Osteoporoz Önleyici Beslenme

Okunma [5705]
Osteoporoz Önleyici Beslenme

 

International Osteoporosis Foundation 2016 verilerine göre 3 kadından 1'i ve 5 erkekten 1'i osteroporozla karşı karşıya kalıyor. Sağlıklı kemikler tüm dünyada sağlıklı bir yaşamnın bir bileşeni olarak kabul edilirken siz daha sağlıklı kemikler için neler yapıyorsunuz?


Yaşınız ne olursa olsun, "sağlıklı  kemikler" için yediklerinize dikkat edin. 

 

‘'Ne yerseniz siz ‘'O'' sunuz. ‘' cümlesi kemikleriniz için çok da yanlış değil. Kemikler, sürekli bir yenilenme sürecinde olan canlı dokudan oluşur ve vücudun tamamı gibi, büyümek ve gelişmek için doğru besinlere ihtiyaç duyarlar.

 

Kemik gücünü arttır.

 

Dünya Osteoporoz Günü kampanyası, yaşam boyunca güçlü kemiklerin temelini belirleyen kemik açısından sağlıklı bir beslenmeyi sağlayarak hepimizi "Kemik gücünü artırmaya" teşvik ediyor.

Kemik sağlığı için özellikle yararlı olan besin öğelerini(kalsiyum, D vitamini, protein ve magnezyum, K vitamini, çinko ve karotenoidler gibi temel mikrobesinler)yeterli miktarda aldığımızdan emin olmalıyız. Optimal kemik ve kas sağlığı için ihtiyaçlar, yaşınıza ve cinsiyetinize bağlı olacaktır. Her ne kadar günlük önerilen miktarlar ülkeden ülkeye farklılık gösterse de, hepsinin ortak düşüncesi, gelişme çağındaki çocuk ve ergenlerin yanı sıra yaşlıların kemik sağlığını desteklemek için ekstra besinlere ihtiyaç duyduklarıdır. 

 

Kemik bankası doldur, yetişkinlikte rahat et.  

shutterstock_1135781387.jpg

 

Çocukluğunuzda ve genç yaşlarınızda, "kemik bankanızı" mümkün olduğunca doldurmalısınız, yani en yüksek kemik kütlesi için genetik potansiyelinize ulaşmalısınız. Gençliğinizde kemik kütle potansiyelinizi optimize ederek, yetişkinlik döneminde daha güçlü kemiğe sahip olabilirsiniz. Bu önemlidir, çünkü genç yaşlardan farklı olarak, yetişkinlikte kemik dokusu değişimleri çok daha yavaştır.  Çalışmalar, pik yapmış kemik mineral yoğunluğunda (BMD)% 10'luk bir artışın osteoporoz gelişimini 13 yıl geciktirebileceğini tahmin etmektedir. İşte bu nedenle, 9 ila 18 yaşlarındaki kritik büyüme dönemlerinde, gençlerin ekstra kalsiyum ve protein almaları gerekiyor. Aslında yeni araştırmalar, güçlü kemikler için en uygun temelin sadece çocukluk ve ergenlik döneminde değil, doğumdan önce belirlendiğini göstermektedir. Annenin diyet ve D vitamini durumunun gelişmekte olan bebeğin kemik kütlesi potansiyelini etkilemesidir.

 

Kemik kaybını durdur

 

Bir yetişkin olarak, erken kemik kaybını önlemek gerekir. Kemik dokusu kaybı genellikle 40 yaş civarında başlar.   D vitamini, protein ve kalsiyum içeren gıdaların tüketimi, düzenli kas güçlendirme egzersizi ile birlikte ve sigara içme veya alkol gibi "kötü" alışkanlıklardan kaçınarak, kemik sağlığını koruyabiliriz. 

 

Tek faktör beslenme değil

shutterstock_695046562.jpg

 

Dengeli beslenme ve düzenli egzersiz, kemik sağlığı için önemliyken, bu faktörler tek başına, daha sonraki yaşamda osteoporoz geliştirmeyeceğinizi garanti etmez. Genetik (hastalığın aile öyküsü), bazı ilaçların kullanımı, belirli hastalıklara sahip olma veya bir kırık geçirmiş olma gibi diğer birçok faktör, osteoporoz ve kırık riskini etkileyecektir.

 

Kadında 50, erkekte 70 yaş kritik 

 

Kadınlar için kritik zaman dilimi, daha düşük östrojen seviyelerine bağlı olarak hızlı kemik kaybı yaşadıkları menopoz yaşı civarındadır. Erkeklerde, kemik kaybı 70 yaşından sonra daha sonra hızlanır. Kalsiyum tavsiyelerinin 50 yaşın üzerindeki kadınlarda ve 70 yaşın üzerindeki erkeklerde daha yüksek olmasının nedeni budur.

 

Her yaşta iyi beslenme şart

 

Yetişkin yaşlarda, dengeli ve sağlıklı beslenme, kemik ve kas kaybını önlemeye ve osteoporoz yönetimini sağlamaya yardımcı olabilir. Kemik sağlığını ve kas fonksiyonlarını sürdürebilmesine  yardımcı olmak için yaşlıların da bazı sağlıklı besin öğelerini daha yüksek miktarda almalılardır. 

 

D vitamini mevzusu

shutterstock_600651830.jpg

 

Daha yaşlı yetişkinlerde yüksek vitamin ve mineral gereksinimlerinin bir nedeni de vücudun belirli besinlerden biyoyararlanımının azalması ve bununla birlikte diğer parametrelerinde etkilenmesidir. Örneğin, yaşlılarda kalsiyum emiliminde azalma, D vitamini seviyeleri de düşük olduğunda daha da kötüleşmektedir. D Vitamini, güneş ışığına maruz kalan deride üretilir. D vitamini ihtiyacımızın sadece küçük bir kısmı diyetle karşılanır. Yaşlı insanların cildi, D vitamini sentezini genç bir kişinin cildinden yaklaşık dört kat daha az faydalanabilir. Bu faktörler ve çoğu yaşlıların yaşam tarzı göz önüne alındığında, düşük D vitamini seviyelerine sahip olmaları çok yaygındır. Sonuç olarak IOF, 60 yaş ve üzerindeki kişilerde düşmeler ve kırıkların önlenmesi için 800 ila 1000 IU / gün D vitamini takviyesi önermektedir. Bu seviyelerde D vitamini takviyesi düşme ve kırılma riskini yaklaşık% 20 oranında azalttığı gösterilmiştir.

 

Kemik sağlığını destekleyen besinler neler?

adsiz-tasarim-29.jpg

 

  • Yoğurt, süt, beyaz peynir, kaşar peyniri 
  • Balık, karides, sardalya
  • Brokoli, kale, roka
  • Yumurta
  • Susam
  • Kuru fasulye, kırımızı fasulye, mercimek
  • Fındık, fıstık, badem, ceviz
  • Kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik, kuru incir
  • Portakal, elma

 

 

Kemik sağlığı için basit bir kaç tüyo 

 

  • Kahveye süt eklemek
  • Öğünlerde yemeklerin yanına ayran/yoğurt seçmek
  • Ara öğünlerde fındık, kuru kayısı ya da kuru erik gibi aperatifler ya da kalsiyum açısından zengin mineral suları seçmek 
  • Her gün güneşte on ila yirmi dakika kalmak 
  • Haftada 2 kez yağlı balıklardan tüketmek 

 


Taglar: #kemikgücü #kemiksağlığı #worldosteoporosisday ##bonehealth #internationalosteoporpsisfoundation #loveyourbones #DünyaOsteoporozGünü #kalsiyum #Dvitamini #protein #magnezyum #Kvitamini #çinko #karotenoidler #kassağlığı #kemikbankası #kemikkütlesi #osteoporoz #kemikbankası #IOF

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 18.10.2018

Kaynak: International Osteoporosis Foundation

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler