TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Sağlık Bakanlığı'nın 2019 yılı bütçesinin sunumunu yapıldı. Sunumda, günlük tuz tüketimini 5 grama düşürmek için tuz azaltma yol haritası oluşturduklarını belirtildi, "Bunu lokantalarda da gerçekleştirmek üzere ilgili sivil toplum örgütü ile çalışıyoruz" açıklamasında bulunuldu.
Tuz tüketimi 12 gramdan 10 grama düşsede bu düşüş yeterli değil
"Aşırı Tuz Tüketimi Azaltma Programı"nı yürüttüklerini hatırlatan bakanlık, "Günlük tuz tüketimimiz kişi başı 12 gramdan 10 gramın altına düşse de henüz Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiye ettiği 5 gramın iki katıdır. Bu seviyeyi düşürebilmek için gıda sektörü ile birlikte tuz azaltma yol haritamızı oluşturduk. Bunu lokantalarda da gerçekleştirmek üzere ilgili sivil toplum örgütü ile çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.
2015 yılında valiliklere genelge gönderilmişti
Sağlık Bakanlığı, 2015 yılında 81 il valiliğine tuz ve şeker kullanımı ile ilgili gönderdiği genelgede, çay ve kahve ikramlarında tek şeker verilmesi, masalardan tuzlukların kaldırılması gerektiği bildirilmişti. Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen ve bulaşıcı olmayan hastalıkların, ülkemizde hızla artan ölümlerin başlıca nedenlerinden olduğu belirtilen genelgede, erken ölümlere yol açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen hastalıklarda önleyici yaklaşımların geliştirilmesinin zorunlu olduğu kaydedildi. Değiştirilebilir temel risk faktörlerinden olan yetersiz ve dengesiz beslenmenin önlenmesinin bulaşıcı olmayan hastalıklardan korunmada güncel stratejilerden birini oluşturduğu ifade edilen genelgede, "Toplumdaki bireylerin aşırı şeker ve tuz tüketiminin de yer aldığı beslenme bilgi, tutum ve davranışlarını olumlu yönde değiştirecek faaliyetler bu stratejilerin kapsamındadır" denildi.
Tuzu azaltmada başarı elde ettik, şekerde işin başındayız
Tuz ve şeker tüketiminin azaltılması için çalışmalar yapan Türk Böbrek Vakfı, "8 yıldır yapılan kampanyalar sayesinde günlük 18 gramlık tuz tüketimi 10 grama düşürüldü, ancak henüz bitmedi" dedi, şekerde ise işin başında olduklarını söyledi.
Obeziteye en büyük katkıyı, başta nişasta bazlılar olmak üzere şeker tüketiminin sağladığını vurgulayan vakıf, "Tuz tüketiminin azaltılması konusunda bir başarı elde edilmiştir, ama şeker için daha işin başındayız. 150 gram günlük tüketim hala devam ediyor. Bunu 120 grama dahi çekemedik. Yerinde sayıyor. Bu nedenle 3 milyon obez içinde 1,8 milyon yani yüzde 60'ı aşkın oranla çocuklar var" dedi.
Taglar: #SağlıkBakanı #TBMMPlanveBütçeKomisyonu #SağlıkBakanlığı #tuztüketimi #siviltoplumörgütü #AşırıTuzTüketimiAzaltmaProgramı #DünyaSağlıkÖrgütü #tuz #şeker #riskfaktörleri #TürkBöbrekVakfı #tuzunzararları #tuzluk #restoran #cafe #şekertüketimi #sugar #salt
Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü
Tarih: 26.11.2018
Kaynak: NTV