Açlık ve Ruh Hali İlişkisi Açıklandı!

Okunma [5932]
Açlık ve Ruh Hali İlişkisi Açıklandı!

 

Görünüşe göre açlık sadece bir terim değil. Sizde açken ben ben değilim diyenlerden misiniz? Hiç merak ettiniz mi neden açken birşeye odaklanamıyor veya modunuz düşük oluyor? İşte açlık ve ruh hali arasındaki bağlantı… 

 

Dengesiz beslenme ruh halini etkiliyor 

 

Guelph Üniversitesi araştırmacıları, aç olduğumuzda yaşadığımız kan şekerindeki ani düşüşün ruh halimizi etkileyebileceğini ortaya çıkardı. Psikoloji Bölümü'nden Prof. Francesco LERİ, "Kan şekeri seviyesindeki bir değişimin ruh hali üzerinde kalıcı bir etkiye sahip olabileceğine dair kanıtlar bulduk" dedi.  Journal of Psychopharmacology'de yayınlanan çalışmada, farelerde hipogliseminin duygusal davranış üzerindeki etkisini incelendi. Çalışmayı yöneten doktora öğrencisi Thomas HORMAN, "İnsanlar olumsuz duygudurum durumları ve stres hakkında düşünürken, metabolik faktörleri değil, psikolojik faktörleri düşünürler" dedi. "Fakat dengesiz beslenme davranışının bir etkisi olabileceğini keşfettik." 

 

 

 Hipoglisemi güçlü bir fizyolojik ve psikolojik stres

 

shutterstock_324775763.jpg

 

Sıçanlara, hipoglisemi yaşamaları için bir glukoz metabolizması blokeri(insülin) enjekte edildi ve daha sonra spesifik bir odaya yerleştirildi.  Başka bir zaman aynı farelere bir su enjeksiyonu yapıldı ve farklı bir odaya yerleştirildi. Bu olaylardan sonra farelerin hangi odaya gireceği gözlemlendiğinde, hipoglisemi yaşadıkları odadan kaçındılar. LERİ, "Bu tür kaçınma davranışı, stres ve kaygı ifadesidir" dedi. "Hayvanlar o odadan kaçınıyorlar çünkü orada stresli bir deneyime sahiplerdi. Bunu tekrar yaşamak istemiyorlar."

Araştırmacılar, hipoglisemi yaşadıktan sonra sıçanların kan seviyelerini test ettiler ve fizyolojik stresin bir göstergesi olan daha fazla kortikosteron buldular. Glikoz metabolizması bloke edildiklerinde sıçanlar da daha halsiz görünmüşlerdir.  LERİ,  "Bunun kaslarının çalışmasını sağlamak için glikoza ihtiyaç duyduklarından kaynaklandığını söyleyebilirsin," dedi. "Ama onlara yaygın olarak kullanılan bir antidepresan ilaç verdiğimizde, halsiz davranış gözlenmedi. Hayvanlar normal olarak hareket etti. Bu ilginç çünkü kasları hala glikozu alamıyordu, ama davranışları değişti."Bu bulgu, hayvanların hipoglisemik olduklarında stres ve depresif duygudurum yaşadıkları fikrini desteklediklerini söyledi.

 

Depresyon tedavisinde beslenme desteği gündeme gelecek 

 

shutterstock_247411303.jpg

 

Anksiyete ya da depresyon yaşayan kişiler için, çalışma sonuçlarının tedavi için bir etkisi olduğunu söyledi. "Birisini depresyon ve kaygı geliştirmeye yönlendiren faktörler, bir kişiden diğerine farklılık gösterebilir. Beslenmenin bir faktör olduğunu bilerek, yeme alışkanlıklarını olası tedaviye dahil edebiliriz. Bu bulgular depresyon ile obezite, diyabet, bulimia ve iştahsızlık gibi hastalıklar arasındaki bağlantıyı da içerdiğini belirtti.'' Hipogliseminin olumsuz duygudurum durumlarına katkıda bulunduğunu kanıtlayan araştırmacılar, kronik, uzun süreli hipogliseminin depresyon benzeri davranışlar geliştirmede bir risk faktörü olup olmadığını belirlemeyi planlamaktadır.

 

 

 

 


Taglar: #açlık #ruhhali #mod #GuelphÜniversitesi #araştırma #kanşekeri #Psikoloji #Prof.FrancescoLeri #JournalofPsychopharmacology #çalışma #hipoglisemi #duygusaldavranış #ThomasHorman #olumsuzduygudurum #stres #metabolikfaktörler #psikolojikfaktörler #dengesizbeslenmedavranışı #fizyolojik #psikolojik #glukozmetabolizmasıblokeri #enjekte #insülin #kortikosteron #glikoz #anksiyete #depresyon #obezite #diyabet #bulimia #iştahsızlık #riskfaktörü

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 10.10.2019

Kaynak: Science Daily

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler