Evde tetkik alanında yapılan yenilikler, salgının da etkisiyle daha sık karşımıza çıkıyor. Teknoloji aracılığıyla uzaktan yapılabilen her şey yalnızca hastaların değil sağlık çalışanlarının da hayatını kolaylaştırıyor. Daha az insanın hastaneye gitmesi, hastanelerdeki virüs yükünü azaltarak daha güvenli bir ortam yaratırken riskli gruptaki ve ileri yaştaki hastalar da tehlikeye atılmamış oluyor. Üstelik gerekli kontrollerin salgın nedeniyle aksatılmasının ve internetteki yanlış bilgilerle hareket edilmesinin de önüne geçilmiş oluyor.
Örnek vermek gerekirse SmileMate, hastaların diş taramalarını evde yapabilmesi ve böylece ortodontistlerin hastalarının ilerleyişini uzaktan takip edebilmesi için tasarlanmış akıllı telefona entegre bir sistem olarak oldukça çarpıcıydı. Portatif giyilebilir cihaz Seer Sense ise EEG, EKG ve video kayıt kullanarak epilepsi teşhisini hastaneye gitmeden koymaya imkan tanıyordu. Evde pap smear testi, akıllı telefonla sperm testi, herkesin evinde tetkik yapabileceği el ultrasonu da yaygınlaşması heyecanla beklenen teknolojiler arasında. Şimdi de At Skin aldı cilt kontrol aparatı var sırada.
At Skin dermaskopi cihazı gibi çalışıyor
Lens benzeri bir akıllı telefon eklentisi olan At Skin, ciltle ilgili tüm rahatsızlıkları tarayabiliyor. Cilt, vücut için ilk savunma hattı; bu nedenle sağlığını korumak, vücudun geri kalanını sağlıklı tutmak açısından önemli. Borderless Design Consultancy (BDCI) bu gerçekten hareketle; cilt hastalıklarını, enfeksiyonları, kanser DNA'sını, dokuları ve genel cilt sağlığı unsurlarını tarayabilen bir akıllı telefon aksesuarı geliştirmiş.
Araç, akıllı telefonun kamera modülüne kolayca takılabiliyor ve anormallikleri tespit etmek için bir dermaskopi cihazı (derinin yüzeysel mikroskobik incelemesini yaparken kullanılan araç) gibi çalışıyor.
Cilt lezyonlarını veya melanom hücrelerini çok erken bir aşamada tespit edebiliyor. Sorun tespit ettiği zaman da kullanıcıyı durumun kötüleşme riskini ortadan kaldırarak erkenden harekete geçmesi ve önleyici tedbirler alması için uyarıyor. Bu tedbirlerin başında da doktora gitmek yer alıyor elbette. Cihaz şu anda prototip aşamasında ve hala geliştirilmeye devam ediyor. Yine de şirket, yakın gelecekte lansmanı gerçekleştirmeyi planlıyor.
Taglar: #skin #deri #derisağlığı #sağlık #teknosağlık
Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü
Tarih: 21.11.2021
Kaynak: Bigumigu