Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dünya nüfusunun dörtte birinin yeterince egzersiz yapmadıklarını duyurdu. WHO, sağlıklı görülen oranda egzersiz yapmayanlarda ciddi hastalıklara yakalanma riskinin de arttığını söyledi. WHO'ya göre dünya genelinde bir buçuk milyara yakın yetişkin fiziksel olarak yeterince aktif olmadıkları için ölebilir.
Dünya hareket etmiyor!
2016 yılını kapsayan ve The Lancet Global Health dergisinde yayımlanan rapora göre 2016 yılında dünya genelinde bir milyar 400 milyon insan yeterince fiziksel aktivitede bulunmadı. WHO, bu sayının dünyadaki yetişkinlerin sayısının yüzde 27,5'ine tekabül ettiğini belirtti. The Lancet Global Health dergisinde yayınlanan yeni veriler, bugün dünyada neredeyse dört yetişkinden birinin (% 28 veya 1,4 milyar kişi) fiziksel olarak inaktif olduğunu göstermektedir. Araştırmaya göre bazı ülkelerde 2001 ila 2016 yılları arasında egzersiz yapanların sayısında az da olsa artış görülüyor.
Aktivite düzeyleri cinsiyete ve ülkeye göre değişiyor
Çalışmaların sonuçlarına göre küresel düzeyde kadınlar erkeklerden daha %8 daha az aktifler. Yüksek gelirli ülkeler (%37), orta gelirli (% 26) ve düşük gelirli ülkelere (% 16) kıyasla daha inaktif durumda. Kuveyt, Suudi Arabistan ve Irak, yetişkin nüfusun yüzde 50'den fazlasının hareketsiz bir yaşam sürdüğü ve hastalıklara yakalanma riskinin de en yüksek olduğu ülkeler arasında yer aldı. ABD'de yetişkinlerin yaklaşık yüzde 40'ı yeterli oranda egzersiz yapmıyor. Bu oran İngiltere'de yüzde 36, Çin'de yüzde 14. Özellikle Yeni Zelanda, Almanya, Arjantin, Brezilya gibi ülkelerde hareketsiz kalanların oranı artış kaydetti.
'Türkiye'de durum'
Türkiye'de kadın ve erkekler arasında fiziksel aktivite oranları arasında farklılık gözleniyor. Raporda dünya genelinde fiziksel aktivite açısından ülke ya da bölgeler hareket oranına göre altı renge ayrılıyor. Türkiye'deki erkekler bu haritada hareketsizlik açısından yüzde 20-29'luk koyu sarı renkli dilimde. Kadınlar arasında yeterli fiziksel aktivitede bulunmayanların oranı ise Türk erkeklerine oranla çok daha yüksek. Kadınlar yüzde 30-39 oranla pembe renkli dilimde.
'Fiziksel aktivitenin sağlığa etkisi'
Araştırmada fiziksel aktiviteleri artırmanın kas yapısını, kalbi ve nefes alıp vermeyi geliştirdiği, kemikleri güçlendirdiği ve hipertansiyon, kalp krizi, felç, diyabet, depresyon ve bazı kanser türlerine yakalanma riskini de düşürdüğü görüldü. Bunun üzerine WHO, yeterince spor ve egzersiz yapmayanlarda kalp krizi, demans, kanser, Tip 2 diyabet hastalıklarına yakalanma riskinin arttığı uyarısında bulundu.
Bu çalışmanın sonucunda çıkan veriler, her ülkeye fiziksel aktiviteyi destekleyen ve her yaştan insanlara yönelik fırsatları arttıran ortamların sağlanması gerektiğini gösteriyor. WHO'nun açıklamasında global düzeydeki eylemlere verilen önceliğin arttırılması ve yer alıyor.
'Yeni Eylem Planı Hareketi Arttıracak'
Bu çalışma üzerine Fiziksel Aktivitenin Arttırılması İle İlgili Küresel Eylem Planı, fiziksel inaktiviteyi 2025 yılına kadar %10, 2030 yılına kadar %15 azaltmayı hedefliyor.
Kaynaklar
- Makalenin orjinali için linke tıklayabilirsiniz.
- Açıklamanın orginali için linke tıklayabilirsiniz.
Taglar: #DünyaSağlıkÖrgütü #WHO #dünya #nüfus #egzersiz #sağlık #egzersizyapmayanlarda #hastalıklara #riskinin #fizikselaktivite #TheLancetGlobalHealth #inaktif #küresel #kadın #erkek #yüksekgelirliülkele #ortagelirliülkeler #düşükgelirliülkelere #Kuveyt #SuudiArabistan #Irak #hareketsiz #yaşam #ABD'de #İngiltere #Çin #araştırma #kas #kalp #nefes #kemik #hipertansiyon #kalpkrizi #felç #diyabet #depresyon #kanser #Tip diyabet #EylemPlanı #Türkiye #YeniZelanda #Arjantin #kemik
Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü
Tarih: 6.09.2018
Kaynak: BBC