Diyetisyenler Somon Eğitiminde Buluştu
Dünyanın en sevilen mesleki paylaşım mecrası Diyetisyen Dünyası ‘nın daveti ile ; Türkiye'nin önde gelen diyetisyenleri, Diyet Atölyesi kapsamında Norveç Deniz Ürünleri Konseyi ile buluştu. 70'i aşkın diyetisyenin katıldığı 33. Diyet Atölyesi'nin konusu Deniz Ürünleri Güvenliği ve Sağlığa Faydaları idi. Diyetisyen Dünyası kurucusu Diyetisyen Seren AKSÜS'ün açılış konuşmasını yaptığı Diyet Atölyesi ; yurtdışından konusunda uzman çok değerli konuşmacılar Lisa Kolden Midtbo ve Maria K. Heggen sunumları ile gerçekleşti. D.ream Akademi tecrübeli Mutfak Eğitmeni Mehmet Fehmi SAMANCI'nın pişirdiği leziz tarifler ile devam eden sunumlarda, Norveç somonunun üretim kalitesi ve sağlığa faydaları ile ilgili çok değerli bilgiler paylaşıldı. Sunum sonrasında katılım belgesi ve hediyeler verildi.
Norveç Deniz Ürünleri Konseyi Kimdir?
Norveç Deniz Ürünleri Konseyi'nin ana hedefi ; Norveçli balıkçılar ve su kültürü endüstrisi ile birlikte çalışarak Norveç deniz ürünleri için pazar oluşturmak ve Norveç deniz ürünlerinin kaynaklarının değerini artırmaktır. Norveç Deniz Ürünleri Konseyi, Norveç Ticaret, Endüstri ve Balıkçılık Bakanlığına bağlı bir kamu kurumudur ve direkt olarak deniz ürünleri satışları gerçekleştirmemektedir.
Su Kültürü Kanunu
Norveç su ürünleri yetiştiriciliği ve somon yetiştiriciliği (çiftlik yetiştiriciliği) su ürünleri yetiştiriciliği Su Kültürü Kanunu'na tabiidir. NIFES Deniz Ürünleri Güvenliği ve Sağlığı İnsan Araştırmaları Bölümün'den Beslenme Uzmanı Lisa Kolden Midtbo' nun bildirdiğine göre, kanun deniz ürünleri yetiştiricilikte önceliğin çevreye uygun ve uyumlu şekilde yapılmasını şart koşar. Gıda sağlığı ve çevre kirliliği yasaları ve bu kanun direkt veya dolaylı olarak Norveç balıkçılığının denetimini ve kontrolünü gerçekleştirir.
Norveç somonunun üretimini hükümet düzenler. Ne kadar üretileceğinden, nerede üreticiliğine ve yetiştirme alanındaki canlıların miktarına, her ağın alacağı balık miktarına kadar hesaplanır. Bir üretim alanı onay süreçlerinden geçmeden asla açılamaz ve üretim gerçekleştiremez. Bu hesaplamalar yapıldıktan sonra o alanda ne kadar üretim ve her ağ kafesindeki balık miktarının ne kadar olabileceği hesapladıktan sonra üretime açılır.
Somon Çiftlikleri
Norveç somonu Norveç fiyortlarındaki %97'si su ve %3'ü somon oranına sahip çok geniş ağ kafeslerinde yetişmektedir. Bu sayede somonlar sağlıklı yaşayabildikleri bir çevrede rahatça gezinebilmektedir. Uygulanan regülasyonlar sayesinde somon çiftliklerinin çevreye olumsuz bir etkisi olmamaktadır.
Norveç Gıda Güvenliği Kurumu, fiyorttan çatala kadar gıda güvenliği standartlarımızı takip eder. Uygulamakta olduğumuz katı kontrol sistemleri, tüm somon balıklarımızın kaliteli olmasını sağlar.
Somon Yemi
Yem malzemelerinin yaklaşık %70'i bitkisel kaynaklardan elde edilirken, %30 oranında deniz kaynaklı hammaddeden (yabani balıklardan balık yağı ve balık unu) oluşan kurutulmuş yem paletleri ile besleniyor. (19% bitkisel yağ, 17% balık unu, 11% balık yağı, 50% bitkilerden elde edilen proteinler/karbonhidratlar, 1% balık protein konsantresi, 2% diğer)
* Norveç somonu tüm dünyaya ve Türkiye'ye dondurulmadan taze olarak ihraç edilmektedir.
Antibiyotik ve GDO Yok
Norveç, dünya genelinde insanların sağlıklı ve lezzetli deniz ürünleri tüketmesi için sürdürülebilir akuakültür odaklı önemli çalışmalar yürütüyor. Bu nedenle Norveç somonunda veya diğer deniz ürünlerinde GDO'lu yemler ve antibiyotik kullanılmıyor. Norveç Ulusal Beslenme ve Deniz Ürünleri Araştırmaları Enstitüsü (NIFES) tarafından her yıl rastgele seçilen 12 bin somon balığında antibiyotik, ağır metaller ve diğer kalıntılar konusunda analizler yapılıyor. Yıllık denetleme programı kapsamında, tüm ilaçlar (antibiyotikler dâhil), yasa dışı maddeler ve atıkların varlığı kontrol edilmektedir. Program dâhilinde analiz edilen örnekler, pazarlara sunulan tüm çiftlik balıklarını temsil eder.
Analizler sonucunda antibiyotik kalıntısına rastlanmıyor. Ağır metal, ilaç kalıntıları ve atıklar, insan tüketimi ve sağlığı açısından Avrupa Birliği ve Norveç regülasyonlarınca güvenli kabul edilen en yüksek değerlerin çok altındadır. Denetleme programının çalışmaları ve sonuçları tamamıyla halka açıktır ve dileyen herkes her an görüntülenebilir.
Üretimi Çok Sıkı Denetleniyor
Norveç Deniz Ürünleri Konseyi Türkiye Direktörü Maria Kivijarvi Heggen 'in yaptığı açıklamaya göre, antibiyotik Norveç somon çiftliklerindeki balık yetiştiriciliğinde yeri olmayan bir konudur. Norveç balık yetiştiriciliğinde somon beslerken, koruyucu veya büyümeyi destekleyici herhangi bir ilaç veya antibiyotik kullanılmamaktadır. Antibiyotik kullanımı sıkı biçimde denetlenmektedir. Kullanılan tüm ilaçlar veterinerler tarafından onaylanmak zorundadır ve sadece ‘belirli hastalıklar ortaya çıktığında' kullanılabilir. 2015 yılında tüm somon balıklarının sadece yüzde 0,5'inden azı antibiyotik tedavisi görmüştür. Verilen tüm ilaçlar, diplomalı veterinerler tarafından yazılmıştır. Son 10 yılda, Norveç çiftlik somonunda hiçbir antibiyotik kalıntısı bulunmamıştır ve son yapılan araştırmalara göre Norveç somonu, tüketim için son derece sağlıklı ve güvenlidir.
GDO ne durumda?
AB onaylı GDO'lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) gıda ve benzerlerini kullanmak isteyen tüm üreticiler, Norveç Gıda ve Güvenlik Otoritesi'ne başvurmak zorundadır. Bugün itibarıyla GDO içeren herhangi bir madde kullanımı konusunda hiçbir Norveç menşeili gıda üreticisine izin verilmemiştir. Bu nedenle, hiçbir somon üreticisi GDO bazlı yem veya benzeri kullanmamakta, aynı şekilde Norveç somonunun GDO'lar ile bir ilgisi bulunmamaktadır.
* Bilimsel Gıda Sağlığı Komitesi (VKM – Aralık 2014 tarihli son rapor) bulgularına göre balık yemenin sağlığa faydaları, balıkta bulunabilecek her türlü atık veya kirletici maddeyle alakalı potansiyel risklere göre çok daha fazladır.
* NIFES tarafından 2016 yılında yayınlanan son raporun sonuçları çok açıktır. Norveç çiftlik somonu güvenli ve sağlıklı bir gıdadır.
Taglar: #diyetatölyesi #somon #norveçtengelen #diyetisyendunyasi #NİFES #norveçdenizkomisyonu ##realdietitian #dietitian #norwegian #salmon #seafoodfromnorway #norwegianseafoodcouncil
Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü
Tarih: 20.09.2017
Kaynak: Diyetisyen Dünyası