmesine yardımcı olabilir. 

Mide ekşimesi genellikle sağlığınız için ciddi bir tehdit oluşturmaz fakat bununla birlikte, ciddi, sık ve kalıcı asit reflüye benzer komplikasyonlar oluşturabilir. Haftada iki veya daha fazla kez ciddi mide ekşimesi, GERD (gastroözofageal reflü hastalığı) adı verilen bir durumunuz olabilir.

Bazı yaşam tarzı faktörleri sfinkterin ne kadar iyi çalıştığını ve midenin ürettiği asit miktarını etkiler. Aşırı kilolu, büyük öğünler yiyen, dar kıyafetler giyen veya sigara içen insanlar daha savunmasız olma eğilimindedir.

 

 

2. Mide ekşimesi belirtileri nelerdir?

 

 Mide ekşimesi, çok yaygın görülen bir sağlık sorunudur ve belirtileri de oldukça nettir. En yaygın görülen mide ekşimesi belirtileri şu şekildedir:

  • Göğüste ağrı ve yanma hissi
  • Ağza asitli ve acı tatlı mide sıvısının gelmesi
  • Ağrıların uzanma veya eğilme ile birlikte kötüleşmesi
  • Yemek yedikten sonra mide ve yemek borusu bölgesinde yanma
  • Geceleri artan mide ağrıları

Yukarıdaki belirtiler mide ekşimesinin yanı sıra birçok mide hastalığının beraberinde görülen semptomlar arasında yer alır.

 

3. Mide ekşimesi nasıl olur?

 

Bir besin yemeye başladığınızda mideniz yemeğinizi parçalamaya hazırlanır. Asit salgılarını arttırır. Pek çok insanda hatalı bir kapak benzeri yapı, bu asitlerin yemek borusu içine akmasına, yemek borunuza sızmasına ve göğüste yanma hissini tetiklemesine izin verir. 

Mide ekşimesine neyin neden olduğunu anlamak için, o besinin yolunu izleyelim. Bir ısırık yuttuğunuzda, besin yemek borusundan mideye geçer. Alt özofagus sfinkteri adı verilen kapak benzeri bir kas halkası, yiyeceklerin içeri girmesini sağlamak için açılır. Daha sonra mide asitlerinin yemek borusuna kaymasını önlemek için tekrar kapanması gerekir. Bazı insanlarda, mide ve yemek borusu arasındaki sfinkter olması gerektiği gibi çalışmaz. Bu, asitin ağrı ve tahrişe neden olabileceği yemek borusuna sızmasına izin verir. Asit reflüsü olan herkes mide ekşimesinden muzdarip değildir ve "mide ekşimesi" semptomları olan bazı kişilerde aslında asit reflüsü yoktur, ancak bu acıya neden olan başka bir durumu olabilir. Asit reflüsünün ayırt edici özelliği mide ekşimesi  göğsün ortasında ağrılı bir yanma hissidir. Mide ekşimesi genellikle yemeklerden sonra başlar ve birkaç saat sürebilir. Eğilme veya uzanma sonrasında rahatsızlık daha kötü olabilir. Şiddetli asit reflü semptomları arasında yutma zorluğu veya yemeğin göğüste veya boğazda sıkıştığını hissetme yer alır. 

 

 

4. Mide ekşimesini tetikleyen besinler nelerdir?

 

  • Asitli gıdalar (domates, turunçgiller…)
  • Kafein kaynakları (kahve, çay, çikolata)
  • Asitli içecekler (gazoz, kola, meyve suyu…)
  • Kızartmalar
  • Yüksek yağlı yiyecekler (yağlı etler…)
  • Asitli soslar (sirke, salça, limon suyu)
  • Baharatlar 
  • Çiğ soğan ve çiğ sarımsak 

 

 

5. Mide ekşimesi problemi yaşayanlar nelere dikkat etmeli?

 

Aynı anda çok fazla yemek yenmemeli: Düşünülmesi gereken ilk şey bir seferde yediğiniz miktar. Az az sık sık beslenme kuralını uygulayabilirsiniz.

 

Yavaş yavaş yiyin:  İyi sindirim iyi bir çiğneme ile başlar. Acele etmeyin ve yemeklerin tadını çıkarın.

 

Yağlı gıdalardan uzak durun: Yüksek yağlı yiyecekler midenizde daha uzun süre kalma eğilimindedir. 

 

Yüksek asitli gıdaları tek başına yemeyin: Domatesler (salça, soslar) ve turunçgiller (portakal, greyfurt ve limon gibi) aç karnına, özellikle kendi başlarına yerseniz, problem yaratabilir. Sirke başka bir asittir ve salata soslarında ve diğer yemeklerde yaygın bir bileşendir.

 

Seçeneklerinizi keşfedin:Ara öğünler için daha az asitli diğer meyve ve sebzeleri deneyin. Ya da asitli gıdalarda porsiyon boyutunu azaltın. Örneğin, makarnanızda daha az domates sosu kullanın ve aynı anda biraz et veya ekstra sebzeler alın. 

 

Asitli içeceklere mola verin: Bazı içecekler ve yiyecekler mide ekşimesini arttırabilir. Kafeinli içecekler midede asidi artırır. Alkol, yemek borunuz ve mideniz arasındaki kapağı rahatlatarak asitin daha kolay kaçmasını sağlar. Gazlı içeceklerden kaynaklanan karbonatlaşma midenizi şişirebilir, bu da mide ekşimesine yol açabilir. Domates ve narenciye suları da asit içerir. Bitki çayları, süt ve sade su gibi içecekler seçin. Kahve içmek istiyorsanız miktarları küçük tutun.

 

Baharatlara dikkat edin : Aromalı, keskin baharatlar ve çiğ sarımsak-soğan şikayetleri arttırabilir.

 

Beslenme günlüğü tutun: Herkes farklı. Domates yoksa hafif baharatlı bir yemekolabilir. Yiyeceksiz yudumlamadığınız sürece küçük bir fincan kahve içebilirsiniz. Neleri kaldırabileceğinizi ve mide ekşimesine neden olanları saptamanıza yardımcı olması için notlar alın veya bir günlük tutun.

 

Yemekten sonra hemen yatmayın: Akşam yemeği ve uyku arasında en az  3 saat bekleyin. 

 

Sigara ve alkole dikkat edin: Sigara ve alkol kullanıyorsanız azaltın & bırakın.

 

Egzerisize dikkat edin: Egzersiz, karın basıncını artırarak asit reflü riskini artırabilir. Bazı egzersiz türleri, doğal sindirim akışını tersine çevirerek riski diğerlerinden daha fazla arttırır. Baş aşağı ve aşağı doğru köpek gibi ters yoga pozları iyi örneklerdir. Karın egzersizi bir sorun olabilir, çünkü hareket mide asitlerini yemek borusuna itebilir.

 

Başınızın altını yükseltin: Gece mide ekşimesi varsa, başınızı yaklaşık yükseltmek için yatağınızın bacaklarının altına bloklar yerleştirmeyi deneyin veya üst vücudunuzla bir kama yastığı üzerinde uyuyun. Bu strateji, mide asitlerini ait oldukları yerde tutmak için yerçekimini kullanır. (Başınızı yastık yığınlarıyla yükseltmekten kaçının. Bu, vücudunuzu mide ekşimesini ağırlaştıracak şekilde büker.) Bazıları için reflü, sağ tarafınızdan ziyade sol tarafınızda yatarken daha az sıklıkla gerçekleşir.

 

Kilo verin : Mide ekşimesini hafifletmenin başka bir yolu da karnın üzerindeki baskıyı azaltmaktır. Fazla kiloları vermek, gevşek kıyafetler seçmek ve sıkı kemerler kullanmamak işe yarayacaktır.

 


Taglar: #mide #midehastalıkları #mideekşimesi #reflü #gastrit

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 15.05.2020

Kaynak: WebMD

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler