Türk Tabipleri Birliği (TTB), 28 Nisan 2018 tarihli bir düzenlemeyle ithal edilen hayvanların sağlık denetimlerinde veteriner hekim zorunluluğunun kaldırıldığını duyurdu.
TBB basın açıklaması yaptı
Sağlık meslek örgütleri, kamuoyuna her gün bir yenisi yansıyan şarbon salgını haberleri, bu süreçlerde yaşanan eksiklikler ve güvenli besine ulaşma hakkı konusunda ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında, gıda ve hayvancılık alanındaki uygulamaların, ülkemizde gıda güvenliği ve standartları konusunda kuşku uyandırdığına dikkat çekildi.
Kurban Bayramı'yla beraber Ankara, Kocaeli, İstanbul, Kayseri gibi pek çok kentte şarbon karantinaları uygulanmıştı. Gazetede yer alan habere göre TTB'de düzenlenen basın toplantısında sağlık meslek örgütlerince hazırlanan ortak metin paylaşıldı.
İthal hayvanların denetiminde veteriner bulunmayacak
28 Nisan 2018 tarihli bir düzenlemeyle ithal edilen hayvanların sağlık denetimlerinde veteriner hekim zorunluluğunun kaldırıldığını ve ziraat mühendisi, orman mühendisi, kimya mühendislerine de yetki verildiğini belirten meslek örgütleri şu ifadeleri kullandı:
"Böylelikle hastalığı tanıyan meslek grupları veteriner hekimler ve zooteknistler denetimden uzaklaştırılmıştır. Bu değişiklik öncesinde yapılan ‘ithal edilecek hayvanların, ihracatçı ülkede bakanlık çalışanı veteriner hekimlerin kontrolünden geçmeleri, sınır bölgelerinde veteriner kontrolünde kurulan karantina bölgelerinde tutularak olası bir hastalığın ortaya çıkması ve hayvana mikrop bulaşmış ise hastalığın ortaya çıkması için gereken 21 günlük kuluçka süresinin tamamlanması ve ülkeye girmeden önce de laboratuvar tetkiklerinin tekrarlanması işlemlerinin' artık yapılmayacağı anlaşılmaktadır."
Şarbon şüphesi olan hayvanlar karantinaya alınacak
Basın toplantısında bir başka soru üzerine de, şarbon hastalığın tespit edildiği hayvanların öncelikle karantinaya alınarak, sağlıklı görünen ve sağlıklı olduğu kontrollerde ortaya çıkmış hayvanlardan ayrılmaları gerektiğini, 21 gün kuluçka süresi sonrasında şarbon hastalığının çıkması olası olan hayvanların da ayrı tutulması gerektiğini kaydedildi. Ölen hayvanların, toprağın 2 metre derinliğine gömülmesi gerektiğini belirten birlik, diğer hayvanlarda da şarbon hastalığı ortaya çıkması durumunda yine karantina uygulanması gerektiğini aktardı.
Taglar: #İthal #hayvanların #denetim #Veteriner #TürkTabipleriBirliği #TTB #sağlık #hekim #sağlıkmeslekörgütleri #kamuoyu #şarbon #salgın #güvenli #besin #güvenlibesinbulmahakkı #basın #basıntoplantısı #gıda #hayvancılık #gıdavehayvancılık #standart #kurbanbayramı #Türkiye #Ankara #Kocaeli ##İstanbul #kayseri #karantina #ziraatmühendisi #ormanmühendisi #kimyamühendisi #zooteknist #labaratuvar #tetkik #kuluçka
Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü
Tarih: 21.09.2018
Kaynak: Sputnik Turkey