Nötrofil adı verilen ağız içi bağışıklık hücrelerinin dişlerdeki bakterilerle savaşırken dişlere ve dolgulara da zarar verebildiği keşfedildi.
Aşırı istekli bağışıklık sistemimiz bakterilerle savaşırken dişlerimiz zarar görüyor
Hayatımızı bağışıklık sistemimize borçluyuz. O olmasa en ufak bir nezle bile ölümcül olabilirdi. Ama bağışıklık sistemi de hata yapabiliyor. Bu hatalar alerjilere ya da çoklu doku sertleşmesi (MS) gibi hastalıklara sebep olabiliyor. Toronto Üniversitesi'nden araştırmacılar diş çürüklerinin sebebinin de aşırı istekli bir bağışıklık sisteminin bakterilerle savaşırken yarattığı ‘sivil zayiat' olabileceğini söylüyor.
Geleneksel olarak dişlerin çürümesinin sebebinin bakteriler olduğu düşünülürdü. Bakteriler dişlerinize plak tabakası olarak yapışıyor atık olarak asit üretiyor. Bu asit diş minesini, dentini ve hatta dolgu malzemesini bile eritebiliyor.
Ancak yeni çalışma konunun biraz daha karmaşık olduğunu ortaya koyuyor. Nötrofil adı verilen ağız içi bağışıklık hücreleri, ağızdaki bakterilere yanıt olarak vücut tarafından gönderiliyor. Ancak araştırmacılar nötrofillerin bakterilerle savaşırken biraz özensiz olabildiğini keşfetti. Araştırmayı yöneten Yoav FINER "Bu, duvardaki sineği öldürmek için balyozla duvara vurmak gibi. Nötrofiller bakterilerle savaştığında böyle oluyor." diyor.
Dolguyu bile aşındırıyor
Nötrofiller tek başına dişlere zarar vermiyor ama problem bakteriler dişlerin minerallerini ayrıştırdığında ortaya çıkıyor. Zayıflamış dişler üzerinde, nötrofillerin salgıladığı enzimler dişin diğer bölümlerini darma duman ediyor. Zararın saatler içinde ortaya çıktığı ve daha kötüsü, diş rengindeki dolgulara da etki ettiği belirtiliyor. Bu da dolguların neden 5-7 yıl içinde işlevini yitirdiğini gösteriyor.
Araştırmacılardan Russel GITALIS "Bizim çalışmamız, nötrofillerin reçine kompozitlerini (diş rengindeki dolgular) parçalayabildiğini ve dentini mineralsizleştirebildiğini gösteriyor. Bu durum nötrofillerin dişin zarar görmesine ve çürüklerin tekrarlanmasına katkıda bulunduğunu gösteriyor." diyor.
Bu keşfin önemi ise yeni tür tedavilerin keşfedilmesine ya da diş dolgusu olarak kullanılacak yeni malzemeler üretilmesine yardımcı olabilecek olması.
Taglar: #nötrofil #ağız #bağışıklık #hücre #diş #bakteri #savaş #dolgu #MS #TorontoÜniversitesi #asit #çürüme #dişminesi #ağıziçibağışıklıkhücreleri #vücut #YoavFiner #RusselGitalis #mineral #teeth
Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü
Tarih: 20.04.2019
Kaynak: Dünya Halleri