Apeel adlı şirket, avokado, narenciye ve muz gibi tarım ürünlerinin raf ömrünü iki katına çıkaran doğal bir ürün geliştiriyor.
Yiyeceklerin ömrü 2 katına çıkacak
Dünyada her 9 kişiden biri yetersiz besleniyor. Buna rağmen her yıl 1,3 milyar ton gıda (insan tüketimi için üretilen toplam gıdanın üçte biri) çöpe gidiyor. Bu israfın en büyük sebebi gıdaların bozulduğu için çöpe atılması. Bu konu hakkında bir şeyler yapmak isteyen James Rogers adlı girişimci 2012 yılında Apeel adlı şirketi kurdu. Şirket, avokado, narenciye ve muz gibi tarım ürünlerinin raf ömrünü iki katına çıkaran doğal bir ürün geliştiriyor.
Bill GATES ve Andressen HOROWİTS gibi ünlü yatırımcılardan da destek alan şirket toplamda 110 milyon Dolar fon topladı. Şirket, ürünleri doğal bir şekilde korumak için fabrikalardan bitki kabukları, posaları ve çekirdeklerini topluyor ve bunları basınçla bitki yağına dönüştürüyor. Yani şarap fabrikasından üzüm posası, ketçap fabrikasından domates kabuğu alınarak bunların yağı çıkarılıyor. Daha sonra bu yağlar, taze üzüm ve domatesleri korumak için kullanılıyor. Aslında şirketin tek yaptığı, bitkilere kendi özlerinden yeni bir kabuk sunmak.
Bitkilerin bozulması için nem ve oksijen bulunması ve küfün üremesi gerekiyor. Apeel'in ürettiği renksiz, kokusuz ve tatsız yağ toz haline getirildikten sonra suyla karıştırılarak ürünlere sıkılıyor ya da ürünler bu sıvının içinde yıkanıyor. Böylece ürünün nem ve oksienden daha uzun süre korunması sağlanıyor.
Ürünler çöpe gitmiyor, şirketler kar ediyor
Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylanan ürün günümüzde 200'den fazla ABD mağazasında tarım ürünlerinin raf ömrünü uzatmak için kullanılıyor. Böylece hem üreticiler ve satıcılar daha fazla ürünü taze şekilde müşterilere sunabiliyor hem de tüketiciler satın aldıkları ürünleri daha uzun süre dolaplarında bekletebiliyor. Harps Food Stores adlı şirket, bu ürün sayesinde avokadolardan artık yüzde 50 daha fazla kar elde ettiğini söylüyor.
Bu ürünün en büyük faydası, üreticilerin ürünlerini taşımak için soğutuculu kamyonlar kullanmak zorunda kalmaması. Bitki yağları sayesinde üreticilerin tarladan topladıkları ürünleri dağıtmak için fazladan bir haftaları oluyor. Bu süre içinde ürünler bozulmadığı için aynı miktarda üründen daha fazla kar etmek mümkün oluyor. Şirket laboratuvar ortamında bazı ürünlerin raf ömrünü üç katına çıkarabildiğini belirtiyor. Rogers yeni hedefi dört kat daha fazla raf ömrü olarak belirledi.
Taglar: #Apeel #avokado #narenciye #muz #tarım #yetersizbeslenme #insantüketimi #Bill Gates #AndressenHorowitz #küf #çöp #artık #israf #AmerikanGıdaveİlaçİdaresi
Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü
Tarih: 28.01.2019
Kaynak: Dünya Halleri