Düşük Karbonhidrat Alanların Ömrü 4 Yıl Kısalıyor

Okunma [10800]
Düşük Karbonhidrat Alanların Ömrü 4 Yıl Kısalıyor

 

ABD'de binlerce kişiyle yapılan ve 25 yıla yayılan yeni bir araştırma, çok düşük karbonhidratlı beslenmenin yaşam beklentisini 4 yıla kadar düşürebileceğine işaret ediyor.

 

15 Bin Kişi Araştırıldı

 

Sonuçları bilim dergisi Lancet Public Health'de yayımlanan araştırma kapsamında 45-64 yaş grubundaki 15.428 kişiye tükettikleri yiyecekler ve içeceklerle, porsiyonlarının büyüklüğü soruldu. Uzmanlar, verilerden bu kişilerin karbonhidrat, yağ ve proteinden aldıkları kalori oranını hesapladı.

Çalışma, daha önce bir diyet anketi tamamlamış ve aşırı kalori alımı bildirmemiş olan, Amerika'lı, Erkekler için 600 kcal< veya > 4200 kcal ve kadınlar için günde 500 kcal <veya > 3600 kcal arası tüketen yetişkinler ile yapılmıştır.

Çalışma karbonhidrat alımı, enerji yüzdesi ve tüm nedenlere bağlı mortalite arasındaki ilişkiyi araştırmak için yapılmış olup, bu derlemeyi yedi çok uluslu prospektif çalışmadan elde edilen ARIC verilerinin meta analizde karbonhidrat alımı verileriyle birleştirerek inceledik. Son olarak, karbonhidrat için hayvansal veya bitkisel yağ ve protein kaynaklarının ikame edilmesinin mortaliteyi etkileyip etkilemediğini değerlendirdik.

Karbonhidrattan tüketilen enerji yüzdesi (% 50-55 oranınds alınan enerji) düşük mortalite (ölüm) riski ile ilişkilidir. Bu çalışmanın verileri 7 diğer kohort çalışma ile karşılaştırılmıştır. Tüm kohortların meta-analizinde (432.179 katılımcı) hem düşük karbonhidrat tüketimi (<% 40) hem de yüksek karbonhidrat tüketimi (>% 70) anlamlı şekilde orta düzeyde alımdan daha fazla mortalite riski (ölüm) sağlamıştır.

Bununla birlikte sonuçlar diğer makro besinlerin türüne göre değişmiştir. Karbonhidrat alımı sabit olan hayvansal protein ve bitkisel protein+yağ karşılaştrıldığında protein türü olarak alınan hayvansal protein mortalite (ölüm) ile ilişkilidir.

Kuzu, sığır eti, domuz eti ve tavuk gibi kaynaklardan elde edilen hayvansal kaynaklı protein ve yağ kaynaklarını destekleyen düşük karbonhidratlı diyet kalıpları, daha yüksek ölüm oranıyla ilişkili iken, bitkisel kaynaklı protein ve yağ alımını destekleyenler, örneğin sebzeler gibi fındık, fıstık ezmesi ve tam tahıllı ekmekler, düşük mortalite ile ilişkiliydi, bu da gıda kaynağının karbonhidrat alımı ve ölüm oranı arasındaki ilişkiyi önemli ölçüde değiştirdiğini düşündürdü.

Sonuç çarpıcı ; 

'Enerjisinin yüzde 50-55'ini karbonhidrattan alanlarda ölüm riski daha az'

 

25 yıl izlendi

 

Bu kişilerin 25 yıl izlenmesinden sonra enerjilerinin yüzde 50-55'ini karbonhidratlardan alanların ölüm risklerinin, düşük ve yüksek oranda karbonhidratlarla beslenenlere kıyasla biraz daha az olduğu ortaya çıktı. Sebzeler ve meyveler de karbonhidrat içeriyor. Ancak karbonhidratın asıl kaynağı nişastalı yiyecekler, ekmek, pirinç, makarna ve kahvaltılık gevrekler.

 

 

cho.jpg

 

İdeal Karbonhidrat Tüketenler Uzun Yaşıyor

 

Araştırmacılara göre, ılımlı derecede karbonhidrat tüketen kişiler 50 yaşından sonra ortalama olarak 33 yıl daha yaşıyor. Bu kişilerin, enerjilerinin yüzde 30 ya da daha azını karbonhidratlardan alanlardan (çok az karbonhidrat tüketen grup) dört yıl, yüzde 30-40 karbonhidrat tüketenlerden (az karbonhidrat tüketen grup) 2.3 yıl, yüzde 65 ve daha fazla karbonhidrat tüketenlerden de (yüksek oranda karbohidrat tüketen grup) 1.1 yıl daha fazla yaşadıkları belirtiliyor.

 

Karbonhidrat Alanlar

 

Karbonhidrat tüketim seviyeleri değişen gruplardaki yaşama süreleri kıyaslandı. Sonuca göre ; 

  • %30 veya daha az alanlar ; 4 yıl daha az yaşıyor (Çok az CHO tüketenler)
  • %30-40 alanlar ; 2,3 yıl daha az yaşıyor (Az CHO tüketenler)
  • %65 ve daha fazla alanlar ; 1,1 yıl daha fazla yaşıyor (Yüksek CHO tüketenler)

 

* Önemli ; Araştırmanın sonuçları, daha önce aynı bilim insanlarının 20 ülkede 400 bin'den fazla kişiyle yaptıkları bir araştırmanın bulgularıyla uyumlu çıktı.

 

Hayvansal protein yerin bitkisel daha faydalı 

 

Atkins gibi kilo verdirici düşük karbonhidratlı diyetlerin, bazı hastalık risklerini azaltabileceği öne sürülüyordu. Ancak bu yeni çalışma, karbonhidrat tüketiminin ılımlı bir şekilde azaltılmasının ya da etten (hayvansal proteinden) bitkisel protein ve yağlara geçilmesinin daha sağlıklı olduğunu gösteriyor.

 

Uzmanlar, son araştırmada,

  • Hayvansal protein ve yağlara dayalı düşük karbonhidratlı beslenmeyle,
  • Bitkisel protein ve yağlara dayalı düşük karbonhidratlı beslenmeyi de kıyasladı. 

 

Araştırmanın sonuçları, karbonhidrat yerine sığır eti, kuzu eti ve domuz eti ve peynir tüketmenin ölüm riskinin artırdığına işaret ediyor. 

 

Düşük Karbonhidrat Özendirilmesin

 

Araştırma heyetine başkanlık eden kalp ve damar hastalıkları uzmanı Dr. Sara Seidelmann, "Karbonhidrat yerine hayvansal protein ve yağ tüketilen düşük karbonhidratlı diyetler sağlıklı ve yaşam ve kilo vermek için daha fazla tercih edilmeye başlandı. Ancak araştırmamıza göre, Kuzey Amerika ve Avrupa'da yaygın olan hayvansal ürün bazlı düşük karbonhidratlı beslenme biçimi, insanın yaşam beklentisini azalttığına işaret ediyor. Bu beslenme biçimi özendirilmemeli" dedi.

Seidelmann, "Düşük karbondihratlı beslenmeyi tercih eden bir kişinin, karbonhidrat yerine hayvansal kaynaklı değil bitkisel kaynakı protein ve yağları tüketmesi, uzun vadede sağlıklı yaşlanmayı getirebilir" diye konuştu.

 

Kaynaklar

 

Makalenin orjinal halini linki tıklayarak okuyabilirsiniz. 

 

Referanslar

  • Nakamura Y, Okuda N, Okamura T, et al. Low-carbohydrate diets and cardiovascular and total mortality in Japanese: a 29-year follow-up of NIPPON DATA80. Br J Nutr 2014; 112: 916– link
  • Dehghan M, Mente A, Zhang X, et al. Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study. Lancet 2017; 390: 2050–62. link
  • Nilsson LM, Winkvist A, Eliasson M, et al. Low-carbohydrate, high-protein score and mortality in a northern Swedish population-based cohort. Eur J Clin Nutr 2012; 66: 694–700. link
  • Fung TT, van Dam RM, Hankinson SE, Stampfer M, Willett WC, Hu FB. Low-carbohydrate diets and all-cause and cause-specific mortality: two cohort studies. Ann Intern Med 2010; 153: 289–98. link
  • Trichopoulou A, Psaltopoulou T, Orfanos P, Hsieh CC, Trichopoulos D. Low-carbohydrate-high-protein diet and long-term survival in a general population cohort. Eur J Clin Nutr 2007;61: 575–81. link

Taglar: #ABD #araştırma #düşükkarbonhidrat #yaşamsüresi #bilimdergisi #LancetPublicHealth  #ölümoranı #Karbonhidrat #protein #bitkiselprotein #Hayvansalprotein #bitkiselprotein #atkins #dukan #karatay #ölümriski #SaraSeidelmann #KuzeyAmerika #Avrupa #yüksekprotein #bbc #bbctürkçe #yüksekarbonhidrat #insanömrü #yaşambeklentisi #diyet #ekmek #tahıl #bilim #bilim dergisi #Avrupa #hayvansalürün #kuzueti #sığıreti

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 3.09.2018

Kaynak: BBC

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler