Sağlıklı yaşamı teşvik etme amaçlı başlattığı bir program çerçevesinde ülkedeki tüm ilkokul, ortaokul ve liselerde kahve satışı ve tüketiminin yasaklanması planlanıyor. Yasak sadece öğrenciler değil öğretmenler için de geçerli.
Yasak 14 Eylül'de başlıyor
Korea Times'ın haberine göre Güney Kore Gıda ve İlaç Güvenliği Bakanlığı 14 Eylül'den itibaren, okul çağı çocuklarının diyetlerini düzenlemek adına ülkedeki tüm ilkokul, ortaokul ve liselerde kahve satışı ve tüketimini yasaklayacak.
Bakanlık bu adımla fazla kahve tüketiminin yan etkileri olan kalp çarpıntısı, uyku bozuklukları, baş dönmesi ve asabiyet gibi yan etkiler ile mücadele edileceğini vurguladı.
Okul çağı çocuklarında yan etkileri olumsuz
Bakanlık küçük yaştakilerin sürekli kahve tüketmesinin fiziksel ve akıl sağlıkları üzerinde olumsuz etkileri olacağı uyarısında da bulundu. Bir bakanlık yetkilisi "Düzenleme ile çocuklar ve gençler arasında sağlıklı gıda tüketme alışkanlığı yaratılması amaçlanıyor. Kahvenin tüm okullarda yasaklandığından emin olmak için gerekeni yapacağız" dedi.
Yasak öğretmenleri de kapsıyor
Ülkede şu anda mevcut olan yasaya göre, yüksek kalorili, yüksek kafein düzeyli veya besin değeri düşük ürünlerin okullarda satışı kısıtlanmış ya da yasaklanmış durumda. Ancak yetişkin içeceği olarak tanımlanmış kahve, okullardaki otomatik satış makinelerinde satılabiliyor ve öğrenciler de bu ürüne ulaşabiliyor. Yeni yasağın öğretmenleri de kapsayacağı belirtildi.
Gençlerde İntihar Oranı En Yüksek Ülke
Güney Kore, 10-19 yaş arası çocuk ve gençler arasında en yüksek intihar oranına sahip ülke... Öğrencilerin uzun ders çalışma saatleri ve stresle baş etmek için kahvenin yardımına başvurduğu endişesi de var. Güney Koreli öğrenciler geleneksel olarak ülkedeki en iyi üniversitelere girmek için birbirleriyle kıyasıya yarışmaları konusunda büyük baskılar altında kalıyor.
Berkeley Political Review'a göre Güney Kore, 10 ila 19 yaş arasındaki çocuk ve gençler arasında en yüksek intihar oranına sahip. Bu intiharların büyük kısmının eğitim ile alakalı olduğu belirtiliyor. Güney Kore'de çocuklar genellikle 16 saatini okul ve okul sonrası programlarda geçiriyor. Ülkede bir öğretim yılı 11 ay sürüyor.
Kahve İthalatı Yüksek
Kore Uluslararası Ticaret Birliği'nin (KITA) verilerine göre geçen yıl 700 milyon dolar değerinde kahve ithal eden Güney Kore en fazla kahve ithal eden ülkeler arasında 7. sırada bulunuyor. KITA'ya göre Güney Koreliler geçen yıl ortalama olarak yıl boyunca 512 bardak kahve tüketti.
Kafein konsantrasyonu en yüksek içecek kahve
Bakanlığın 2015'teki kafein konsantrasyonu üzerine yaptığı araştırmaya göre, kahve kilo başına 449.1 miligramda en yüksek konsantrasyona sahip içecek. Bunu kilogram başına 277.5 miligramla çikolatalı süt ürünleri izledi.
Bakanlık, yetişkinler için önerilen günlük kafein miktarını kilogram başına 400 miligramın altında, hamilelikte kilogram başına 300 miligram ve çocuklar için kilogram başına 2.5 miligram olarak belirlemişti.
Türkiye okullarında durum nasıl
İçme suyu, ayran, pastörize süt dışında kalan her türlü içecek, satışı uygun olmayan içecekler olarak sıralandı.
Yeni genelgeye göre ;
Satılamayacak içecek maddeleri
- Enerji, gazlı, aromalı, kolalı, aromalı doğal mineralli içecekler; aromalı şurup, içecek tozu ve su, meyveli içecek ve tozu, meyveli doğal mineralli içecek, yapay soda, meyveli şurup, sporcu içecekleri ve suları, meyve suyu konsantresi
Satışı serbest ürünler
- İçme suyu, süt (pastörize), taze sıkılmış meyve ve sebze suyu, yoğurt, ayran, doğal mineralli su
Taglar: #kahve #kafein #Sağlıklıyaşam ilkokul #ortaokul #lise #Yasak #KoreaTimes #GüneyKore #GıdaveİlaçGüvenliği #Bakanlık #kahvesatışı #kalpçarpıntısı #uykubozukluğu #başdönmesi #asabiyet #mücadele #Okulçağı #çocuk #genç #yanetki #olumsuz #akılsağlığı #Düzenleme #gıdatüketimi #öğrenci #öğretmen #güneykore #yüksekkalori #yüksekkafein #besindeğeri #kısıtlama #yasaklama #yetişkiniçeceği #okul #otomat #intihar #derssaati #çalışmasaati #üniversite #baskı #BerkeleyPoliticalReview #okul #okulsonrası #öğretimyılı #ithalat #KoreUluslararasıTicaretBirliği #KITA #veri #kahvetüketimi
Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü
Tarih: 1.09.2018
Kaynak: Sputniknews