Kahve Kansere Neden Olur mu?

Okunma [10509]
Kahve Kansere Neden Olur mu?

 

ABD'de tüm kahve zincirlerinin kahvelerine ‘kanser uyarısı' eklemesi gerektiğine karar verildi.


Tüm kahve zincirlerine uyarı 

 

shutterstock_1060201907.jpg

 

Los Angeles yargıcı California yasasının kahve şirketlerinin kavurma işlemi esnasında ortaya çıkan bir kimyasaldan dolayı 'kanser uyarısı' etiketi taşımasını gerektirdiğine hükmetti. Alınan bir kararla tüm kahve şirketlerinin kavurma sürecinde ortaya çıkan kimyasal bileşenden meydana gelen tehdidin gözardı edildiğini açıkladı.


Kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütü, kahvenin kavurma işlemi esnasında ortaya çıkan akrilamid gibi kansere neden olabilen çok çeşitli kimyasallar hakkında uyarı gerektiren bir yasa ile harekete geçerek kahve makinesi üreticilerine, dağıtıcılara ve perakendecilere dava açtı. 

 

Pişerken 120 C‘yi geçen gıdada ortaya çıkıyor

 shutterstock_1062808082.jpg

 

Akrilamid nişastalı gıda ürünlerinde kızartma, fırınlama ve kavurma gibi yüksek sıcaklıkta pişirme sırasında oluşan kimyasal bir bileşiktir. Gıdalarda doğal olarak bulunan şeker ve bir aminoasitten oluşur. Patates cipsi, patates kızartması, ekmek, bisküvi, ve kahve gibi ürünlerde bulunan akrilamid, aslında yiyeceklerde eskiden beri var olmakla birlikte ilk saptanma tarihi Nisan 2002'dir. Ev yemeklerinin pişirilmesi esnasında oluşan akrilamid insanlar üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.

 

2014'te doğrulandı

 

Görevi gıda zincirindeki riskleri bilimsel olarak değerlendirmek ve risk iletişimini sağlamak, böylece Avrupa'da güvenilir gıdanın garanti edilmesine yardımcı olmak olan EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi) 2014 Temmuzunda gıdalardaki akrilamidin tüm yaş gruplarında tüketiciler için kansere yakalanma riskini artırdığına dair önceki değerlendirmeler doğrulandı. Öte yandan, kahve endüstrisi söz konusu iddialara cevap olarak, kavurma işlemi esnasında meydana gelen kimyasalın zararsız olduğunu iddia ederek bu işlemi kahve çekirdeğini daha lezzetli hale getirmek için gerekli olan sıradan bir pişirme işlemi olarak savundu.


Dava 8 yıldır devam ediyor


Mahkeme sürecinin yakın zamanda sona ereceğini ifade eden uzmanlar, dava sonuçlandığında, süre boyunca maruz kalan kişi sayısı başına 2 bin 500 dolar, yani, yaklaşık 40 milyon dolara yakın astronomik bir ceza gelmesi ihtimalini bile göz önünde bulundurduklarını açıkladı.

 

Kahve zararlı mı yararlı mı?


Haberimiz kahvenin kanser yapabileceğine odaklansada bazı çalışmalar bunu desteklerken bazıları da bunların tam tersini gösteriyor. Daha önce yayınladığımız haberimizde Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü (AICR) raporuna göre Cortado; espressoya eklenen 1:1 veya 1:2 oranında sütden oluşan küçük bir içeceğin  kanserden koruyucu olduğunu da yazmıştık. 

Kahvenin en önemli etken maddesi olan kafeinin DNA'yı olumsuz etkileyebileceğinini fakat kahvenin içinde bulunan diğer antikarsinojen maddelerin de kanserden koruyabileceğini hatırlatmak ister çalışmaları incelemenizi öneririz. 

 

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002937808020449

https://www.nature.com/articles/6603891

https://insights.ovid.com/crossref?an=00008469-201709000-00010

https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10552-008-9208-8

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/014067369390881G

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ijc.2910400305

 


Taglar: #ABD #kahvezincirleri #kahve #kanseruyarısı #kanser #Starbucks #yasa #kahveşirketi #kavurma #kimyasal #siviltoplumörgütü #akrilamid #gıda #nişastalıgıda #kızartma #fırınlama #kavurma #şeker #aminoasitten #Patatescipsi #patateskızartması #ekmek #bisküvi #EFSA #AvrupaGıdaGüvenliğiOtoritesi #bebek #lezzet #zararlı #dava #mahkeme #maruzkalma

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 1.04.2019

Kaynak: NTV

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler