Sezaryen Doğumda Alerji Artıyor

Okunma [3705]
Sezaryen Doğumda Alerji Artıyor

Son dönemde hızla yaygınlaşan hastalıkların başında alerji geliyor. Türkiye çapında yapılan araştırmada, besin alerjisi görülen çocukların genellikle büyük şehirlerde yaşadığı tespit edildi.

 

 

Sezaryen doğum alerjileri tetikleyen bir diğer faktör

 

Uzmanlara göre önlem için doğal yaşamdan uzaklaşmamak gerekiyor. Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Enis ŞEKEREL; Türkiye çapında 1248 farklı besin alerjisi olduğunu ve bunu %80'nin kent merkezinde olduğunu belirtiyor. ŞEKEREL'e göre Kent merkezinde hava kirliliği ve diğer çevresel faktörlerle birlikte sezaryen doğumlarında kırsal kesimlere göre daha fazla olması alerji nedenlerinden biri. 

 

 

Türkiye birinci sırada

 

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne üye 35 ülkede sezaryen ameliyatlarının oranı yüzde 28 dolayında. 2015 yılında Türkiye OECD ülkeleri arasında sezaryen doğum oranlarında birinci sırada yer almıştır. Her bin canlı doğum başına yapılan sezaryen doğum sayısını gösteren bu ölçüt Türkiye için 1000 canlı doğumda 531 olarak bulunmuştur.

 

 

En sık rastlanan alerjiler

 

shutterstock_453621991.jpg

  • Süt
  • Yumurta
  • Kurubaklagil
  • Soya
  • Deniz ürünleri
  • Kuruyemişler
  • Susam 

 

 

Besin alerjilerinin yaygın belirtileri 

 

shutterstock_696339637.jpg

 

1. Deri: Kaşıntı, yanma, kızartı, ateş, üşüme, karıncalanma, terleme, ürtiker, su toplayarak kabarma, kırmızı lekeler, sivilceler

2. Kulak-burun-boğaz: Burun tıkanıklığı, hapşırma, burun kaşıntısı, burnun devamlı akması. Boğazdan akıntı, boğazda ağrı, kuruluk veya gıcık, damaklarda kaşıntı, kuru öksürük. Kulaklarda çınlama, tıkanma, ağrı, orta derecede sağırlık, baş dönmesi ve dengesizlik

3. Gözler: Görmede bulanıklık, gözlerde ağrı, sulanma, şaşılık, ışıklardan rahatsız olma, gözkapağında seğirme, kaşıntı, düşme, kızarma ve şişme.

4. Solunum: Nefes darlığı, hırıldama, öksürük, bronşlarda mukus oluşumu

5.  Kardiyovasküler: Kalpte çarpıntı, nabız hızının artması, düzensiz nabız, kızarma, solgunluk, ateş, üşüme, karıncalanma, ellerde kızarıklık veya morarma, bayılma, omurlarda ağrı.

6. Sindirim sistemi: Ağızda kuruluk, tükürük salınımında artma, pamuk- çuk oluşumu, dilde acılık, diş ağrısı, geğirme, midede yanma, hazımsızlık, bulantı, kusma, yutmada zorluk, karında gurultu, ağrı, kramplar, ishal, rektumda kaşıntı veya yanma.

7. Genitoüriner: Sık, ağrılı idrara çıkma, idrarını kontrol edememe, vajinal kaşıntı veya akıntı

8. Muskular: Yorgunluk, kas zayıflıkları, eklem ve kaslarda ağrı, gerginlik, göğüs ağrısı, sırt ağrısı, boyun kaslarında spazm.

9. Sinir sistemi: Baş ağrısı, migren, devamlı uyku hali, sersemlik, ya- vaşlık, durgunluk, donukluk, keyifsizlik, ciddiyet, ağlama nöbetleri, gergin- lik, anksiyete, hiperaktiflik, huzursuzluk, sinirlilik, konsantrasyon bozuklu- ğu, gülme, kendini diğer insanlardan farklı hissetme, kelimeleri, isimleri, ya da numaraları unutma, kekelemek.

 

 

Alerjisi olanların korkulu rüyası: Anafilaktik şok

 

Nadir olsa bazı durumlarda anaflaktik reaksiyonlar oluşabilir. Farklı vücut sistemleri aynı anda çalıştıklarında bu alerjik cevap ciddi ve hatta hayatı tehdit edici olabilir. Duyarlı bir kişi, alerjen ile karşılaştığında vücudunda kızarıklık, şişlik, kaşıntı, nefes almada zorluk ve tansiyon düşüklüğü ortaya çıkar buna anaflaksi denir. Anaflaksiye yol açan maddenin çok az bir kısmı bile çok ciddi sonuçlara yol açabilir.


Taglar: #alerji #Türkiye #besinalerjisi #çocuk #Sezaryendoğum #UlusalAlerjiveKlinikİmmünolojiDerneğiBaşkanı #Prof.Dr.BülentEnisŞEKEREL #kırsalkesim #EkonomikİşbirliğiveKalkınmaÖrgütü #OECD #canlıdoğum #Süt #Yumurta #Kurubaklagil #Soya #Denizürünleri #Kuruyemişler #Susam #anafilaktik

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 26.11.2018

Kaynak: NTV

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler