Çok değerli duayen diyetisyen Prof. Dr. Ayşe BAYSAL'ın ağzından, Türk halkı ne yer, kilo durumu nasıldır. Bayramda hem çok değerli Ayşe hocamızı analım, hem ülke insanımızın kilo ve sağlık durumları hakkında yorumlarını hatırlayalım isteriz.
Beslenme ve Sağlık Araştırması
Dünyanın birçok ülkesinde 3 yılda bir ve sürekli olarak yapılan araştırmalar ülkemizde 36 yıl sonra ancak 2010 yılında yenilenebildi. Ülke insanının beslenme alışkanlıklarını, genel beslenme durumunu saptamak, yetersiz veya fazla aldığı besinleri tespit etmek amacı ile çok önemli olan ve düzenli yapılması gereken bu araştırmaların arttırılması en büyük dileğimiz…
İlk araştırma 1974
Ülkenin beslenme durumunu saptamak için, Tüm Türkiye'yi kapsayan ilk araştırma 1974 yılında, Hacettepe Beslenme ve Diyetetik Bölümü önderliğinde yapıldı.
Bu araştırma sonuçları DPT (Devlet planlama teşkilatı) başta olmak üzere, çeşitli devlet kurumlarında kullanıldı. Araştırma sonuçlarına göre bilimsel kurullar, ülke insanımıza özgü beslenme tavsiyeleri ve sağlık politikaları oluşturulmaktadır. Bu yüzden bu araştırmaların yapılma frekansı en geç 5 yılda bir olmalıdır.
10 yıl sonra yenilendi ama
1984 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Besin Tüketimi Alışkanlıkları saptandı. Daha dar kapsamlı bu araştırmada çok başarılı oldu ama sağlık yönü eksik kaldı.
Güncel Araştırma sonuçlarına göre
2010 yılında yapılan TBSA araştırması sonuçlarının Prof. Dr. Ayşe BAYSAL gözü ile yorumu ;
- Şişman ve hafif şişman oranı verileri Amerika'ya çok yakın
- Obez oranı %25
- Yağ tüketimi artmış vaziyette
- Kalsiyum tüketimi yetersiz
- Yumurta tüketimi yeteriz
- Kurubaklagil tüketimi yetersiz
- Beyaz ekmek tüketimi çok yüksek (250g)
- Tam tahıl tüketimi çok düşük
- Tuz tüketimi yüksek
* Ayşe hocamızdan önemli not ; araştırma yazın yapıldığı için bazı veriler (kurubaklagil gibi) gerçeği yansıtmıyor.
Vatandaşın Bilgi ve Bilinç Düzeyi Çok Düşük
Okul çağından itibaren beslenme eğitimi verilmeli. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek tüketilmesi gerek. Geleneksel beslenme biçimimiz çok sağlıklı. Örneğin mercimekli bulgur glisemik indeksi çok düşük, çok sağlıklı bir yemek. Yanına bir salata eklersen tamamdır. Kısır, mercimek köftesi … vb bulgurlu çok sağlıklı yemeklerimiz.
Eskiden şeker hastalığı yoktu
Eskiden insanlar tam buğdağ+çavdar karışımı ekmek tüketiyorlardı. Bulgur, bol sebze, nohut, mercimek tüketiyorlardı. Süt, ayran, tarhana aynı zamanda probiyotik olan çok değerli birer ürünümüzdü.
İnsanlar çok hareketsiz
Çok oturmak obezite ve şeker hastalığı sebebi… Aktivite yapmak için işlerinizi kendinizi yapmanız yeterli. Ev işlerinizi kendiniz yapın. Evin içinde hareket bile çok önemli.
Özel röportaj
Ayşe hocamızın 2012 yılında Ece Nevra G. DURUKAN ile yaptığı bu özel ve keyifli röportajı fotoğrafa tıklayarak izleyebilirsiniz.
Sonuç Raporu
Merak edenler ve ilgilenenler için Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2010 sonuç raporuna linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Taglar: #duayen #gerçekdiyetisyen #diyetisyen #profesör #AyşeBAYSAL #Ayşehoca #Türkhalkı #kilodurumu #Bayram #beslenme #sağlık #BeslenmeveSağlıkAraştırması #beslenmealışkanlıkları #beslenmedurumu #tbsa #Hacettepe #BeslenmeveDiyetetik Bölümü #Türkiye #DPT #Devletplanlamateşkilatı #bilimselkurul #beslenmetavsiyeleri #sağlıkpolitikaları #GıdaTarımHayvancılıkBakanlığı #BesinTüketimi #Şişman #hafifşişman #Amerika #Obez #Yağtüketimi #Kalsiyum #Yumurta #Kurubaklagil #Beyazekmek #Tamtahıl #Tuz #Okulçağı #beslenmeeğitimi #tamtahıllıekmek #mercimeklibulgur #glisemikindeks #Kısır #mercimekköftesi #bulgur #şekerhastalığı #tambuğday #çavdar #sebze #nohut #mercimek #Süt #ayran #tarhana #probiyotik #evişi
Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü
Tarih: 21.08.2018
Kaynak: Daily Motion