Multivitamin Almadan Diyetisyene Danışın

Okunma [3391]
Multivitamin Almadan Diyetisyene Danışın


Tamamlayıcı vitamin endüstrisi 39 milyar USD değerinde ve büyümeye devam ediyor. ABD'deki yetişkinlerin yaklaşık yarısı ve 71 yaş üstü yetişkinlerin% 70'i vitamin alıyor ; yaklaşık üçte biri kapsamlı bir multivitamin hapı kullanıyor. [1] Ama bu gerçekten bir gereklilik mi?

 

Diyette belirli besinlerin eksikliğinden kaynaklanan hastalıklar vardır. Klasik örnekler arasında iskorbüt (C vitamini eksikliğinden), beri-beri (B1 vitamini), pellagra (B3 vitamini) ve raşitizm (D vitamini) bulunur. Ancak bu koşullar, ABD'de ve diğer gelişmiş ülkelerde nadiren görülüyor ve bunlardan bazıları vitaminlerle zenginleştirilmiş çok çeşitli gıdalara genellikle daha fazla erişim sağlıyor.

 

İhtiyaç ; Uzun süreli yetersiz beslenmenin neden olduğu bir eksiklik veya vücudun sindirim sisteminin düzgün çalışmamasından kaynaklanan emilim bozukluğu gibi belirli durumlarda bireysel vitamin takviyesi de gerekli olabilir.

 

Bir multivitaminin sağlığı geliştirebileceği durumları ve diyet zaten yeterliyse bir haptan ekstra besin almanın bir yararı veya zararı olup olmadığını araştıracağız.

 

Besin Eksikliği için Kimler Risk Altında Olabilir?

 

Sağlıklı bir diyeti olanlar için, bir multivitaminin çok az yararı olabilir veya hiç olmayabilir. Bol miktarda meyve, sebze, kepekli tahıllar, iyi protein kaynakları ve sağlıklı yağlar içeren bir diyet, sağlık için gereken besinlerin çoğunu sağlamalıdır. Ancak herkes sağlıklı beslenmeyi başaramaz.

 

D Vitamini ve E Vitamini Yetersiz


Ulusal Tıp Akademisi tarafından belirlenen kriterlere göre, belirli vitamin ve mineraller söz konusu olduğunda, bazı Amerikalılar yeterli miktarlardan daha az alıyor. Örneğin, Amerikalıların% 90'ından fazlası, yalnızca gıda kaynaklarından D vitamini ve E vitamini için Tahmini Ortalama Gereksinimden daha azını alıyor. [2]

 

Besin eksikliği açısından yüksek risk altındaki gruplar

 

Yaşlılık

 

Yaşlılar, çeşitli nedenlerden ötürü yetersiz gıda alımı riski altındadır: yiyecekleri çiğnemede ve yutmada zorluk, birden fazla ilacın neden olduğu hoş olmayan tat değişiklikleri yaşama veya iştahı azaltabilecek izolasyon ve yalnızlık. Ayrıca yiyeceklerden B12 vitaminini emmede de sorun yaşarlar. 

 

50 Yaş Üzerindekiler

 

Ulusal Tıp Akademisi, aslında, 50 yaşın üzerindeki kişilerin B12 vitamini ile güçlendirilmiş yiyecekler yemelerini veya yiyecek kaynaklarından daha iyi emilen B12 vitamini hapları almalarını önermektedir. [3]


Gebelik

 

Yeterli folat, bir B vitamini olan gebe kalabilecek kadınlar için özellikle önemlidir, çünkü yeterli folat, spina bifida veya anensefali olan bir bebek sahibi olma riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Folatın etkili olabilmesi için, gebe kalmanın ilk birkaç haftasında, genellikle bir kadın hamile olduğunu bilmeden önce alınması gerekir. Yine de ABD'de gebeliklerin yarısı planlanmamıştır.

Bu nedenle Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, çocuk doğurma çağındaki (15 ila 45 yaş arası) tüm kadınların günde 600 mikrogram folik asit tüketmesini önermektedir. [3] Bu miktar ve gebelik için diğer önemli besinler - demir, kalsiyum, D vitamini ve DHA - doğum öncesi multivitamin içinde mevcuttur.


Malabsorbsiyon (Kötü Emilim)

 

Normal sindirime müdahale eden herhangi bir durum, bir veya birkaç besinin emilimini azaltabilir. Örnekler : Çölyak, ülseratif kolit veya kistik fibroz gibi hastalıklar.


Kilo kaybı için gastrik baypas veya birçok sindirim organını içeren sindirim organlarının parçalarını çıkaran ameliyatlar, fazla kusmaya veya ishale neden olan hastalıklar, besinlerin emilmesini önleyebilir.


Alkolizm, birkaç B vitamini ve C vitamini dahil olmak üzere besin maddelerinin emilmesini önleyebilir.


Bazı ilaçlar 

 

Genellikle kan basıncını düşürmek için reçete edilen bazı diüretikler vücudun magnezyum, potasyum ve kalsiyum depolarını tüketebilir. Asit reflü ve mide ekşimesi için reçete edilen proton pompa inhibitörleri, B12 vitamini ve muhtemelen kalsiyum ve magnezyumun emilimini önleyebilir. Parkinson hastalığı için reçete edilen levodopa ve karbidopa, folat, B6 ve B12 dahil olmak üzere B vitaminlerinin emilimini azaltabilir.

 

D vitamini takviyeleri


Çoğu insan için yeterli miktarda D vitamini almanın en iyi yolu besin takviyesi almaktır çünkü yiyeceklerden yeterince almak zordur. Bazı yiyecekler D vitamini ile güçlendirilmiş olsa da, çok az yiyecek doğal olarak onu içerir.

D vitamini takviyeleri iki şekilde mevcuttur: D2 vitamini ("ergokalsiferol" veya ön-vitamin D) ve D3 vitamini ("kolekalsiferol"). Her ikisi de güneşin ultraviyole-B (UVB) ışınlarının varlığında üretilen doğal olarak oluşan formlardır, ancak D2 bitkilerde ve mantarlarda ve insanlar da dahil olmak üzere hayvanlarda D3 üretilir.

Derideki D vitamini üretimi, D vitamininin birincil doğal kaynağıdır, ancak çoğu insan kışın güneş ışığının sınırlı olduğu yerlerde yaşadıkları veya sınırlı güneşe maruz kaldıkları için yetersiz seviyeye sahiptir. Ayrıca, koyu tenli kişilerde kandaki D vitamini seviyeleri daha düşük olma eğilimindedir çünkü pigment (melanin) bir gölge gibi davranarak D vitamini üretimini azaltır.


Hangi Multivitamin'i Seçmeliyim?


Multivitaminler çeşitli formlarda (tabletler, kapsüller, sıvılar, tozlar) gelir ve belirli bir besin kombinasyonu (B-kompleksi, D vitamini ile kalsiyum) veya kapsamlı bir multivitamin olarak paketlenir.

Etikette listelenen bileşenlerin ve miktarlarının hap içinde bulunduğu ayrıca ağır metaller ve böcek ilaçları gibi kirleticilerden arınmış olduğunu bildiğiniz, sıhhi ve düzenlenmiş koşullar altında üretildiğini doğrulayan sertifikalara sahip, güvenilir firmaların ürünlerini tercih edin.

 

Multivitamine Başlamadan

  • Düzensiz & sağlıksız yiyorum
  • İştahım zayıf çok az yiyorum
  • Uzun süredir çok kısıtlı bir diyet uyguluyorum
  • Cerrahi bir işlemden sonra sıvı diyet uyguluyorum
  • Besinleri emme yeteneğini azaltan bir durumum var (çölyak hastalığı, ülseratif kolit)
  • Besinlerin normal emilimini engelleyen bir mide ameliyatı geçirdim
  • Hamile kalmak istiyorum veya hamile kaldım
  • Çok meşgulüm ve her gün dengeli beslenemiyorum.

 

Multivitaminsiz yerine sadece eksik olan yetebilir

  • İyi yiyorum ama her zaman yorgun hissediyorum (tahlil için doktorunuza danışın)
  • Oldukça iyi bir diyet uyguluyorum ama sağlığımı iyileştirmek istiyorum
  • Osteoporozum var ve daha fazla kalsiyuma ihtiyacım var
  • Demir eksikliği anemim var ve daha fazla demire ihtiyacım var

 

Her durumda bir multivitamin almadan eksik besinleri belirlemek için mevcut diyetinizi değerlendirebilecek tecrübeli bir diyetisyene danışmalısınız.

O zaman diyetisyeniniz bu besinlerin alımını iyileştirmek için öneriler sunacak veya bu mümkün değilse bir veya daha fazla ek vitamin tavsiye edecektir. Kullandığınız ilaçlarla olası etkileşim durumunu değerlendirebilmesi için aldığınız tüm takviyeleri daima doktorunuza bildirin.

 

Dikkatli Olun

 

  • Yüksek Doz Almayın ; Vitaminlerin mega dozları çoğu kez tavsiye edilmez. Bu diğer besinlerin veya ilaçların emilimini potansiyel olarak etkileyebilir veya uzun süre fazla alınırsa toksik hale gelebilir.

 

  • Bilinmeyen Desteklere Dikkat ; Beyin sağlığını veya enerji üretimini veya sağlıklı cilt ve saçı destekleme" vaatleriyle besleyen tamamlayıcı vitamin etiketlerine karşı dikkatli olun. Bunlar, yalnızca pazarlama amacıyla dahil edilen, ancak ekin kendisine özel olmayan bir vitamin hakkında genel ifadelerdir.

 

  • Yan Etkilere Dikkat ; uzun vadeli etkiler ve potansiyel yan etkiler hakkında araştırmada genellikle eksik olan şifalı bitkiler ve bitkiler gibi ekstralar içeren vitaminlere karşı da dikkatli olun.

 

Özet ; Multivitaminler ve Sağlık



* Multivitamin tabletler Kronik hastalıkları önlemek için en uygun vitamin ve mineral alımları hakkında bilgi kesin değildir. Uzun vadeli çalışmalara ihtiyaç vardır.

* Beslenme gereksinimleri yalnızca diyetle karşılanmadığında multivitaminlerin önemli olduğu tartışılmaz. [4]

* Diyet besin eksikliğini önlemek için yeterli olduğunda vitaminler veya mineraller alırken hiçbir fayda ve hatta zararlı etkiler göstermedi.

 

References

 

  1. Bailey RL, Gahche JJ, Lentino CV, Dwyer JT, Engel JS, Thomas PR, Betz JM, Sempos CT, Picciano MF. Dietary supplement use in the United States, 2003–2006. The Journal of nutrition. 2011 Feb 1;141(2):261-6.
  2. Fulgoni III VL, Keast DR, Bailey RL, Dwyer J. Foods, fortificants, and supplements: where do Americans get their nutrients?. The Journal of nutrition. 2011 Oct 1;141(10):1847-54.
  3. Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes: Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Folate, Vitamin B12, Pantothenic Acid, Biotin, and Choline. Washington, DC: National Academy Press, 1998.
  4. Rautiainen S, Manson JE, Lichtenstein AH, Sesso HD. Dietary supplements and disease prevention—a global overview. Nature Reviews Endocrinology. 2016 Jul;12(7):407-20.
  5. Fortmann SP, Burda BU, Senger CA, Lin JS, Whitlock EP. Vitamin and mineral supplements in the primary prevention of cardiovascular disease and cancer: an updated systematic evidence review for the US Preventive Services Task Force. Annals of internal medicine. 2013 Dec 17;159(12):824-34.
  6. Gaziano JM, Sesso HD, Christen WG, Bubes V, Smith JP, MacFadyen J, Schvartz M, Manson JE, Glynn RJ, Buring JE. Multivitamins in the prevention of cancer in men: the Physicians' Health Study II randomized controlled trial. JAMA. 2012 Nov 14;308(18):1871-80.
  7. Sesso HD, Christen WG, Bubes V, Smith JP, MacFadyen J, Schvartz M, Manson JE, Glynn RJ, Buring JE, Gaziano JM. Multivitamins in the prevention of cardiovascular disease in men: the Physicians' Health Study II randomized controlled trial. JAMA. 2012 Nov 7;308(17):1751-60.
  8. Mursu J, Robien K, Harnack LJ, Park K, Jacobs DR. Dietary supplements and mortality rate in older women: the Iowa Women's Health Study. Archives of internal medicine. 2011 Oct 10;171(18):1625-33.

Taglar: #vitamin #multivitamin #harvard #sağlık #yaşlı #ABD #US #tablet #hap #microbesin #ulusaltıpakademisi #vitd #VitB12 #gebe #gebelik #VitC #İştah #Zayıf #Çölyak #yorgun #zihin #beyin

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 13.11.2020

Kaynak: Harvard

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler