Bu gün 18 milyona yakın öğrenci ders başı yaptı. Tatil döneminde bozulan düzeni şimdi ayarlama zamanı geldi. Çocukların sağlıklı gelişimi, büyümeleri, derslerindeki başarı için aç kalmadan, öğünlerinin planlanması ve bu öğünlerin bazıları için beslenme çantası hazırlanması gerekir.
Bu yüzden bizlerde çocukların beslenme çantasının nasıl olması gerektiğini 3 anne diyetisyene sorduk. Yeni eğitim öğretim yılında çocuklarınızın daha sağlıklı ve başarılı olması için diyetisyenlerden beslenme çantası tüyolarını ve önerilerini sizler için derledik.
Diyetisyen Müge ÖZYURT ŞAFAK ; "Çocuğunuzun beslenme çantası için doğru besinleri seçin"
Okulda tenefüs aralarında abur cubur, bisküvi, çikolata, meyve suyu yerine taze veya kuru meyve, fındık, ceviz, badem, ayran, süt gibi hem vitamin hem de mineral içeren sağlıklı, besleyici besinler tercih edilmeli. Çocukların okul döneminde fiziksel aktivitelerinin de artacağı düşünülürse bu besinler onlar için en doğru enerji kaynağı olacaktır. Tam gün eğitim gören çocuklar için beslenme çantalarına ara öğünlerinin yanı sıra öğle yemeği için de tam buğdaylı, tahıllı ekmekle hazırlanmış peynirli, domatesli bir sandiviç ve 1 kutu ayran konulabilir. Sandviç içerisine sosis, salam gibi katkı maddesi içeren şarküteri ürünleri tercih edilmemelidir. Besleyici değerlerinin olmamasının yanı sıra bu yiyecekler sıcak havalarda besin zehirlenmesine yol açabilir.
Örnek Beslenme Çantası Menüsü
- Tam buğday unu ile hazırlanmış krep, içerisine 1 çorba kaşığı kadar tahin-pekmez
- 1 bardak Süt
- 1 avuç kuru yemiş ( fındık / leblebi / badem gibi )
- 1 avuç kuru meyve ( kuru üzüm / dut kuru gibi )
- 1 şişe su ( 500ml )
Çocukların beden ve zihinsel gelişiminin en hızlı olduğu okul döneminde, en az ders notları kadar doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılmasına da önem verilmelidir ve çocukların büyüme eğrisinin takibi aksatılmamalıdır. Sefer tası taşıma alışkanlığı çocukların ileriki yaşlardaki ofis hayatı için de önemli bir kazanım olacaktır. Gününün yarısını belki de daha fazlasını okulda geçiren çocuklarımızın beslenme çantasındaki olmazsa olmazlar;
- Öncelikle çocuğunuza ara öğün alışkanlığı kazandırın.
Ara öğün alternatifi olarak çantasına ;
- Taze veya kuru meyveler ile badem, fındık, ceviz gibi kuruyemişler
- Çok tahıllı un ve kurutulmuş meyve/ yağlı tohumlarla hazırlanmış ev yapımı kurabiyeler
- Sebzeli/peynirli poğaçalar
- Süt, kefir, yoğurt koyabilirsiniz.
Ana öğün için bozulacak, kokacak ya da yerken hijyen sorunu yaşatabilecek yemeklerden kaçınmalısınız.
- Çok tahıllı ekmekler ile hazırlanmış sandviçler beslenme çantamızın kurtarıcısıdır. Sandviçleri yeşillikler ve domates ile renklendirmeyi ihmal etmeyin. Sandviç içeriğini her gün farklı bir malzeme ile çeşitlendirerek çocuğunuzun keyifle yemesini sağlayabilirsiniz.
- Sandviç yanına yoğurt/ayran/ katkısız ve ilave şeker içermeyen meyve suları ile söğüş yenebilecek sebzeler/salatalar eklemeyi ihmal etmeyin.
- Yetişkin çocukların yanına daha uzun süre sıcak tutan termos saklama kapları ile bir çeşit ana yemek ile yoğurt ve söğüş ekleyebilirsiniz
Diyetisyen İpek AĞACA ÖZGER ; "Beslenme çantasında yer alan besinlerde çeşitlilik sağlanmalıdır."
Beslenme çantası menülerini planlarken aynı besinleri sık sık ve üst üste kullanmayın. Farklı besinlerin kullanımı ile; çocuğunuzun beslenme çantası içeriğinden sıkılmasını önlemiş ve aynı zamanda beslenmesinde çeşitlilik sağlanmasına katkıda bulunmuş olursunuz.
Beslenme çantasını hazırlarken onun bir çocuk olduğunu, gereksinimlerinin size oranla çok daha az olduğunu unutmayın. Beslenme çantasına tüketebileceği miktarda yemek koyun. Bir diyetisyen yardımı alın ve çocuğunuzun gereksinimlerini birlikte belirleyin. Fazla miktarda koyduğunuz yiyecekler, çocuğunuzu korkutabilir ve hepsini tüketemeyeceğinden, sizde de; "Yine beslenme çantasını bitirmeden gelmiş" psikolojisi oluşturabilir. Farklı açıdan bakarsak; fazla miktarlardaki yiyecekleri tüketen çocuğunuzda obezite oluşma riski de artacaktır. Fazla miktardaki porsiyonlardan onu mümkün olduğunca uzak tutun.
İşte sizlere besleyici, lezzetli, ve çocuklar için keyifli; aynı zamanda kolay taşınabilir ve çalışan anne/babaların kolay hazırlayabileceği besinlerden oluşan örnek,
1 haftalık beslenme çantası menüsü
- Pazartesi : Peynirli mini tost + Bebek domatesler
- Salı : Sebzeli mini börek + Kutu Ayran
- Çarşamba : Elmalı tarçınlı ev kurabiyesi + Kutu Süt
- Perşembe : 5 renkli çocuk sandviçi (Peynirli, kuru domates, marul ve cevizli mini sandviç) + Kutu ayran
- Cuma : 2 adet ceviz yavrulu kayısı (2 adet kuru kayısı + 2 yarım ceviz) + Kutu Süt
- Alternatif ; Neşeli yoğurt (3 kaşık yoğurt içerisine 2 adet badem ve 1 adet şeftaliyi küpler halinde doğrayarak hazırlayabilirsiniz.)
Taglar: #öğrenci #dersbaşı #tatil #dönem #düzen #çocuklar #sağlık #gelişim #büyüme #ders #başarı #aç #okulsaatleri #öğün #plan #beslenmeçantası #eğitim #öğretim #diyetisyen #MügeÖzyurtŞafak #BerrinYiğit #İpekAğacaÖzger #tenefüs #aburcubur #bisküvi #çikolata #meyvesuyu #kurumeyve #fındık #ceviz #badem #ayran #süt #vitamin #mineral #besleyicibesinler #fizikselaktiviteler #enerji #tambuğday #tahıllıekmek hazırlanmış #peynir #domates #sandiviç #kutuayran #sosis #salam #katkımaddesi #şarküteri #besinzehirlenmesi #krep #tahin #pekmez #kurusüt #kuruyemiş #tazemeyve #şişesu #meb #millieğitimbakanlığı #eğitimsezonu #türkiye
Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü
Tarih: 2.09.2019
Kaynak: Özel Haber