Türk Böbrek Vakfı'nın özellikle böbrek sağlığının korunması amacıyla ambalajlı gıdalardaki şeker ve tuz miktarını daha dikkat çekici hale getirmek için başlattığı çalışmalar kapsamında etiket içerikleri renklendirilecek.
"Sağlıklı Besinlere Yeşil ışık Yak"
Aşırı tuz ve şeker tüketiminin yol açtığı hastalıklardan korunmak için çalışmalar yürüten Vakıf, özellikle böbrek sağlığının korunması amacıyla ambalajlı gıdalardaki şeker ve tuz miktarını daha dikkat çekici hale getirmek için "Sağlıklı Besinlere Yeşil ışık Yak" sloganı ile bir çalışma başlattı.
Trafik Işığı Sistemi
Dünyada oldukça yaygın olduğu ifade edilen "Trafik ışıkları projesi" amacı, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ambalajlı gıdalardaki içerik yazısını okuyabilmek.
Kademe kademe renkleniyor
"Trafik ışıkları" şeklinde renklendirmesinin Tarım ve Orman Bakanlığı'nca kabul edildiği ve 2019 yılı sonuna kadar bu uygulamanın tamamlanması için gıda şirketlerine zaman verildiğini vurgulandı. Ambalajlı gıdalardaki tuz ve şeker oranlarına belirli kademeler konularak renklendirilecek proje ile raflardaki ürünlerin, içeriğindeki şeker ve tuz oranına göre, kırmızı, sarı ve yeşil renklerle işaretleneceği belirtildi.
Limiti aşarsa Kırmızı Renk
Üründe 100 gramda 22,5 gramdan fazla şeker, 1,5 gramdan fazla tuz olursa ambalajın görünür yerine kırmızı işaret konulması zorunlu olacak. Bu da tüketicinin dikkatini çekecek. Ürününe kırmızı işaret koymak istemeyen gıda üreticileri de formüllerdeki tuz ve şeker oranını azaltmaya çalışacak.
Limitler ve Renkler
- Kırmızı ; Her 100 gram yiyecek ve içecekte, 22,5 gramdan fazla şeker, 1,5 gramdan fazla tuz bulunan ürün
- Sarı ; 22,5-5 gram şeker, 1,5-0,3 gram tuz bulunan ürün
- Yeşil ; 5 gram ve daha az şeker, 0,3 gram ve daha az tuz bulunan ürün
Taglar: #tuz #şeker #böbrek #böbrekvakfı #anadoluajansı #gıdaetiketi #trafikışıkları #sağlıkbeslenme #yeşilışıkyak #tarımveormanbakanlığı
Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü
Tarih: 27.07.2018
Kaynak: Anadolu Ajansı