Poşet Çaylardaki Tehlike

Okunma [2804]
Poşet Çaylardaki Tehlike

 

Bugün ortaya çıkan bir araştırma sonucuna göre, Türkiye'de birçok marka tarafından satılan ve pratik olduğu için tercih edilen poşet çay türleri içerisinde mikroplastik bulundu. Üstelik açıklanan sayılar azımsanacak durumda değil.

 

Ortalama bir poşet çay içerisinde 13 bin mikroplastik bulunuyor!

Sakarya Üniversitesinde yapılan bir araştırma sonunda poşet çay içerisinde yüksek miktarda mikroplastik tespit edildi. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmada, etkisinin ölümcül olduğu belirtiliyor. Zira şu ana kadar bu nedenle ölen 2 binden fazla deniz canlısı tespit edildi. Ayrıca insanlarda üreme anormallikleri gibi olumsuz etkileri olabileceği belirtiliyor.

Yapılan bu araştırmada, Türkiye'de poşet çay satışı yapan 11 farklı markanın her birinden deneme amaçlı bir ürün alındı. Tespite göre bunların 4 tanesi yüzde 100 selülozdan imal edilirken 7 tanesinin plastik içerdiği saptandı.

 

 

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Meral Yurtsever, TÜBİTAK (118Y515) projesi kapsamında yaptığı araştırmayla ilgili şunları söyledi:

Benim incelediğim 11 demlik poşetinin tamamının plastik katkılı olduğunu ve bu plastiklerin de polyester, polipropilen, polietilen olduğunu gördüm. Ortalama olarak bir demlik poşetinden 13 bin mikroplastik parçacığın içeceğimize, yani çaya geçtiğini tespit ettik.

Burada benim incelemede kullandığım teknikle 3 mikrometre boyutuna kadar olan mikroplastik parçalarını tespit edebiliyoruz. Yani çaya 3 mikrometreyle 5 milimetre arasında 13 bin kadar mikroplastiğin geçtiğini söyleyebiliriz.

Bir de yeni nesil yeni moda poşet çaylar var. Poşet çay dediğim stick çaylar. Kalem çay diye de geçiyor. Baktığımızda bunlar bir çubuk görünümünde ve delikleri var, içinde de çay var. Bunu analiz ettiğimizde polipropilen malzeme ile kaplanmış olduğunu gördük ve bundan da içeceğimiz çaya plastik salımı oluyor.

Tüketicinin aslında çok ambalaj içermeyen ürünlere yönelmesi daha doğru olur. Dökme çayları tercih edebiliriz. Poşet çaylar, tamam, pratikliği inkar edilemez ama gerçekten çevreye ve insana etkileri ve yükü olabilir. Sadece mikroplastik kirliliği açısından değil. Poşet çayları düşündüğümüzde o ilave poşet, etiket, zımba ya da yapıştırıcı, pamuk iplik vs. düşündüğümüzde ekstradan çöp üretmiş oluyoruz ama dökme çay kullandığımızda doğrudan onu alıp bir çaydanlıkta demliyoruz.


Taglar: #diyetisyen #diyet #poşetçay #çay #tea #bez #mikroplastik #plastik

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 6.06.2022

Kaynak: Shift Delete

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler