Öğün Sayısı Uyarısı: "Kalp Hastalığına Dikkat"

Okunma [1796]
Öğün Sayısı Uyarısı:

 

Yaşça büyük yetişkinlerde öğün atlamadan kaynaklanan ölüm riskine daha fazla ışık tutan yeni bir araştırmaya göre, kahvaltıyı atlamakla kalp hastalığından ölme riskinin daha yüksek olması birbiriyle ilişkili.

Yakın zamanda Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics'te yayımlanan araştırma, 40 yaş ve üzeri ABD'li yetişkinlerde öğün sıklığı, atlama ve aralıklarının hem tüm nedenlere hem de kardiyovasküler hastalığa bağlı (KVH) ölümle ilişkilerini değerlendirdi.

 

 

Çalışma Detayları 

 

dd-aras-tirma.jpg

 

Çalışmada bilim insanları, 1999 ile 2014 arasında Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketine (NHANES) katılan, benzer özelliklere sahip 40 yaş ve üstü 24 binden fazla ABD'li yetişkinden oluşan bir gruptan elde edilen verileri analiz etti.

Devam eden anket, katılımcılardan her iki yılda bir beslenme durumu, genel sağlık, hastalık geçmişi ve sağlık davranışları dahil sağlıkla ilgili bir dizi veri topluyor.

Araştırmacılar bu gruptaki ölüm oranını ve tespit edilen 4 bin 175 ölümün ardındaki nedeni belirledi.

Çalışmayı yürütenler, katılımcıların yaklaşık yüzde 40'ına denk gelen, günde üç öğünden daha az yemek yiyenler arasında bir dizi ortak özellik buldu.

Bilim insanları bu kişilerin daha genç, erkek, Hispanik olmayan siyah, daha az eğitimli ve daha düşük hane gelirine sahip, sigara içen, daha fazla alkol tüketen, gıda güvensizliği olan, daha az besleyici gıda tüketip daha fazla atıştırmalık yiyen ve genel olarak daha az enerji alan kişiler olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtiyor.

 

 

Tek öğün beslenmek ve ölüm riski arasındaki ilişki 

 

Aralarında ABD'deki Tennessee Üniversitesi'nden isimlerin de bulunduğu bilim insanları, günde sadece bir öğün yemek yemenin ABD'li yetişkinlerde ölüm riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu ortaya koydu.

Araştırmacılar kahvaltının atlanmasının daha yüksek KVH ölüm riskiyle, öğle veya akşam yemeğinin atlanmasınınsa tüm nedenlere bağlı ölüm riskiyle bağlantılı olduğunu belirtiyor.

Bilim insanları, çalışmaya katılanlar arasında günde üç öğün yemek yiyenlerin bile 4,5 saat veya daha az aralıklarla peş peşe iki öğün yemesinin, tüm nedenlere bağlı ölüm riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu söylüyor.

 

 

Kahvaltıyı atlamak ölüm riskini arttırıyor 

 

dd-omlet.jpg

 

Çalışmanın baş yazarı Yangbo Sun, "Araştırmamız, günde sadece bir öğün yiyen bireylerin ölme olasılığının, daha fazla öğün yiyenlere kıyasla daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Bu kişiler arasında, kahvaltıyı atlayan katılımcıların ölümcül kardiyovasküler hastalıklara yakalanma olasılığı daha yüksekken, öğle veya akşam yemeğini atlayanların tüm nedenlere bağlı ölüm riski artıyor" diye açıklıyor.

Dr. Sun, "Aralıklı orucun kilo kaybı, metabolik sağlık ve hastalıkların önlenmesinde çözüm olarak yaygın bir şekilde lanse edildiği bu dönemde, çalışmamız her gün üç öğünden az yemek yiyen ABD'li yetişkinlerin büyük bölümü için önem arz ediyor" diyor.


Çalışmanın bir diğer yazarı Wei Bao, "Sonuçlarımız, diyet ve yaşam tarzı faktörleri (sigara, alkol kullanımı, fiziksel aktivite seviyeleri, enerji alımı ve diyet kalitesi) ve gıda güvensizliği için yapılan ayarlamalardan sonra bile kayda değer" dedi.

Bulgular gözlemsel olsa ve faktörler arasında nedensel bir ilişki bulunduğuna işaret etmese de bilim insanları sonuçların yine de "metabolik açıdan anlam" ifade ettiğini söylüyor.

Araştırmacılar öğün atlamanın genellikle tek seferde daha büyük miktarda enerji tüketilmesine yol açtığını belirtiyor.

Bilim insanları bu durumun, vücuttaki glikoz metabolizmasını düzenleme yükünü ağırlaştırabileceğini ve daha sonra metabolik bozulmaya yol açabileceğini açıklıyor.

Araştırmacılara göre bu sonuçlar, öğünler arasında daha kısa süre olması söz konusu periyodda daha büyük bir enerji alımına yol açabildiğinden daha kısa öğün aralığıyla ölüm riski arasındaki bağlantıyı da açıklayabilir.

Dr. Bao, "Araştırmamız yemek zamanlaması ve günlük yemek periyodunun süresi bağlamında, yeme davranışları ve ölüm riski arasındaki ilişki hakkında çok ihtiyaç duyulan kanıtlar sağlıyor" dedi.

 


Taglar: #öğün #sağlık #sağlıklıbeslenme #iyiyaşam #kalp #kalpsağlığı #saglik

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 18.01.2023

Kaynak: Independent Türkçe

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler