Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tüm dünyada 9,6 milyon insan kanserden dolayı hayatını kaybediyor. Ülkemizde de kanserden dolayı yılda 422 bin kişi vefat ediyor. Kanser bu kadar sık görülürken ve bu kadar fazla ölüme neden olurken kanser ile ilgili yapılan araştırmalar da güç geçtikçe artıyor. Dolayısı ile medyada bazı besinler kötülenirken bazı besinler yüceltilmekte. Kanser ile ilgili ilişkisini merak ettiğiniz diyetleri sizler için derledik.
Hangi diyet daha iyi?
Yediklerimizin kanserle ilişkisi konusunda fazla karışıklık vardır. Medya tarafından Gerson Terapi, ketojenik diyet, yüksek doz C vitamini gibi diyetlerin kanser riskini azalttığı iddia ediliyor. Bu tip diyetler kısıtlayıcı ve uygulaması zor ve bilimsel çalışmalar bu diyetlerin kanseri önlemediğini söylüyor. Tanınmış kanser dernekleri Gerson terapi gibi arternatif diyetleri kanser tedavisinde önermemektedir. Aslında kanserde daha fazla kilo kayıpları görülebilir bu nedenle nasıl beslendiğin çok önemlidir.
Alternatif bir diyeti takip etmek istiyorsanız, bunu sadece doktorunuzun veya diyetisyeninizin gözetiminde ve rehberliğinde yapmalısınız. Geleneksel kanser tedavilerinizi ve semptom kontrol yöntemlerinizi durdurmak zararlı olabilir.
Alkali diyet
Yeterince araştırma olmamasına rağmen, popüler medya asidik diyet şekillerinin kanser riskini arttırdığını ifade ediyor. Laboratuvar çalışmalarına göre, kanser hücreleri asidik bir ortamda gelişme gösteriyor. Bu nedenle alkali diyet bu durumu doğrulamaktadır. Esasında, vücuttaki asitlik derecesi (PH değeri) böbrek tarafından sıkıca kontrol edilmektedir. Ekstra asitlik ve alkalilik durumları idrarla vücuttan atılır. Besinlerimiz idrarın asitliğini etkileyebilir fakat vücut asitliğini değiştirmez. Alkali diyet meyve ve sebzelerle sağlanır, bu diyet asitli/alkalilik durumundansa besin içeriği ve biyoaktif bileşenlerinden dolayı kanserden korunmamıza yardımcı olabilir. Alkali diyet de faydalı besin içerikleriyle birçok kişiye olumlu etki edebilir.
"İnsan vücudunu daha az asidik daha az kanser dostu bir hale getirmek çok mümkün değildir"
American Institute of Cancer Research
Vegan diyet
Kesin olmayan bazı araştırmalar vegan diyetin kanserden koruyabileceğini söylüyor. Bu vegan diyetin değil de bitki temelli ve hayvansal gıdaların daha orta seviyede ya daha az tüketiminin faydalı olduğunu gösterir. Dünya Kanser araştırmaları Fonu kanserden korunmak için kepekli tahıllar, meyve, sebze, bakliyat, kuruyemiş ve tohum gibi bitki temelli beslenmenin kırmızı et ve işlenmiş etin daha az tüketilmesini tavsiye ediyor. Bu diyet tarzı yüksek miktarda diyet lifi, daha az yağlı ve işlenmiş et, rafine tahıl, şeker ve tatlandırıcılı besinler ve daha az doymuş yağ içeren besinler tüketmemizi sağlar. Sağlıklı bir vegan diyetinin vücudumuza birçok faydası olabilir.
"Vegan diyetin kanser riskini azalttığına dair kesin bir kanıt yoktur." World Cancer Research Fund
Gerson's terapi
Bu diyetin temelinde çok miktarda organik meyve ve sebze suyu ve ek olarak kahve lavmanları ve diyet takviyeleri almak yatar. Bu diyet çeşidinin kanseri tedavi ettiği ile ilgili yeterli kanıt yoktur, bu diyet sağlığın zarar dahi verebilir.
Ketojenik diyet
Bu diyeti destekleyenler şeker kanser hücrelerini beslediği için yüksek yağ, düşük karbonhidrat tüketmenin tümörün beslenememesine bağlı öleceğini düşünmeleridir. Fareler üzerinde yapılan çalışmalar olumlu sonuçlar gösteriyor. Ancak insan üzerinde yapılan çalışmalar yeterli değildir. Ketojenik diyetin beyin tümörü ya da diğer tümör tiplerini tedavi ettiğine dair kanıt bulunmamaktadır.
Yüksek doz C vitamini diyeti
Yüksek miktarda intravenöz C vitamin, başta ABD olmak üzere birçok klinik araştırmada araştırılmaktadır. Ancak günümüzde insanlarda yapılan klinik çalışmalardan, intravenöz yüksek doz C vitaminin kanseri tedavi etmenin etkili bir yolu olduğuna dair güvenilir bir kanıt yoktur. Ayrıca kanser tedavisine müdahale edebilir.
Taglar: #kanser #cancer #beslenme #diyet #beslenmeplanı #kanseroranı #DSÖ #WHO #CancerResearch #vegan #ketojenik #cvitamini
Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü
Tarih: 27.07.2019
Kaynak: Nutrition