Amerikan Diyabet Derneği (ADA) her yıl Diabetes Care dergisinde yayınladığı ‘'Standards of Medical Care in Diabetes'' in 2019 sayısını yayınladı.
Kılavuz 193 sayfa ve 16 bölümden oluşuyor
Bölümler arasında,
- Diyabetin gelişmi ve popülasyonlardaki sıklığı
- Diyabetin sınıflandırması
- Tip-2 diyabetin önlenmesi veya geciktirilmesi
- Yaşam tarzı müdahaleleri
- Glisemik kontrol ve hedefler
- Diyabetin farmokolij tedavisi
- Ayak bakımı ve benzeri bir çok konu yer alıyor.
Bu hafta sizin için daha genel bir başlık olan ''Tip-2 Diyabetin Önlenmesi ve Geciktirilmesi'' kısmını aktarıyoruz.
Tip-2 Diyabetin Önlenmesi ve Geciktirilmesi
Yaşam Tarzı Müdahaleleri
Tip 2 diyabetin prediyabet hastalarında en az bir yıllık izlem önerilmektedir. Diyabet Önleme Programı (DPP) üzerinde modellenen yoğun davranışsal yaşam tarzı müdahale programına, başlangıçtaki vücut ağırlığının %7'sini kaybetmesi ve bu kaybın sürdürülmesi ve orta şiddetli fiziksel aktiviteyi artırması dahil edilir (tempolu yürüyüş gibi). Prediyabet ile başvuran kişilerin haftada en az 150 dakika yürümeleri gerekmektedir. Hastanın tercihine göre, teknoloji destekli diyabet önleme müdahaleleri tip 2 diyabetin önlenmesinde etkili olabilir ve dikkate alınmalıdır.
Beslenme
Kalorisi azaltılmış yemek planı ve fiziksel aktivite de dahil olmak üzere yapılandırılmış davranışsal kilo kaybı tedavisi, aşırı kilolu veya obeziteye sahip tip 2 diyabet geliştirme riski yüksek olanlar için çok önemlidir.
Yaşam tarzındaki değişikliklerle kilo kaybının uzun vadede sürdürülmesinin zor olabileceği düşünülerek, gerektiğinde ek terapötik seçeneklere (örneğin, farmakoterapi) erişebilmeleri gerekir. Müdahale çalışmalarına dayanarak, prediyabetli kişiler için faydalı olabilecek yeme alışkanlıkları arasında Akdeniz beslenme planı ve düşük kalorili, az yağlı bir beslenme planı yer almaktadır. Düşük karbonhidratlı bir beslenme planının prediyabetli kişiler için faydalı olup olmadığı konusunda ilave araştırmalara ihtiyaç vardır. Buna ek olarak, kanıtlar tüketilen toplam gıda kalitesinin (Alternatif Sağlıklı Beslenme İndeksi ile ölçüldüğü üzere), tam tahıllar, baklagiller, kuruyemişler, meyveler ve sebzeler ve en az işlenmiş ve işlenmiş gıdalar üzerinde etkili olduğunu göstermektedir.
Genel olarak sağlıklı düşük kalorili beslenme şekilleri teşvik edilmekle birlikte, bazı diyet bileşenlerinin gözlemsel çalışmalarda diyabet riskini etkilediğine dair kanıtlar da bulunmaktadır. Fındık, çilek, yoğurt, kahve ve çay daha fazla alındığında diyabet riski azalır. Bunların aksine; kırmızı etler, şekerli yiyecekler, şekerli içecekler, tip 2 diyabetin artmış riski ile ilişkilidir.
Diyabetli hastalar için, bireyselleştirilmiş tıbbi beslenme tedavisi, prediyabet ile tanımlanan bireylerde A1C'nin düşürülmesinde etkilidir.
Tütün kullanımı
Sigara içmek tip 2 diyabet riskini artırabilir. Bu nedenle, tütün kullanan prediyabetli kişilerde tütünü bırakması için teşvik rutin bakımın bir parçası olmalıdır.
Farmakolojik müdahaleler
Metformin tedavisi, özellikle de BKİ'si, 35 kg/m2'den yüksek olanlarda, 60 yaş üstündekilerde, gestasyonel diyabet hastalarında ve ön tanıları olanlarda düşünülmelidir.
Uzun süreli metformin tedavisi biyokimyasal B12 vitamini eksikliği ile ilişkili olabilir. Özellikle anemi veya periferik nöropati olanlarda metformin ile tedavi edilen hastalarda vitamin B12 düzeylerinin periyodik ölçümü düşünülmelidir.
Kalp hastalıklarının önlenmesi
Prediyabet artmış kardiyovasküler risk ile ilişkilidir. Bu nedenle, kardiyovasküler hastalık için değiştirilebilir risk faktörlerinin taranması ve tedavisi önerilmektedir.
Diyabetin yönetimi ve destek
Diyabette Öz Yönetim Eğitimi ve Destek Programları, tip 2 diyabetin gelişmesini engelleyen veya geciktiren davranışları geliştirmek ve sürdürmek için, prediyabetli kişilerin eğitim ve destek almaları için uygun ortamlar olabilir.
Diyabetlilerde olduğu gibi, diyabet öz-yönetim eğitimi ve desteği için standartlar prediyabetli kişilere de uygulanabilir.
Diyabet Öz Yönetim Eğitimi ve Desteği
- Diyabet için Öz Yönetim Eğitimi ve Desteği için ulusal standartlara uygun olarak, diyabetli herkes diyabet öz bakımının gerektirdiği bilgi, beceri ve yetenekleri kolaylaştırmak için diyabet öz-yönetim eğitimine katılmalıdır. Devam eden öz-yönetiminde gerekli beceri ve davranışların uygulanması ve sürdürülmesine yardımcı olmak için diyabet öz-yönetim desteği tavsiye edilir.
- Diyabet Öz Yönetim Eğitimi ve Desteği'nin gerekliliğini değerlendirmek için dört kritik zaman vardır: tanı sırasında, her yıl, uyum faktörleri ortaya çıktığında ve bakımda geçişler meydana geldiğinde.
- Klinik sonuçlar, sağlık durumu ve yaşam kalitesi, diyabet öz-yönetim eğitiminin ve rutin bakımın bir parçası olarak ölçülmesi gereken desteğin temel hedefleridir.
- Diyabet Öz Yönetim Eğitimi ve Desteği hastayla paylaşılmalı, grup veya bireysel ortamlarda ya da teknolojiden yararlanılarak verilmeli ve tüm diyabet bakım ekibi ile paylaşılmalıdır.
- Diyabet Öz Yönetim Eğitimi ve Desteği sonuçları iyileştirebilir ve maliyetlerini azaltabilir.
Taglar: #AmerikanDiyabetDerneği #ADA #DiabetesCare #StandardsofMedicalCareinDiabetes #diyabetkılavuzu #guideline #tip1diyabet #tip2diyabet #yaşamtarzıdeğişikliği #beslenme #bedenkitleindeksi #fındık #çilek #çay #kırmızıet #şeker #şekerliiçecekler #şekerliyiyecekler #sigara #metformin #prediyabet #kardiyovasküler
Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü
Tarih: 2.01.2019
Kaynak: Diabetes Care