Mevsim Geçişlerinde Bağışıklığa Propolis Desteği!

Okunma [4025]
Mevsim Geçişlerinde Bağışıklığa Propolis Desteği!

Doğada Bilinen En Güçlü Antioksidan Propolis 

Propolis, arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı tamamen doğal bir arı ürünüdür. İçeriğinde bulunan fenolik ve flavonoid bileşenler sayesinde güçlü antioksidan etki gösterir. Dünya üzerinde bilinen en güçlü antioksidandır. (1)

Arılar, propolisi kovandaki mikroorganizmaların çoğalmasını engellemek ve steril bir ortam sağlamak için kullanırlar. Kovanda her petek gözünü propolis ile kaplarlar ve ardından ana arı petek gözüne yumurtasını bırakır. Bu sayede yumurta sağlıklı bir şekilde gelişir. Ayrıca arılar, propolisle sıvanmış olan petek gözlerine balını, polenini ve arı sütünü koyar. Böylece arının ürünleri kovanda bozulmadan güvenle saklanır. 

 

Anadolu Coğrafyasından Elde Edilen Eşsiz Bir Arı Ürünü: Propolis

Anadolu coğrafyası, bulunduğu konum itibariyle endemik bitki örtüsü açısından oldukça zengindir. Bu bölgeden elde edilen arı ürünleri de yüksek kalite ve besin içeriğine sahiptir. Anadolu propolisi Dünya'da fenolik zenginliği ve çeşitliliği bakımından en değerli propolistir. (2)

2-31.jpg

Genellikle poplar (kavakgiller familyası) tipi olan, Anadolu Propolisi'nin rengi kahverengidir. Propolis kovanda balmumu ile karışık halde bulunur. Propolisi bu haliyle vücudumuz sindiremez. Propolisin insan tüketimine uygun hale getirilebilmesi için mutlaka uzmanlar tarafından uygun koşullarda özütlenmesi gereklidir. Özütlendiğinde de açık kahveden koyu kahveye kadar değişen bir rengi vardır. Anadolu propolisinde; p-Hidroksibenzoik Asit, Epikateşin, Kafeik Asit Fenetil Ester (KAFE), Kafeik Asit, p-Kumarik Asit, Ferulik Asit, Resveratrol, Luteolin, Kuersetin, t-Sinnamik asit, Apigenin, Hesperetin, Ramnetin, Krisin, Pinosembrin olmak üzere antioksidan etki gösteren en az 15 farklı fenolik ve flavonoid bileşen bulunur. Anadolu propolisi yüksek fenolik ve flavonoid içeriği sayesinde hastalıkların gelişiminde görülen inflamasyonun modülasyonuna yardımcı olur.

 

Peki Anadolu Propolisinin Faydaları Nelerdir?

Anadolu propolisi; antioksidan, antibakteriyel, antifungal, antiviral, antienflamatuvar ve antitümör etkilere sahiptir. Yani vücudu virüslere, bakterilere ve mantarlara karşı korur. 

 

Anadolu Propolisi;

-Astım, alerjik astım, bronşit ve bronşiolit gibi solunum yolu hastalıklarının tedavisinde destek olur.                                                                                                                                                

-İçeriğinde bulunan fenolik ve flavonoid bileşenler sayesinde kan şekerinin regülasyonunu sağlar. (3)

-Doğada bilinen en güçlü antioksidan olarak bilinen propolis bu özelliği ile vücutta oluşan serbest radikalleri (hücre çöplerini) temizler. (4) 

-Diş ve diş eti hastalıklarını önler. (5)

-Ağız içi aft, yaralar ve uçukları iyileştirir. (6)

-Kemoterapi sonrası oluşan ağız yaralarının tedavisinde iyileştirici etki gösterir. (7)

-Kolesterol düşürücü etki göstererek, kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olur. (8)

-Yara iyileşmesine karşı etkilidir. (9)

-Güneş ışınlarının zararlı UV ışınlarına karşı cildi korur. Güneş ışınlarından kaynaklanan cilt yaşlanmasını engeller. (10)

 

Mevsim Geçişlerinde Anadolu Propolisi Etkisi

3-22.jpg

Bahar mevsiminde ağaçlardan ve bitkilerden havaya polenler yayılmaktadır. Havadan yayılan bu polenler burun, göz ve boğaza yapışarak birikmektedir. Buda solunum sisteminde birtakım problemlere yol açmaktadır.  Mevsim geçişlerinde burunda akıntı, boğazda kaşıntı, hapşırma, tıkanma, kaşıntılı sulu gözler ile seyreden bu tablo bahar alerjisi veya alerjik rinit olarak da adlandırılır. Bahar alerjisinden kaynaklanan şikayetlerin azalması için bağışıklık sistemini güçlü tutmak çok önemlidir. Bunun için yeterli su tüketilmeli, düzenli fiziksel aktivite yapılmalı, sağlıklı ve dengeli beslenilmelidir. Buna ek olarak doğru gıda takviyelerinin de beslenme planına eklenmesi gerekmektedir. Mevsimsel alerjilere yakalanmamak veya yakalanıldığı takdirde hafif atlatmak için yüksek antioksidan içeriğine sahip Anadolu propolisi düzenli olarak tüketilmelidir.

Ayrıca mevsim geçişlerinde görülen yorgunluk ve halsizlikleri azaltmak, bahar döneminde daha enerjik ve zinde hissetmek için antioksidan içeriği yüksek meyveler, sebzeler, protein içeriği yüksek besinler ve tam tahıllar tüketilmelidir. Buna ek olarak doğal bir arı ürünü olan arı sütü de beslenme planına eklenmelidir. Arı sütünün içeriğinde B grubu vitaminleri, magnezyum, çinko, demir ve kalsiyum mineralleri bulunmaktadır. Bunun yanında başka hiçbir besinde bulunmayan 10-HDA ve royalaktin adlı çok özel bileşenler de yer almaktadır. (11)

Arı sütü, içeriğinde bulunan vitaminler ve mineraller sayesinde performans ve zindeliği arttırarak bahar aylarında oluşabilecek halsizliklere karşı daha enerjik hissetmenize yardımcı olur. Ayrıca arı sütünün içeriğinde bulunan 10- HDA adlı yağ asidi ve royalaktin proteini ile bağışıklık sisteminiz de desteklenir. Taze arı sütünü çocuklarınıza günde ¼ çay kaşığı doğrudan, aç karnına dil altından verebilirsiniz.  Yetişkinler ise ½ çay kaşığı doğrudan, aç karnını dil altından tüketebilir. Ya da propolis arı sütü ham bal karışımlarından günde 1 tatlı kaşığı olarak, doğrudan ya da yoğurt, süt gibi sevilen ılık veya soğuk gıdaların içerisine ilave ederek tüketebilirsiniz. Arı sütü hakkında detaylı bilgi için tıklayınız. 

 

Bilimsel Yayınlarda Anadolu Propolisinin Etkisi

Bilimsel çalışmalarda; propolisin antialerjik etkisi sayesinde alerjik rinitli hastalarda görülen semptomları hafiflettiğini bildirilmektedir. 

2019 yılında Airlangga Üniversitesi'nde yapılan bilimsel bir çalışmada, alerjik rinitli hastalarda propolis kullanımının etkisi incelenmiştir. Çalışmaya 10'ar kişiden oluşan 2 hasta grubu katılmıştır. Birinci gruptaki alerjik rinitli hastalara standart tedaviye ek olarak propolis verilmiştir. İkinci gruptaki hastalara ise yalnızca standart tedavi uygulanmıştır. Araştırmacılar 14 gün süren çalışmanın sonucunda, alerjik rinitin standart tedavisine ek olarak verilen propolisin burun mukozasının iyileşmesinde etkili olduğunu bildirmişlerdir. Propolisin bu etkilerinden yararlanmak için en az %20 oranında Saf Anadolu Propolisi içeren bir damladan yetişkinlerin günde 20 damla, çocukların ise 10 damla kullanması gerekmektedir.

 

2019 yılında İngiltere'de Strathclyde Üniversitesi'nde yapılan bilimsel çalışmada, 9 farklı propolis örneğinin vücuttaki sitokinler üzerine etkisi incelenmiştir.

Çalışmada uyarılmış hücrelerde meydana gelen reaksiyonların enerji siklusunu yıpratan ve metabolik birikimi arttıran reaksiyonlar olduğu ve propolis kullanıldığında bu tabloda iyileşme görüldüğü belirtilmiştir. 

Çalışmanın sonucunda, farklı propolis örneklerinin enflamatuar sitokinler (TNF-α IL-6, IL-10 ve IL-1β) üzerinde inhibe edici (baskılayıcı) etki gösterirken antienflamatuar ve antioksidan etkisi ile enflamasyona yol açan sitokinleri ve bağışıklık sistemini de dengeleyici etki gösterdiği belirtilmiştir.

 

2014 yılında, Gatot Soebroto Hastanesinde yapılan çift kör randomize kontrollü, bilimsel bir çalışmada, propolisin, hemorajik ateşi olan hastalarda kullanımı ve propolisin hastaların klinik seyri üzerindeki etkileri gözlemlenmiştir. 

Çalışmaya 63 hasta birey katılmış ve bu bireyler iki gruba ayrılmıştır. 

1. Grup hiç propolis almamıştır.

2. Grup ise günde 2 kez olacak şekilde 200 mg propolis özütü almıştır. 

Çalışmanın sonucunda, iki grupta karşılaştırılmış ve propolis alan grubun trombosit sayılarında düzelme olduğu, hemorajik ateşte iyileşme gözlemlendiği ve hastanede kalış sürelerinde de önemli bir azalma olduğu bulunmuştur. 

 

2000 yılında Hebrew Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nde in vitro koşullarda yapılan bilimsel bir çalışmada, propolisin verem (tüberküloz) üzerine etkisi araştırılmıştır. 

Çalışmada, vereme sebep olan "mycobacterium tuberculosis" isimli bakterinin üzerine, 30 gün boyunca propolisin etanol özütü eklenmiş ve bakteri üzerindeki etkisi gözlemlenmiştir. 

Çalışmanın sonucunda propolisin etanol özütünün bakteri sayısında azalma sağladığı bulunmuştur. Araştırmacılar, verem hastalığında propolisin tedaviyi destekleyici olarak kullanılmasını önermişlerdir. 

 

Anadolu Propolisli Tarifler

Kahvaltıda rahatlıkla tüketebileceğiniz sizi tok tutacak aynı zamanda bağışıklığınızı destekleyecek bir tarif; 

Antioksidan Bombası Propolisli Kase 

Malzemeler;

  • 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 3 yemek kaşığı yulaf
  • 5 adet çilek 
  • 5 adet frambuaz
  • 1 tam ceviz ya da 5 adet badem
  • 2 tatlı kaşığı BEE'O Polen
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 2 tatlı kaşığı BEE'O Propolis Arı Sütü Ham Bal Karışımı
  • 20 damla BEE'O Suda Çözünebilir Propolis Damla

Yapılışı : Yoğurt, yulaf, kırmızı meyveler, BEE'O Propolis Arı Sütü Ham Bal karışımını, tarçını ve BEE'O Suda Çözünebilir Propolis Damla'yı blenderdan geçirin ve oluşan karışımı bir kaba aktarın. Üzerine BEE'O Poleni ve ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sevdiğiniz meyveleri ekleyerek süsleyebilirsiniz. Tarif bir kişiliktir. Afiyet olsun! 

  • Toplam: 410 (KKAL)
  • Antioksidan Kapasitesi: 1100 ​​mg/TE
  • Porsiyon; 1 kişilik
  • Tüketim;  Tercihen soğuk

 

Ara öğünlerinizde tüketebileceğiniz aynı zamanda tatlı krizlerinizi bastıracak bir tarif: 

Ham Ballı Polenli Sağlıklı Puding 

Malzemeler: 

  • 2 adet muz
  • 1/2 adet avokado
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 tatlı kaşığı BEE'O Lavanta Ham Balı
  • 2 tatlı kaşığı BEE'O Polen
  • 20 damla suda çözünebilir propolis damla
  • 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi

Yapılışı : Muz, kakao, avokado ve ham balı blenderdan geçirip, bir kaba aktarın. Üzerine Hindistan cevizi ve polen ilave edip, buzdolabında 10 dakika dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz. Tarif 2 kişiliktir.

  • Toplam:  488 kkal
  • Antioksidan Kapasitesi: 1049 mg/TE
  • Porsiyon; 2 kişilik
  • Tüketim; Tercihen ılık veya soğuk

 

 

 

Kaynaklar:

  1. Kumazawa, Shigenori, Tomoko Hamasaka, and Tsutomu Nakayama. "Antioxidant activity of propolis of various geographic origins." Food chemistry 84.3 (2004): 329-339.
  2. Tugba Degirmencioglu, Hacer, et al. "A new type of Anatolian propolis: Evaluation of its chemical composition, activity profile and botanical origin." Chemistry & biodiversity 16.12 (2019): e1900492.
  3. Mirsadraee, Majid, et al. "Effect of Propolis on moderate persistent asthma: A phase two randomized, double blind, controlled clinical trial." Avicenna Journal of Phytomedicine 11.1 (2021): 22
  4. Kim, Han Bit, and Byung Sun Yoo. ""Propolis inhibits UVA-induced apoptosis of human keratinocyte HaCaT cells by scavenging ROS."" Toxicological research 32.4 (2016): 345-351.
  5. Bapat, Salil, et al. "Effect of propolis mouth rinse on oral microorganisms—a randomized controlled trial." Clinical Oral Investigations (2021): 1-8. 
  6. Jautová, Jagienka, et al. "Lip creams with propolis special extract GH 2002 0.5% versus aciclovir 5.0% for herpes labialis (vesicular stage)." Wiener Medizinische Wochenschrift 169.7 (2019): 193-201.
  7. Karbassi M , Yazdi M, Ahadian H, Abad M, Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trial of Propolis for Oral Mucositis in Patients Receiving Chemotherapy for Head and Neck Cancer, Asian Pacific Journal of Cancer Prevention, Vol 17, 2016.
  8. Mujica, Verónica, et al. "The role of propolis in oxidative stress and lipid metabolism: a randomized controlled trial." Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2017 (2017).
  9. Kubat, M., Karabulut, Z., & Şengül, S. (2021). Effect of propolis on wound healing in sacrococcygeal pilonidal disease: A randomized controlled clinical trial. Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences, 34. 
  10. Trujillo-Valdivia, Alfonso, et al. "Development of three pharmaceutical preparations containing propolis and evaluation of their photoprotective effects in humans." Revista Mexicana de Ciencias Farmacéuticas 48.1 (2017): 43-47.
  11. Pavel, Crenguţa I., et al. "Biological activities of royal jelly-review." Scientific Papers Animal Science and Biotechnologies 44.2 (2011): 108-118.
  12. Alqarni A, Niwasabutra K, Sahlan M, Fearnley H, Fearnley J, Ferro V, Watson V, Propolis Exerts an Anti-Inflammatory Effect on PMA-Differentiated THP-1 Cells via Inhibition of Purine Nucleoside Phosphorylase, Metabolites 2019, 9, 75.
  13. Alqarni A, Niwasabutra K, Sahlan M, Fearnley H, Fearnley J, Ferro V, Watson V, Propolis Exerts an Anti-Inflammatory Effect on PMA-Differentiated THP-1 Cells via Inhibition of Purine Nucleoside Phosphorylase, Metabolites 2019, 9, 75.
  14. Soroy, Lardo, et al. ""The effect of a unique propolis compound (Propoelix™️) on clinical outcomes in patients with dengue hemorrhagic fever."" Infection and drug resistance 7 (2014): 323. 
  15. Scheller, Stan, et al. "Synergism between ethanolic extract of propolis (EEP) and anti-tuberculosis drugs on growth of mycobacteria." Zeitschrift für Naturforschung C 54.7-8 (1999): 549-553.​

 

 

Bu advertorial Bee'o 'nun katkılarıyla hazırlanmıştır. 


Taglar: #bal #bee #beeo #hambal #polen #arı #arısütü #propolis #anadolupropolisi

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 23.05.2022

Kaynak: Sponsorlu İçerik ; Bee'o'nun Katkılarıyla

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler