Canan Karatay Ceza Aldı
Dr. Canan Karatay, gebelik diyabeti riski olup olmadığının anlaşılması için hamilelikte mutlaka yaptırılması önerilen şeker yüklemesi testinin zararlı olduğuna dair açıklamalarda bulunmuştu. Bu açıklamalarının halk sağlığını tehdit eder nitelikte olduğuna karar veren TJOD (Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği) de, Karatay'ı 5 Ocak 2015 tarihinde İstanbul Tabip Odası'na şikayet etmişti.
Soruşturma sonucunda Canan Karatay'ın 15 gün boyunca meslekten men edilmesine karar verilmişti ancak Karatay, bu karara itiraz etmişti. İtirazın üzerine Türk Tabipler Birliği Yüksek Onur Kurulu konuyu tekrar inceleyerek itirazı reddetmişti ve disiplin işlemini onamıştı. Canan Karatay, bu karara da itiraz ederek konuyu Ankara İdare Mahkemesi'ne taşımıştı. Sonuç olarak Ankara İdare Mahkemesi, 21 Nisan 2017 tarihinde bu iptal istemini de reddetti ve Karatay'ın cezası onaylanmış oldu.
Bu hafta yayınlanan kararla ilgili olarak TJOD tarafından yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi: "Sayın Dr. Canan Karatay'ın, kamuoyunun meseleyi farklı şekilde algılamasına yol açacak şekilde basın açıklamalarında bulunmuş olması ve herhangi bir yanlış algıya meydan verilmemesi bakımından, dava sürecindeki bu gelişmenin kamuoyuyla paylaşılması zorunluluğu doğmuştur. Konu kamu sağlığını doğrudan ilgilendirdiğinden, Dr. Canan Karatay'ın hakkındaki disiplin cezasının iptali isteminin mahkemece reddolunmuş olduğu bilgisi dışında hiçbir ek yorumda bulunmadan, takdiri Hekimler, Sağlık alanı ilgilileri ve vatandaşlarımıza ait olmak üzere, İdare Mahkemesi kararı sonucunu kamuoyuyla paylaşma gereği doğmuştur."
Canan Karatay neden şikayet edildi?
Hamilelikte yaptırılan şeker yüklemesi testinin de anne ve bebek sağlığı için riskli olduğunu savunan Karatay, gebelere bir seferde yüklü miktarda şeker verilmesine karşı çıkmıştı. Bunun sonucunda pek çok anne adayı gebelikte yaptırılan bu testi yaptırmayı reddetmişti.
Ancak TJOD'un açıklamasına göre şeker yüklemesi testi, hamilelikte ve sonrasında çok ciddi sorunlara yol açabilen gebelik tipi diyabetin tespit edilmesinde önemli rol oynuyor. Annelerin bu testi yaptırmak istememesi de ciddi diyabet sorunlarının tespit edilememesine ve ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor.
Daha önce de şikayet edilmişti
D vitamini ile ilgili bilgiler veren Canan Karatay, bir kez daha tartışma konusu olmuştu. D Vitamininin toksik etkisi olmadığını savunan Karatay, Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği tarafından Sağlık Bakanlığı ve Türk Tabipleri Birliğine şikayet edilmişti. Derneğin açıklaması şu şekilde olmuştu: D vitamini kalsiyum ve fosfor dengesini sağlanması konusunda vücudumuzun ihtiyaç duyduğu önemli bir maddedir. Yetersizliğinde kalsiyum eksikliği ve bununla ilişkili olarak raşitizm adı verilen bir tablo meydana gelmektedir. Buna yönelik olarak, derneğimizin girişimleri sonucunda T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından bebeklere ücretsiz D vitamini uygulaması hayata geçirilmiştir.
Diğer yandan D vitaminin gereğinden fazla kullanılması da kalsiyum fazlalığına yol açar. D vitamini zehirlenmesi olarak bilinen bu durum hayatı tehdit eden bir tablo oluşturabilir. Hem ülkemizden hem de dünyadan bu nedenle tedavi alması gereken yüzlerce çocuk bildirilmiştir. Yine derneğimizin girişimleri sonucunda T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından D vitamini ampüllerinin "reçetesiz" satışı yakın dönemde yasaklanmıştır. Prof. Dr. Canan Karatay, tüm bu verilere rağmen, "Prof. Dr. Canan Karatay'la Şifa Bulanlar" başlıklı kitabının 61. sayfasında "Bugüne kadar D vitaminin toksik etkisi görülmemiştir" şeklinde bir ifadede bulunmaktadır. Gerçeklerden uzak ve sorumsuzca kaleme alınan bu ifade hakkında T.C. Sağlık Bakanlığı ve Türk Tabipleri Birliği nezdinde resmi başvuru işlemleri başlatılmıştır. Halkımızın bu tür dayanaksız açıklamalara itibar etmemeleri önem arz etmektedir."
Taglar: #karatay #canankaratay #ceza #gebelikşekeri #kanşekeri #tjod #ttb #çocukendokrinolojisivediyabetderneği #türktabiplerbirliği
Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü
Tarih: 14.08.2017
Kaynak: Habertürk