Küflenmiş Besinler Yenir Mi?

Okunma [13814]
Küflenmiş Besinler Yenir Mi?

 

Belli bir besini ihtiyacımızdan fazla aldığımızda ve uygun bir biçimde saklamadığımızda bu besinlerin zaman içinde küflenmesi kaçınılmazdır. Bu noktada bir çok kişi besinin küflü kısmını temizleyip kalanını yemeği tercih etmektedir. Sonuçta israf etmemek elbette önemli. Ancak ekmeğin ya da meyvenin yüzeyindeki görünür küfü temizledikten sonra kalanını tüketmemiz acaba sağlıklı mı? Bu biçimde küf yemekten kurtulmuş olur muyuz?

 

 

Küflü besinler öneriliyor mu?

 

Ekmeğinizin ya da meyvenizin içinde yüzeyinde gördüğünüz yeşil ve muhtemelen tüylü parçadan çok daha fazlası vardır. Çıplak gözle görülebildiğimiz renkli kısmı küf diye isimlendirsek de aslında bunlar çürümeye neden olan mantarların sporları yani üreme hücreleridir. Küfün geri kalanını, dallarını ve köklerini çıplak gözle görmek zordur ve bazen yemeğinizin derinliklerine yerleşir. Bu nedenle sadece yüzeyde görebildiğiniz kısımları kazımak sizi ağız dolusu mantar yemekten kurtarmayacaktır.

 

 

Küflü besinler tüketmek neden zararlıdır?

 

"Ben küfü kesip yedim, bana bir şey olmadı!" diyorsanız bunun da bir nedeni vardır. Sonucunda uzmanların belirttiği üzere küf mantarlarının çoğunluğu insan sağlığı için zararsızdır. Eğer küflü ekmek yemenize rağmen belli sağlık sorunları ile karşılaşmadıysanız, muhtemelen yediğiniz mantar türü insan zararsız olanlardandır.

Ancak hatırlatalım. Bazı küfler, alerjik reaksiyonlara veya solunum problemlerine neden olan zehirli maddeler olan mikotoksinler içerir. Mikotoksinler birçok küf tarafından özellikle de Aspergillus, Penicillium ve Fusarium tarafından üretilmektedir. Mikotoksinler tarımsal ürünlerde, üretim sürecinde ve depolamada küfler tarafından üretilen doğal toksinlerdir. Özellikle aflatoksin adı verilen bir maddenin kansere neden olduğu da tahmin edilmektedir. Aflatoksin, en çok mısır ve yer fıstığında yetişen mantarlarda bulunmaktadır.

 

 

Küfler ve Yaşam Koşulları

 

ku-f_isi.jpg

 

Küflerden kaynaklanan toksinlerin çoğu ısıya dayanıklıdır. Bu nedenle pişirme sürecinde yok olmayacaklardır. Küfler buzdolabında büyüyebilir ve donmaya bile dayanabilir. Tuzlu, şekerli ve asitli ortamlarda da yaşayabilirler. Küf yemek, nadir olmakla birlikte aşırı terleme, titreme, kas güçsüzlüğü, seğirme, baş ağrısı, ateş ve kusma gibi belirtilerle ciddi bir hastalığa neden olabilmektedir.

Küflü yiyecekler yemenin çiftlik hayvanlarında hastalığa neden olduğu ve köpekleri öldürdüğü de bilinmektedir. Evcil köpekler, evsel atıklara erişimleri olduğunda özellikle risk altındadır. Bu nedenle sizin yememeniz gereken bir şeyi hayvan dostlarımıza yedirmeniz de doğru bir davranış değildir. Ancak küflerden kaynaklanan toksinlerin çoğu, yalnızca onları uzun bir süre boyunca yersek bir risk oluşturur. Bu nedenle bir kereliğine küflü bir besin tükettiğiniz de hastalanmanız çok da olası olmayacaktır.

 

 

Küflü peynir yemek güvenilir mi?

 

ku-flu-peynir.jpg

 

Küflü yumuşak peynir yüksek oranda su içermektedir. Bu nedenle bu tip peynirlerde küfün derinlere inmesi daha olasıdır. Ancak sert peynirin su oranı daha düşüktür. Peynirin yoğun yapısı, küfün peynirin içine görünmez bir şekilde yayılmak yerine genellikle yalnızca yüzeyde hayatta kalacağı anlamına gelir. Bu durumda küfün etrafından bir kaç santim keserek kalan bölümü tüketebilirsiniz.

Ancak peynir üzerindeki her küf mantarı zararlı değildir. Tam tersine, bazı mantarlar bazı peynirlerin üretilmesinde üretim sürecinin bir parçası olarak gıdalarımıza kasıtlı olarak dahil edilir. Bu tip peynirleri tüketmekte bir sakınca yoktur.

 

 

Sonuç : 

 

ku-flu-meyve.jpg

 

Aşağıdaki besinler küflendiyse tüketmemelisiniz!  

  • Et ve et ürünleri
  • Yoğurt, ekşi krema ve yumuşak peynir.
  • Yumuşak meyve ve sebzeler
  • Ekmek ve unlu mamuller.
  • Fıstık ezmesi, fındık ve baklagiller.
  • Reçeller ve jöleler (Etkilenen reçeli temizlemeyi deneyebilirsiniz, ancak bu etrafta var olan sporları yerinden oynatmanız anlamına gelecektir.)

 

Aşağıdaki besinler küflendiyse, küflü kısımlar kesilerek tüketilebilir! 

  • Havuç, lahana ve dolmalık biber gibi düşük neme sahip sert meyve ve sebzeler 
  • Sert peynir (Kalıbın çevresinden ve altından en az 2,5 santimetre kesin. Bıçağın kalıba değmesine izin vermeyin ve peynirin ambalajını yenileyin.)

 

Kaynaklar ve ileri okumalar

  • Is It Safe to Cut Off the Mold and Eat the Rest? Yayınlanma tarihi: 24 Mart 2022; Bağlantı: https://www.livescience.com
  • Burning question: If you cut mould off food, is it then safe to eat? yayınlanma tarihi: 17 Mayıs 2017; Bağlantı:https://www.abc.net.au/
  • 4 foods it's OK to eat moldy, and 6 it's definitely not. Yayınlanma tarihi: 7 Temmuz 2018; Bağlantı: https://www.insider.com/

Taglar: #küflenme #küf #besin #besinküfü #bakteri #besin #diyetisyen #diyet #diet #sağlıklıbeslenme #diyetisyendünyası

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 7.12.2022

Kaynak: Matematiksel

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler