Diyeti Koşarak Geçemezsin

Okunma [2168]
Diyeti Koşarak Geçemezsin

 

Beslenme biliminde meşhur bir söz vardır: "Diyeti koşarak geçemezsiniz!" Bu, basitçe şu demektir: Eğer ki diyetiniz kötüyse ve kontrolsüz bir şekilde besleniyorsanız, istediğiniz kadar spor yapın asla ama asla kilo veremezsiniz. Ancak diyetiniz iyi ve kontrollüyse, spor yapmadan bile kilo vermeniz mümkündür. Ama elbette ki bu durumda spor ve egzersizin vücudunuza sağladığı diğer birçok faydadan geri kalmış olacaksınızdır. Buna rağmen, eğer ki tek derdiniz "kilo kaybı" ise, diyet spordan kat kat önemlidir. Yeni yapılan her çalışma, bu gerçeği farklı açılardan doğrulamakta ve güçlendirmektedir.

 

Düzgün Beslen Spor Yap

 

Bu yazımızda, buna bir örnek göreceğiz :

Demek birkaç kilo vermek istiyorsunuz... Hep tekrar edilen sözü duymuşsunuzdur: "Düzgün beslen, idman yap." Fakat, kilo kaybı hedeflerinize ulaşmanızda bunlardan hangisi daha büyük bir fark yaratıyor? Jimnastik salonuna haftada dört kez gitmek mi gerçekten daha iyi yoksa öğle yemeğinde patates cipsi yerine bir salata siparişi vermek mi?

 

Beslenme mi Önemli Spor mu?

 

Teksas Üniversitesi'nde bir idman bilimi profesörü ve Teksas Fitness Enstitüsü'nun yöneticisi olan Philip Stanforth'a, kilo kaybı için beslenmenin mi yoksa sporun mu daha önemli olduğunu sorduk ve verdiği cevap bizi şaşırttı : 

Çalışmalar, kilo kaybı konusunda beslenmenin egzersizden çok daha büyük bir paya sahip olduğunu göstermeye yatkın.

İşte sebebi: Stanforth'un belirttiği üzere egzersiz zaman ile kalıcı çaba gerektirir ve sonuçlarını görmek daha uzun sürer. Ayrıca, çoğu insanın düşündüğünden çok daha az kalori yakar (ve çok daha fazla zaman alır). Bunun yerine, beslenmemizden çıkarıp, bazen epey kısa bir zaman aralığında bel kısmımızda bayağı büyük bir değişim görebileceğimiz şeker, yağ ve kalori bakımından yüksek olan çeşitli besinler vardır. Stanforth bunu şöyle açıklıyor :

"3.500 kalori yakmak için 56 kilometre yürümek zorunda olurdunuz. Bu epey bir yürümek demek. Fakat yemeye baktığınızda, bir paket Snickers, diyelim ki 500 kalori olabilir. Snickers'ı yememek, her gün 8 kilometre yürümekten çok daha kolay olacaktır. (Tek Snickers pakedi yaklaşık 220 kaloriyken, ikili bir Snickers pakedi 440 kalori.)"

 

Araştırmalar da Destekliyor

 

Stanforth'un önerisini destekleyen birçok çalışma bulunuyor.

2014 yılında American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan ve 3000'den fazla kişinin katıldığı 20 diğer araştırma üzerinde yapılan geniş bir incelemenin bulduğuna göre, yüksek protein diyetleri ve öğün değişimleri (daha ağır öğünler için düşük kalorili vekiller), egzersiz ile karşılaştırıldığı zaman, azaltılmış kalorili bir diyet döneminden sonra insanların kilo almaktan uzak kalmasına yardımcı olmak konusunda daha iyi sonuçlar ile bağlantılanmıştı.

Ayrıca 2011'de yapılan ve çocuklardaki yağ kütlesi ile fiziksel hareketlilik arasındaki bağlantıya bakan bir inceleme, çocuklardaki sağlıksız ağırlık konusunda hareketli olmanın muhtemelen kilit etken olmadığı sonucuna varmıştı. 

 

Egzersiz Yapmak Elbet Lazım

 

Bu demek değil ki egzersiz gereksizdir! Egzersiz, daha sonradan bir paya sahip olabilir. Örneğin diğer çalışmalar, kilo kaybeden ve bunu sürdüren insanların doğru beslendiğini ve düzenli olarak idman yaptığını öne sürmüştü. Ayrıca, egzersizin, ruh halimizi iyileştirmekten yaşlanmanın zararlı etkilerine karşı vücudumuzu korumaya ve stres, depresyon ile anksiyete belirtilerini idare etmemize yardımcı olmaya kadar diğer faydaları da bulunuyor. Üstelik kas oluşturmak ve bunu sürdürmek, çoğu kez aslında vücudunuzun gün içinde daha fazla kalori yakacağı anlamına geliyor.

Bu yüzden bu sene kilo vermek istiyorsanız, beslenmenizi ayarlamayı düşünün. 

Ve bunu korumak istiyorsanız, hareket edin.

 

Kaynaklar ve İleri Okuma

 

  1. Türev İçerik Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı

Taglar: #spor #diyet #Beslenme #bilim #koşu #kilo #egzersiz #salata #AmericanJournalofClinicalNutrition #protein #öğün #kalori #idman #yaşlanma #yağyakımı #hareket

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 10.01.2021

Kaynak: Evrim Ağacı (Çağrı Mert Bakırcı)

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler