İsviçre'de yapılan bir araştırma, kısa süreli öğle uykusunun stresten kurtulmayı sağlayarak kalp hastalıkları riskini düşürdüğünü gösterdi.
Gündüzleri kestirmenin aşırıya kaçmamak şartıyla kalbe iyi geliyor
Time dergisinde yer alan bir makaleye göre, İsviçreli uzmanlar, 35-75 yaş aralığındaki 3 bin 500 kişinin uyku alışkanlıkları, genel sağlık durumları ve yaşam tarzlarını yaklaşık 8 yıl boyunca inceledi. Araştırmada, yetersiz uykunun, sağlık problemleri açısından risk oluşturduğu, gündüzleri kestirmenin aşırıya kaçmamak şartıyla kalbe iyi gelebileceği görüldü.
Haftada bir ya da iki gün kısa süreli öğle uykusuna yatmak bile etkili
Yarıdan fazla katılımcının öğle uykusu alışkanlığı olmadığı, 667'sinin gündüzleri bir veya iki kez, 411'inin üç veya beş kez, 370'inin de altı yedi kez öğle uykusuna yattığı belirtildi. Araştırmacılar haftada bir ya da iki gün kısa süreli öğle uykusuna yatan kişilerin, gece çok uykusuz kalsalar da kalp hastalıklarına yakalanma riskinin düşük olduğunu tespit etti. Kısa süreli gündüz uykularının, stresten kurtulmayı ve yetersiz gece uykusunu dengelemeyi sağlayarak kalbi koruduğu vurgulandı.
20 dakikalık uyku yeterli
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne göre, yetersiz uyku, diyabet, obezite, tansiyon, felç, kalp hastalıkları ve zihinsel rahatsızlıklar için risk oluşturuyor. Uzmanlar ayrıca gün içinde daha zinde kalarak daha iyi performans sergileyebilmek için 20 dakikalık öğle uykusunun yeterli olduğunu ifade etti.
Taglar: #araştırma #kısasüreliuyku #şekerleme #öğleuykusu #kısauyku #geceuykusu #risk #kalp #kalphastalıkları #yetersizuyku #time #gece #gündüz #öğle #uykusaati #uykusüresi #stres
Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü
Tarih: 26.09.2019
Kaynak: NTV