Alzheimer'ı Durduran Diyet

Okunma [5119]
Alzheimer'ı Durduran Diyet

 

 

EGCG (epigallokateşin gallat) ve FA (ferulik asit) içeren bir diyet, farelerde Alzheimer belirtilerini tedavi etmek için kullanıldı.

 

 

Havuç ve yeşil çay içindeki maddeler semptomları geri çevirdi 

 

shutterstock_251566309.jpg

 

Yeşil çay ve havuçta bulunan bazı bileşenlerden oluşan bir diyet, genetik olarak Alzheimer geliştirmeye programlanmış farelerde Alzheimer benzeri semptomları geri çevirdi. Güney Kaliforniya Üniversitesi (USC) araştırmacıları bu çalışmanın farelerde yapıldığını ve fareler üzerinde yapılan birçok keşfin insan tedavilerine dönüştürülemediğini belirtiyor. Yine de ortaya çıkan sonuçlar, halihazırda kullanılan bitki tabanlı bazı gıda takviyelerinin insanlarda bunamaya karşı koruma sağlama ihtimali olduğunu gösteriyor.

Araştırmayı yürüten Prof. Terrence TOWN "Özel bir ilacın piyasaya sürülmesi için 10-12 yıl beklemenize gerek yok. Bu beslenme değişikliklerini bugün bile yapabilirsiniz. Bence bu çok cesaretlendirici." diyor.

 

 

Kombinasyon tedavisi işe yaradı

 

Çalışmada tek bir ‘sihirli' ilaç yerine kombinasyon tedavisinin Alzheimer tedavisinde daha başarılı olabileceği iddiası da desteklenmiş oldu. Kombinasyon tedavisi halihazırda kanser, AIDS ve romatizma gibi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor.

Bu çalışma için araştırmacılar yeşil çayda bulunan EGCG (epigallokateşin gallat) ve havuç, domates, pirinç, buğday ve yulafta bulunan FA (ferulik asit) maddelerini inceledi. Araştırmada Alzheimer benzeri belirtiler gösteren 32 adet fare dört eşit gruba ayrıldı. Her grupta eşit sayıda dişi ve erkek fare bulunuyordu. Karşılaştırma amacıyla her gruba eşit sayıda sağlıklı fare de eklendi. Üç ay boyunca farelere EGCG ve FA karışımı, sadece EGCG, sadece FA ya da sadece plasebo verildi. Dozaj kilogram başına 30 miligram olarak belirlendi. Bu dozaj günlük diyetin bir parçası olarak kolaylıkla tüketilebiliyor.

 

 

Test sonuçları

 

Üç aylık diyetten önce ve sonra bilimciler fareleri bir nöropsikolojik teste tabi tuttu. Bu testler insanlarda bunamayı belirlemek için gerçekleştirilen testlerle aşağı yukarı aynı özellikleri taşıyordu. Testlerden birinde fareler Y şeklinde bir labirente bırakıldı. Bu test farenin uzamsal işler belleğini inceliyordu. Aynı yetenek insanlar tarafından bir binanın çıkışını bulmak gibi amaçlarla kullanılıyor.

Sağlıklı fareler içgüdüsel olarak Y şeklindeki labirentin her bir kolunu tek tek geziyor. Burada bir yiyecek ya da bir çıkış arıyor. Hasta fareler ise bu görevi sağlıklı olanlar kadar iyi icra edemiyor.

Üç ayın ardından kombinasyon tedavisi gören farelerin uzamsal işler belleklerinin tamamen düzeldiği ve Alzheimer'lı farelerin de sağlıklı farelerle aynı seviyede performans göstermeye başladığı görüldü.

TOWN tedavide kullanılan bileşenlerin, amiloid öncülü proteinlerin parçalanıp amiloid beta adı verilen küçük proteinlere dönüşmesini engellediğini söylüyor. Bu küçük proteinler Alzheimer hastalarının beyinlerinde birikip tıkanıklığa sebep oluyor. Ayrıca bileşenlerin beyinde nöroinflamasyon ve oksidatif stresi azalttığı gözlendi. Bu durumlar insanlarda Alzheimer oluşumunun önemli sebepleri olarak biliniyor.

TOWN kendisinin ve laboratuvarının kombinasyon tedavisini, bitkilerden elde edilen bileşenlere odaklanarak araştırmaya devam edeceğini belirtti.


Taglar: #EGCG #epigallokateşingallat #FA #ferulikasit #diyet #Alzheimer #GüneyKaliforniyaÜniversitesi #USC #yeşilçay #havuç #Prof.TerrenceTown #kanser #AIDS #romatizma #domates #pirinç #buğday #yulaf

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 13.03.2019

Kaynak: Dünya Halleri

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler