Sizde mutsuz olduğunuzda çikolata, cipsle veya evde yaptığınız muhteşem browninizle mi avunuyorsunuz? O zaman kötü bir haberimiz var: Son zamanlarda yapılmış 41 çalışmanın analizi söylüyor ki abur cubur yemek depresyon riskini arttırıyor.
Abur cuburlar tüm vücutta hasar bırakıyor
Çalışmanın başyazarı Dr. Camille Lassale "Bir pro-inflamatuar diyet sistemik inflamasyonu tetikleyebilir ve bu da depresyon riskini doğrudan artırabilir" dedi.
Analiz, çok fazla yağ veya şeker içeren işlenmiş olan gıdaların sadece bağırsaklara değil, "sistemik iltihap" olarak bilinen tüm vücutta inflamasyona yol açtığını buldu.
The British Psychological Society üyesilerinden bir depresyon uzmanı, abur cubur yemenin depresyon riskini arttırmakla birlikte, bağırsaktaki mikrobiyatasını da bozduğunu söyledi. Beyindeki kimyaya çok benziyor. Yani bağırsakları etkileyen şeylerin de beyni etkilemesi şaşırtıcı değil "diye ekledi.
University of London'da Epidemiyoloji ve Halk Sağlığı Departmanı "Kronik inflamasyon, proinflamatuvar molekülleri beyne taşıyarak duygudurum düzenlemesinden sorumlu olan molekülleri (nörotransmitterleri) de etkileyebilir. Bu nedenle, benimsenen diyetin yeni depresyon vakalarıyla nasıl ilişkili olduğunu anlayabiliyoruz. Abur cuburdan zengin kötü bir beslenme planı depresyon riskini artırabilir. ‘'diyor.
Abur cubura karşı akdeniz diyeti
Geleneksel Akdeniz diyeti uygulayanların depresyon gelişme olasılığı daha az bulunmuştur. Çünkü araştırmalar Akdeniz Diyetinde bulunan balık, meyve, kuruyemiş ve sebzeler depresyona karşı koruma sağladığını göstermektedir.
Depresyonun maddi yükü tahmin edilenden daha büyük
İngiltere'de altı kişiden birinin, sıklıkla endişe ile birlikte depresyon yaşadığı düşünülmektedir. Depresyonun tedavisinin yanı sıra üretkenlik kaybı dahil olmak üzere topluma toplam maliyetinin yılda 105 milyar sterlin olarak tahmin edilmiştir.
Analiz de farklı görüşler de yer alıyor
Analizin sonunda bazı uzmanların görüşü sağlıklı bir diyet ile ruh halimizi iyileştirebileceğimiz yönündeyken bazıları da bitkisel gıdalardan zengin bir beslenmenin depresyonu engelleyemeceği görüşündedir.
Royal College of GPs'in başkanı Helen Stokes Lampard şunları söyledi: "Bu büyük ölçekli çalışma, sağlıklı bir diyet yapmanın ruh halimizi geliştirebileceğine ve bize daha fazla enerji vereceğine dair daha fazla destekleyici kanıt sunmaktadır. Bu, yediklerimizin ruhsal sağlığımız üzerinde bir etkisi olabileceğini gösteren artan araştırma yapısına katkıda bulunuyor.
Uzmanlar analizin sonunda depresyon hastaların fiziksel ve zihinsel sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip olabileceğini bildikleri bütünsel bir yaklaşımın bir parçası olarak yeterli ve dengeli bir diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri tavsiye ediyorlar ."
Yeterli ve dengeli diyetin ruhsal hastalıklarda etkisini gören doktorlar ise önerilerine diyetisyen danışmanlığını da eklemiş bulunuyorlar.
Taglar: #aburcubur #depresyon #akdenizdiyeti #şeker #çalışma #analiz #balık #meyve #sebze #JournalMolecularPsychiatry #zarar #TheBritishPsychologicalSociety #bağırsak #mikrobiyata #beyinkimyası #UniversityofLondon #HelenStokesLampard #Dr.CamilleLassale #EpidemiyolojiveHalkSağlığıDepartmanı #inflamasyon #proinflamatuvar #nörotransmitter #fizikselsağlık #zihinselsağlık #ruhsalhastalıklar
Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü
Tarih: 27.09.2018
Kaynak: The Guardian