GÜNEŞ KREMİ REHBERİNİZ
GÜNEŞ KREMİ SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneşin etkisi artmaya başlıyor. Güneşin, ısı verme, fotosentez ve D vitamini sentezi gibi olumlu etkilerinin yanı sıra cildimize zarar verebilecek istenmeyen etkileri de bulunmaktadır. Güneş ışınlarının cildimizde yarattığı olumsuz etkileri en aza indirmek için güneş kremi kullanımı son derece önemlidir. Ancak, güneş kremi seçerken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Gelin, doğru güneş kremi seçimini her yönüyle inceleyelim!
Güneş Işınlarının Cildimize Zararları
Güneş ışınlarının zararlı etkileri arasında şunlar bulunur :
-
Güneş yanıkları
-
Ciltte erken yaşlanma
-
Fotoalerji
-
Cilt kanseri
Ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kalan bölgelerde, koyu sarı veya kahverengi "güneş lekeleri" meydana gelebilir. Bu lekeler genellikle açık tenli, sarışın kişilerde ve yaşlılarda daha sık görülür. Ciltte gerginliği sağlayan ve yaşla azalan "Tip I kolajen" adlı protein güneş ışınlarının etkisiyle azalır, bu da kırışıklıklar ve erken yaşlanmaya yol açar.
UV IŞINLARI HAKKINDA BİLMEDİKLERİMİZ!
Yeryüzüne ulaşan ışınların %6.3'ünü oluşturan ultraviyole (UV) spektrumu 290-400 nm dalga boyundaki ışınları içermektedir. UV ışınları UVA, UVB, UVC olarak sınıflandırılmıştır. Yeryüzüne ulaşan UV ışınlarının %95'lik kısmını UVA, geri kalan %5'lik kısmını ise UVB oluşturur.
UVA ışınları cildin daha derin katmanlarına geçebilir ve kollajen-elastin liflerinde yıkım ile erken cilt yaşlanmasında etkili olur. UVB ışınları ise güneş yanığından asıl sorumlu banttır ve DNA yapısında zararlı etkiler gösterir.
ZARARLI GÜNEŞ IŞINLARINDAN KORUNMA YOLLARI
Gölgede durmak dahi cildimizi güneşin zararlı etkilerinden korumaya yetmez. Güneş ışınlarını, %80 oranla en çok kar yansıtmaktadır, bunu sırasıyla deniz, kum ve çimler izlemektedir. Plajda şemsiye altında otururken kumdan %25 oranında yansıyan ışınlar, kolayca güneş yanığına neden olabilir. Giyinmek halen en etkili güneşten korunma yoludur. Ancak, güneşin zararlı etkilerinden maksimum koruma sağlamak için mutlaka güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.
FİZİKSEL FİLTRE Mİ KİMYASAL FİLTRE Mİ?
Fiziksel filtre içeren güneş kremleri: Çinko vb. mineraller sayesinde fiziksel bariyer oluşturarak ışınları deriden saçma ve yansıtma yoluyla etki sağlarlar. Hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı etkilidirler. Non-nano partikül boyutunda mineral çinko, cildin derinliklerine penetre olmaz.
Kimyasal filtre içeren güneş kremleri: UVA veya UVB ışınlarını absorbe ederek deriden penetrasyonunu azaltır. Ancak geniş yüzey alanlarına tekrarlanan uygulanmaları deriden kimyasal maddelerin emilimi açısından potansiyel risk taşıyabilir!
KİMYASAL İÇEREN GÜNEŞ KREMLERİNİN ZARARLI ETKİLERİ
Kimyasal içerikli güneş kremlerinin kullanımının deniz yaşamını tehdit ettiğini biliyor muydunuz? Bu kremler, denizlerde birikerek midye, algler, kabuklular, mercanlar, deniz kestanesi, balıklar ve yunuslar üzerinde zararlı etkiler gösterir. Özellikle oksibenzon ve oktinoksat gibi maddeler, mercan resiflerinin beyazlatılması, DNA hasarı ve genotoksik etkilere neden olabilir.
Kimyasal UV filtreleri sadece denizler için değil, insan sağlığı için de tehdit oluşturur. UV filtrelerinin cilde nüfuz edip kan dolaşımına ulaşması endişe vericidir. Daha küçük boyutlara sahip nano parçacıklar sitotoksik olabilir. OECD, bu filtrelerin potansiyel endokrin bozucu etkilerini raporlamıştır.
FDA, çinko oksitin güvenli olduğunu belirtmiştir. Non-nano mineral çinko içeren doğal güneş kremleri, cilt yüzeyinde fiziksel bir bariyer oluşturarak UV ışınlarını yansıtır ve tam güneş koruması sağlar. NOAA'ya göre, oksibenzon, nano çinko oksit ve nano titanyum dioksit gibi bileşenler deniz yaşamına zarar verirken, non-nano mineral çinko okyanuslar için güvenli kabul edilmektedir.
SPF (GÜNEŞ KORUMA FAKTÖRÜ) DEĞERİ
SPF, güneş koruyucu ile korunan derinin, korunmayan deriye oranıdır. Örneğin, güneş koruyucu kullanmadan güneşe maruz kaldığında 10 dakika içinde kızarıklık gelişen kişide SPF 15 değerinde ürün kullanıldığında bu süre 150 dakikaya uzamaktadır.
GENİŞ SPEKTRUMLU GÜNEŞ KORUMASI: UVA+UVB
1930'lu yıllarda ilk üretilen güneşten koruyucular sadece UVB'ye karşı etkiliyken, son yıllarda UVA'nın da kanser oluşumu, deri yaşlanması, fotoalerji ve fototoksiteye yol açabileceğinin anlaşılmasıyla, UVA spektrumunu da hedefleyen yeni ürünler üretilmeye başlanmıştır. Bu nedenle UVA + UVB kombine etkili preparatlar ön plana çıkmıştır. Bir güneş koruyucu ürünün SPF değeri ne kadar yüksekse güneş koruyucu özelliği o kadar yüksektir, bununla birlikte UVA korumasına ek olarak UVB korunması değeri de önem taşımaktadır. Güneş kremi seçiminde SPF değeri ile birlikte, mutlaka etiketinde UVA ve UVB ışınlarına karşı etkili olduğu belirtilen kremleri tercih etmek gerekir.
GÜNEŞİN TADINI GÜVENLE ÇIKARMAK: SUYA DAYANIKLILIK
UV ışınlarının %75'i, 2 metre su derinliğine ulaşabilir. Güneş koruyucular, suya dayanıklılıklarına göre şu şekilde sınıflandırılır :
-
Tere dirençli: Sürekli ve yoğun terlemede 30 dakika koruyucu
-
Suya dirençli: Suda 40 dakika koruyucu
-
Su geçirmez : Suda 80 dakika koruyucu
CİLDİ UV HASARINDAN KORUMAK İÇİN ÖNERİLER
Amerikan Dermatoloji Akademisi ve Deri Kanseri Vakfı'nın önerileri :
-
Güneş ışınlarının en şiddetli olduğu öğlen (11.00 ile 15.00) saatleri arasında güneşe çıkmamaya özen gösterilmeli, gölgede oturulmalı, şemsiye, şapka gibi güneşe karşı koruyucu kıyafetler tercih edilmeli ve açık renk-koruyucu giysiler ve gözlükler kullanılmalıdır.
-
Güneş koruyucular, güneşe çıkmadan 15-30 dakika önce tüm güneş gören bölgelere yeterli (2mg/cm2) ve eşit miktarda sürülmelidir.
-
Güneş koruyucular 2-3 saatte bir ya da aşırı yüzme ve terleme sonrası yenilenmelidir.
-
UV'nin zararlı etkilerinden sorumlu serbest radikallere karşı koruyucu özellik taşıyan, A, C, E vitaminleri, beta karoten, koenzim Q10, nikotinamid, yeşil çay, üzüm çekirdeği ekstresi, lipoik asit, melatonin vb. antioksidanlar takviye edilmelidir.
PROPOLİS, CİLDİ GÜNEŞ IŞINLARINDAN KORUMAYA NASIL YARDIMCI OLUYOR?
Leke Karşıtı Etki :
2022 yılında Polonya'da yapılan bilimsel bir çalışmada, tirozinaz enziminin aşırı çalışmasına bağlı olarak gelişen ciltte lekeleri (hiperpigmentasyon) üzerine propolis örneklerinin inhibisyon (engelleyici) potansiyelini değerlendiren bir çalışma yapılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre, test edilen tüm propolis ekstraktlarının mantar tirozinazına karşı güçlü bir inhibitör aktivitesi sergilediği, en aktif dört propolis ekstraktının ise %86.66 ila %93.25 arasında yüksek inhibitör aktivite gösterdiği saptanmıştır. Araştırmada, propolis ekstraktlarınınantioksidan aktivitesi de değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışmanın bulguları, test edilen propolis ekstraktlarınıncilt kozmesötik ve tıbbi uygulamalarda potansiyel olarak leke karşıtı etkileri olduğunu göstermektedir.
Antioksidan Etkiler ve Doğal SPF Değeri :
Bilimsel çalışmalar doğal bir arı ürünü olan propolisin ciltte güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı koruyucu, doğal bir antioksidan desteği sağlayabileceğini belirtmektedir. 2022 yılında Litvanya'da yapılan bilimsel bir çalışmada, propolisin güneş ışınlarına karşı koruyucu etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, propolis etanolik özütlerinin kimyasal bileşimi, antioksidan etkinliği ve güneş koruma faktörü (SPF) değerlendirilmiş ve huş ve çam tomurcukları özütleri ile karşılaştırılmıştır. Çalışmanın verilerine göre, propolis özütleri en yüksek SPF değerini gösterirken, huş ve çam tomurcukları özütleri daha düşük bir SPF değeri gösterdiği saptanmıştır. Ayrıca, tüm test edilen özütlerde p-kumarik asit, sinamik asit gibi fenolik asitler ve pinosembrin gibi flavonoidler tanımlanmıştır.
2008 yılında Fransa'da yapılan bilimsel bir çalışmada, propolisin güneş ışınlarına karşı koruyucu özellikleri araştırılmıştır. Propolisin etanol ekstraktının güneş koruma faktörü (SPF), kontrol olarak homosalat kullanılarak in vitro bir yöntemle değerlendirilmiştir. UV aralığındaki enerji azalmasının fiziksel olarak belirlenmesine dayanan yöntemde, çeşitli konsantrasyonlarda propolis içeren özütler, pürüzlendirilmiş Polimetilmetakrilat (PMMA) plakalara uygulanmıştır ve iletim ölçümleri, entegre küre ile donatılmış bir spektrofotometre kullanılarak yapılmıştır. Çalışmanın verileri, propolisin doğal bir güneş koruyucu ajan olarak kullanımının faydalı olabileceğini göstermiştir.
2017 yılında Meksika'da Guanajuato Üniversitesi'nde yapılan bilimsel çalışmada, propolisin güneş ışınlarına karşı koruyucu etkisi incelenmiştir. Çalışmada propolis içeren üç topikal farmasötik (likit krem, losyon ve yarı katı jel) preperat, 10 sağlıklı bireyin ciltleri üzerine cm2 başına 2 mg propolis olacak şekilde uygulanmıştır. Çalışmanın sonucunda, in vitro ve in vivo koşullarda propolisin zararlı güneş ışınlarından koruyucu etkisi doğrulanmıştır.
KISA BİR ÖZET
GÜNEŞ KREMİ TERCİHİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÖZELLİKLER
-
Geniş spektrumlu UVA ve UVB koruması sağlaması,
-
SPF 50++ / PA++++ yüksek güneş koruması sağlaması,
-
Doğal içeriklerle üretilmiş olması,
-
Kimyasal filtre yerine mineral filtre ile filtrelenmiş olması,
-
Deniz yaşamına zarar vermeyen, mineral çinko oksit ile filtrelenmiş olması,
-
Suya dayanıklılığının yüksek olması,
-
Uygulandığında ciltte beyaz kalıntı bırakmaması,
-
Non-nano boyutunda partikül içermesi,
-
Potansiyel avantajlar (makyaj bazı olarak kullanılabilme özelliği, Anadolu propolisi, E vitamini gibi antioksidan içerikler bakımından zengin formüllerle cildi korumaya ve onarmaya yardımcı)
Güneş kremi tercihinde bu kriterleri göz önünde bulundurarak, cildinizi güneşin zararlı etkilerinden koruyabilir ve sağlıklı bir yaz geçirebilirsiniz.
BEE'O APICARE Güneş Serisi ; Anadolu Propolisi Ekstraktı (A.P.E)® ve Non-Nano Mineral Çinko (MicNo)®, jojoba yağı, shea yağı, aloe vera ve zeytinyağı gibi tamamen doğal bileşenlerle formüle edilmiştir. Deniz yaşamına zarar vermeyen mineral filtresi; SPF 50++ / PA++++ ile güneşin zararlı UVA/UVB ışınlarına karşı etkili koruma sağlar. 80 dakika suya dayanıklı yapısıyla sizin ve sevdiklerinizin hassas cildine özel olarak geliştirilen BEE'O APICARE Güneş Koruyucu Kremler, yüz, vücut ve çocuklar için idealdir. Bu kremler, etkili koruma sağlarken, serinin tamamlayıcısı olan Güneş Sonrası Losyon ile cildinize kaybettiği nemi geri kazandırır. BEE'O Propolis Ar-Ge Merkezi'nde geliştirilen formüller, dermatolojik olarak test edilmiştir.
KAYNAKLAR :
-
-
-
-
-
Stanciauskaite, M., Marksa, M., Rimkiene, L., & Ramanauskiene, K. (2022). Evaluation of Chemical Composition, Sun Protection Factor and Antioxidant Activity of Lithuanian Propolis and Its Plant Precursors. Plants (Basel, Switzerland), 11(24), 3558. https://doi.org/10.3390/plants11243558
-
Couteau, C., Pommier, M., Paparis, E., & Coiffard, L. J. (2008). Photoprotective activity of propolis. Natural product research, 22(3), 264–268. https://doi.org/10.1080/14786410701590566
-
Trujillo-Valdivia, Alfonso, et al. "Development of three pharmaceutical preparations containing propolis and evaluation of their photoprotective effects in humans." Revista Mexicana de Ciencias Farmacéuticas 48.1 (2017): 43-47.
-
Widelski, J., Gaweł-Bęben, K., Czech, K., Paluch, E., Bortkiewicz, O., Kozachok, S., Mroczek, T., & Okińczyc, P. (2022). Extracts from European Propolises as Potent Tyrosinase Inhibitors. Molecules (Basel, Switzerland), 28(1), 55. https://doi.org/10.3390/molecules28010055
Bu içerik Bee'o 'nun katkılarıyla hazırlanmıştır.
Taglar: #GüneşRehberi #GüneşKremi #Yaz #CiltSağlığı #Yaşlanma #Ultraviyole #Güneşlekesi #Kolajen #FDA #SPF #UVA #UVB #AmerikanDermatolojiAkademisi #DeriKanseriVakfı #Propolis #LekeKarşıtı #Polonya #Antioksidan #Litvanya #Fransa #Meksika #Doğalİçerik #MineralFiltre #BEEOAPICARE #AnadoluPropolisi #GüneşLosyonu #Dermatoloji #Tubitak #Beeo #BeeoArıÜrünleri
Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü
Tarih: 3.06.2024
Kaynak: Bee'o katkılarıyla hazırlanmıştır.