Diyetisyenler, enflamasyonu azaltmanın en iyi yollarından birinin ilaç dolabına değil, buzdolabına yönelmek olduğunu, anti-enflamatuar diyet ile birlikte bir çok hastalıkla savaşabileceklerini iddia ediyorlar.
Anti-enflamatuar diyet ne yapar?
Bağışıklık sisteminiz, vücudunuz yabancı olan bir şeyi (işgalci bir mikrop, bitki poleni veya kimyasal gibi) tanıdığında aktif hale gelir. Bu genellikle enflamasyon adı verilen bir süreci tetikler. Gerçekten tehdit eden istilacılara yönelik enflamasyonun aralıklı olarak çıkması sağlığınızı korur.
Bununla birlikte, yabancı bir istilacı tarafından tehdit edilmemiş olsanız bile bazen iltihaplanma gün içinde devam eder. Bu iltihap düşmana dönüşebilir. Kanser, kalp hastalığı, diyabet, artrit, depresyon ve alzheimer de dahil olmak üzere bizi rahatsız eden birçok hastalık, kronik iltihapla ilişkilendirilmiştir.
Enflamasyonla mücadele edebilecek en güçlü araçlardan biri eczaneden değil, marketten geliyor
Harvard Halk Sağlığı Okulu'nda Beslenme Bölümü'nde beslenme ve epidemiyoloji profesörü Dr. Frank HU, "Birçok deneysel çalışma gıda veya içecek bileşenlerinin anti-enflamatuar etkilere sahip olabileceğini göstermiştir" diyor.
Doğru anti-enflamatuar yiyecekleri seçin ve hastalık riskinizi azaltabilirsiniz. Sürekli olarak yanlış olanları seçin ve enflamatuar hastalık sürecini hızlandırabilirsiniz.
İltihaplanmaya neden olan besinler Bu yiyecekleri mümkün olduğunca azaltmaya çalışın: -
Beyaz ekmek ve hamur işleri gibi rafine karbonhidratlar -
Patates kızartması ve diğer kızarmış yiyecekler -
Asitli ve diğer şekerli içecekler -
İşlenmiş etler -
Margarin, kuyruk yağı |
Enflamatuar gıdaların sağlık riskleri
Dr. HU, "Tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıklar için artmış risk ile ilişkilendirilen gıdaların bir kısmı da aşırı iltihaplanma ile ilişkilidir" diyor. "Bu şaşırtıcı değil, çünkü iltihap bu hastalıkların gelişimi için önemli bir mekanizmadır."
Sağlıksız yiyecekler, aynı zamanda, iltihaplanma için bir risk faktörü olan kilo artışına da katkıda bulunur. Yine de, bazı çalışmalarda, araştırmacılar obeziteyi hesaba kattıktan sonra bile, gıda ve iltihaplanma arasındaki bağlantı kalmıştır, bu da kilo alımının tek sürücü değildir.
Anti-enflamatuar gıdalar Bir anti-enflamatuar diyet bu gıdaları içermelidir: -
Domates -
Zeytin yağı -
Ispanak, lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler -
Fındık badem ve ceviz gibi kuruyemişler -
Somon, uskumru, ton balığı ve sardalye gibi yağlı balıklar -
Çilek, yaban mersini, kiraz ve portakal gibi meyveler |
Anti-enflamatuar gıdaların yararları
Çalışmalar enflamasyonu azaltan içecekler ve yiyeceklerin tüketiminin azaltılmış iltihap belirteçleri, daha düşük kardiyovasküler hastalık ve diyabet riski ile ilişkilendirmiştir.
Anti-enflamatuar diyet
Antienflamatuar yeme ilkelerini yakından takip eden bir beslenme planı arıyorsanız, meyveler, sebzeler, sert kabuklu yemişler, tam tahıllar, balıklar ve sağlıklı yağlarda yüksek olan Akdeniz diyetini düşünün.
Enflamasyonu azaltmanın yanı sıra, daha doğal ve daha az işlenmiş bir diyet fiziksel ve duygusal sağlığınız üzerinde önemli etkilere sahip olabilir. Dr. HU, "Sağlıklı bir diyet sadece kronik hastalıklar riskini azaltmak için değil, aynı zamanda ruh halini ve genel yaşam kalitesini iyileştirmek için de faydalıdır" diyor.
Taglar: #enflamasyon #antienflamatuar #bağışıklıksistemi #Kanser #kalphastalığı #diyabet #artrit #depresyon #kronikiltihap #HarvardHalkSağlığıOkulu #Beslenme #epidemiyoloji #Dr.FrankHu #beyazekmek #hamurişleri #rafinekarbonhidratlar #Patateskızartması #kızarmışyiyecekler #asitliveşekerliiçecekler #kırmızıet #burger #biftek #işlenmişet #sosisli #margarin #kuyrukyağı #domates #zeytinyağı #ıspanak #lahana #fındık #badem #uskumru #somon #portakal #çilek
Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü
Tarih: 1.04.2019
Kaynak: Harvard Health