Bitkisel Yumurta Sofrada

Okunma [3915]
Bitkisel Yumurta Sofrada

 

Kanada'daki bir fast food zinciri, bazı şubelerinde maş fasulyesinden üretilen vegan yumurtayla yapılmış yiyecekler sunuyor.

 

 

Lezzeti tam not alırsa yakında hamburgerin içinde de olacak 

 

Kanada merkezli fast food zinciri Tim Hortons, Kanada'daki bazı şubelerinde bitki tabanlı yumurtayla üretilen yiyecek seçenekleri sunmaya başladı. Maş fasülyesinden üretilen bitki tabanlı yumurta rağbet görürse, bir süredir restoranda satılan, içinde bitki tabanlı et bulunan Beyond Meat burgerinin içinde de kullanılacak.

 

 

Fast food zincirleri et tüketmeyenler için alternatifleri arttırmaya devam ediyor 

 

Fast food zincirleri, et tüketimini azaltan ya da tamamen bitiren Kanadalıların bitki tabanlı protein talebini gün geçtikçe daha iyi karşılıyor. Bir fast food zincirinde hazırlanan bitki temelli öğünlerin besin değeri tartışma konusu ancak bu ürünler lezzet açısından müşterileri cezbediyor gibi duruyor. Mesela Kaliforniya merkezli Beyond Meat, bezelye proteinli burgerlerinin ve sosislerinin tadının gerçek et gibi olacak şekilde tasarlamayı başardı.

Dünyanın en büyük fast food şirketi McDonald's, 2002 yılında soya temelli McVeggie Deluxe'ü çıkarmıştı ancak üç yıl sonra satışların yetersizliğine işaret ederek menüsünden çıkarmıştı. Dalhousie Üniversitesi Besin Dağıtımı ve Planlaması Bölümü'nden Profesör Sylvain Charlebois "Beyond Meat'in burgeri gerçekten lezzetli. McDonald's'ın vejetaryen burgerine hiç benzemiyor. Onun tadı bayağı kötüydü. Beyond Meat'in değiştirdiği şey de bu oldu. Piyasaya ilk kez tadı gerçekten güzel olan bir ürün sundu." diyor.

Tim Horton şubelerinden birinde vegan omlet deneyen şehir sakini Saliy Shaker-Elmes, "Yumurtasız omletin tadı aynı normal omlet gibi. İyi iş çıkarmışlar." şeklinde bir yorum yaptı.

 

 

Etsiz alternatif arayışının sebepleri; hayvanlara duyulan sempati, çevre bilinci ve sağlık

 

Dalhousie Üniversitesi tarafından geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen bir araştırma, birçok Kanadalının etsiz alternatif arayışında olduğunu ortaya koydu. Eylül ayında bin 27 kişi ile yapılan bir ankette, katılımcıların sadece yüzde 7'si kendilerini kesinlikle et yemeyen bireyler olarak tanımlarken yüzde 10, ara sıra et tüketen ‘fleksitaryen' olduklarını söyledi. Katılımcıların yarısından fazlası et tüketimlerini azaltmaya istekli olduklarını, üçte biri ise takip eden altı ay içinde kırmızı et tüketimlerini azaltma niyetinde olduklarını söyledi. Anket sürecinde rol oynayan Profesör Charlebois "Katılımcıların etle olan bağı tamamen ortadan kalkmış değil. Tadı alışkın oldukları ürünün tadına benzeyen, daha az suçluluk duyarak tüketebilecekleri alternatifler arıyorlar." diyor. Charlebois'e göre insanların suçluluk duyma sebebi hem hayvanları düşünmeleri hem de hayvancılığın çevresel etkileri. İnsanların et tüketimine gem vurmak istemesinin ilk sebebi ise bunun sağlık için iyi olduğunu düşünmeleri.

Fakat özellikle de fast food zincirlerinde sunulan işlenmiş bitki temelli ürünlerin sağlığa katkısı konusunda endişeler var. Çünkü genellikle bu ürünlerin sodyum ve doymuş yağ oranı (tıpkı gerçek etle yapılan emsalleri gibi) yüksek oluyor. Yine de bu durum fast food'u arada bir tüketen ve vejetaryen/vegan olmasa bile yeni tatlar denemek isteyen müşterilerin kararını etkilemiyor.


Taglar: #Kanada #fastfood #maşfasulyesi #vegan #yumurta #yiyecek #bitkiselyumurta #veggy #veganyumurta #beyondmeat #ProfesörSylvainCharlebois #McDonalds #TimHorton #DalhousieÜniversitesi

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 1.11.2019

Kaynak: Dünya Halleri

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler