Türk Uyku Tıbbı Derneği okulların açılmasıyla öğrencilerin uyku saatlerinin düzene konulması gerektiğini belirtti ve "Eğer uyku düzeni bozuksa veya uyku yeterli değilse yani bir uyku yoksunluğu varsa, bu durum bilgilerin pekiştirilme sürecini aksatır. Öğrenci, öğrendiklerini kalıcı belleğe yerleştiremez ve unutur. İhtiyacı olduğunda, örneğin sınavlarda hatırlayıp o bilgiyi kullanamaz, başarısı düşer." değerlendirmesinde bulundu.
Az uyuyan çocukların yaşadıkları problemler
CDC'nin 2015'de yayınladığı ortaokul ve lise öğrencilerinin uyku sürelerinin kısalığı hakkındaki raporda yaşları için önerilen miktarda uyumayan çocuklar ve ergenlerde; diyabet, obezite ve depresyon gibi hastalıkların yanı sıra yararlanmalar, dikkat ve davranış problemleri, öğrenme becerisinin azalması ve kötü akademik performans gibi problemlerin arttığı belirtilmiştir.
Çocuklar ne kadar uyumalı?
Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi ; sağlıklı büyümeleri, kavrama becerilerinin gelişimi, öğrenme, zihinsel-fiziksel sağlık ve hastalıklardan korunmaları için;
- 4 ay ila 12 ay arasındaki bebeklerin düzenli olarak 12-16 saat
- 1 ila 2 yaş arasındaki çocuklarındüzenli olarak 11-14 saat
- 3 ila 5 yaş arası çocukların 10-13 saat
- 6 ila 12 yaş arası çocukların 9 -12 saat
- 13 ila 18 arasında olan gençlerin 8 ila 10 saat uyumaları önerisinde bulunmuştur.
Bilgisayar oyunlarına dikkat
Dernek, uyku yoksunluğunun önemli nedenlerinden birinin geç saatlere kadar oynanan bilgisayar oyunları olduğuna işaret ederek, "Bu oyunlar sırasında maruz kalınan radyasyon, ışık, oyunun neden olduğu uyarıcı etkinin bir yandan uyku yoksunluğu ile akademik başarıyı olumsuz etkilerken, öte yandan öğrencinin asıl çalışması ve zaman ayırması gereken derslerine konsantrasyonunu bozar." dedi. Bununla birlikte ebeveynleri geç gelen anaokulu ve ilkokul öğrencilerinin gün içerisinde aileyi özlemekten kaynaklı uykuya dalma ve uykuyu sürdürmede sorun yaşadıkları belirtildi.
Anne babalar düşen görevler
- Olumlu bir yaklaşımla, ikna edici bir dil kullanarak çocuklara uykunun önemi anlatılmalı.
- Uyku için uygun ortam(sessiz, yeteri kadar karanlık, ılık) sağlanmalı.
- Bir çalışmaya göre uyku öncesi rutinleri olan çocukların uykuya dalma süreleri daha kısa, uykuyu sürdürme süreleri daha uzundur. Bu yüzden diş fırçalamak, duş almak kitap okumak gibi uyku öncesi rutinler oluşturulmalı.
- Çocuk uyumadığı zaman onu strese sürükleyecek davranışlarda ve söylemlerde bulunulmamalı.
Taglar: #TürkUykuTıbbıDerneği #Prof.Dr.HikmetYılmaz #okul #öğrenci #uykusaati #uyku #uykudüzeni #yeterli #bilgi #öğrenme #pekiştirme #kalıcıbellek #sınav #CDC #ortaokul #lise #ergen #diyabet #obezite #depresyon #yararlanma #dikkat #davranış #AmerikanUykuTıbbıAkademisi #kavram #bilgisayaroyunları #radyasyon #ışık #ders #konsantrasyon #ebeveynleri #anaokulu #anne #baba #ikna #sessizlik #karanlık #rutin
Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü
Tarih: 14.09.2018
Kaynak: Anadolu Ajansı