İnsülin direnci modern çağın bize armağanı... Giderek artan şeker ve şekerli gıda tüketimi, azalan günlük fiziksel aktivite kan şekeri dalgalanmalarını ve insülin dengesizliğini beraberinde getirdi.
Bu yazı, insülin direnci nedir, neden olur, nasıl tedavi edilir sorularının yanıtlarını arayan bir derleme...
Hem tüm diyetisyenlerin, diyetisyenlik öğrencilerinin, hem de bu hastalığı yaşayan bireylerin öğrenmesi gereken bu başlıklara en doğru ve yetkili ağızdan yanıtları bu yazıda bulabilirsiniz.
İnsülin Direnci Nedir?
Konusunun en deneyimli isimlerinden biri, mesleğinin duayeni ; İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı hocası Prof. Dr. Kubilay KARŞIDAĞ'ın ağzından hastalığa yaklaşımı ile ilgili bilgiler dizisini sizler toparladık.
Değerli hocamıza, kıymetli bilgiler için teşekkürlerimizi sunuyoruz.
1. Karbonhidrat Nasıl Taşınır?
Alınan enerji kaynağı, özellikle karbonhidrat hücreye gelir, bu tek başına hücre içine giremez, karbonhidratın geldiğini anlayınca pankreas insulin üretir, bu insulin hücrenin kapısını açar, kh içeri girer, enerjiye dönüşür, yaşam devam eder. Bu normali.
2. Enerji Döngüsü
Çok uzun yıllar gıda bulabilmek insanlar için zor oldu. Gıdayı elde etmek hareket etmek gerekiyordu. Bu uzun yıllarda hücrelerimiz "AZ"a göre programlandı. Alınan enerjiyi yavaş ve idareli yakmayı öğrendi.
Biz son 50 yıldır fazla gıda ile karşı karşıyayız. Eğer olması gerekenden fazla kalori alır veya makul kalori aldığımız halde bunu yakamazsak, fazla kalori hücrenin kapısına gelir ve içeri girmek ister.fazla gıda ile karşı karşıyayız. Eğer olması gerekenden fazla kalori alır veya makul kalori aldığımız halde bunu yakamazsak, fazla kalori hücrenin kapısına gelir ve içeri girmek ister.
3. İnsülin Fazlalığı
Ancak hücre akıllıdır, bu kadar kalori içeri girerse ben ölürüm der ve engellemek için hücrenin içinde minik bir iltihap oluşur. Fazla miktardaki bu karbonhidrat gider, pankreası uyarır ve pankreas olması gerekenden çok fazla miktarda insulin çıkarır.
Bu fazla insulin :
1. Bizi çok acıktırır
2. Şekerimizi düşürür, reaktif hipoglisemilerin oluşmasına neden olur
3. Dışarıda kalan gereksiz kalorinin çok daha kolay yağ dokusu olarak depo edilmesini sağlar, yani kolay kilo aldırır.
4. İnsülin Direncinin Tedavisi
Dengeyi kurmak için vücudun neden olduğu hücre içindeki iltihap çok uzarsa bize kan yağlarında dengesizlik, tansiyon yüksekliği ve damar sertliği olarak geri döner. Eğer bu durum uzarsa, pankreas yorulur ve daha fazla insulin çıkaramaz, önce gizli şeker sonra aşikar şeker gelişir.
İnsulin direncinin en iyi tedavisi beslenmenin düzenlenmesi ve harekettir. Çok özel durumlar dışında ilaç tedavisinin yeri yoktur. Sistem daima "AZ"a programlanmıştır. "ÇOK" her zaman sorun yaratır.
Taglar: #insülindirenci #metaboliksendrom #kubilaykarşıdağ #diyetisyen #doktor #diyabet #kilo #karbonhidrat #kanşekeri #diyet #diyetisyen
Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası
Tarih: 20.09.2020
Kaynak: Prof. Dr. Kubilay KARŞIDAĞ