Sütte Şarbon Olur mu?

Okunma [9811]
Sütte Şarbon Olur mu?

 

Ülkemizdeki son dönemde hızla yayılmaya ölümcül şarbon hastalığı süte bulaşır mı?

 

Şarbon ; İnsana bulaşan bir bakteridir

shutterstock_583497553.jpg

 

Şarbon, Bacillus anthracis isimli bir bakteriden bulaşmaktadır. Bu bakteri normalde endüstride çok sık rastlanan bir etken olmamakla birlikte kontrol programlarının iyi uygulanmadığı veya aksadığı durumlarda risk oluşturabilecek bildirimi zorunlu ve önemli bir etkendir.  İnsanlara bulaşma yolu olarak hasta hayvan veya hayvanın karkası (kesilmiş kemikli et) ile temas veya hasta hayvana ait çeşitli ürünlerin tüketilmesi sayılabilir. Bu bakteri bulaştığı taktirde üç tip şarbon ortaya çıkabilir :

 

Şarbon tipleri

 

1) Deri Şarbonu ;  Temas ile deride ortaya çıkar. (Sık görülür.)

2) Akciğer Şarbonu ; Solunum ile ortaya çıkar. (Nadiren görülür. Ölümcül olabilir.)

3) Sindirim Şarbonu ; Yemek ile ortaya çıkar. (Sık görülür. Ölümcül olabilir.)
 

Şarbonun Süt Ürünlerine Yayılır mı?

shutterstock_1034295643.jpg

 

Marmara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi ve Et Hijyeni ve Teknolojisi doktoralı öğretim üyeri Dr. B. İrem Omurtag KORKMAZ diyor ki : Şarbon genel olarak hızlı hastalık seyrine sahip bir bakteridir. Süt işletmelerinde ise ineklerin süt veriminin devamlılığının önemli olması nedeniyle günlük sağım öncesi ve sonrası meme kontrollerinin yapılıyor olması süt ve süt ürünlerine bulaşma riskini önleyebilmektedir. Dolayısıyla şarbonun süt ve süt ürünleri ile yayılımı ihtimali, et ve et ürünleri ile yayılımını göre çok daha düşüktür.

Antrax'tan ölen hayvanların kadavralarında çok çabuk bir yıkım ve kötü koku görülür. Doğal deliklerden (Anüs, vulva, ağız ve burun) siyah renkte kan gelir ve pıhtılaşmaz. Vücudun çeşitli yerlerinde ödemler ve hemorajilere rastlanır. Hayvanın derisi yüzüldüğünde deri altı damarları çok dolgun olup kadavrada bir enfeksiyon ve zehirlenme tablosu görülür. 

Bu sebeple, kurumsal, veteriner çalıştıran işletmeler bu hayvanların hasta olduğunu hemen anlar ve sütünü almaz. Dolayısı ile UHT ve pastörize sütler güvenilirdir. 

 

Şarbona Yakalanmamak İçin Beslenme Önerilerimiz​​

 

  • Şarbon türlerinden sindirim şarbonu; şarbonlu hayvanların etlerinin yenmesiyle ortaya çıkar. Bu yüzden riskli bölgelerde yetişen hayvan etleri yenmemelidir.
  • Etler yüksek ısıda çiğ kalmayacak şekilde pişirilmelidir. 
  • Yüksek ısı bakterinin etkisiz hale gelmesi açısından önemlidir.
  • Şarbon mikrobu yıllarca toprakta kalabilmektedir. Şarbon hastalığının görüldüğü bölgelerde hayvanlara temastan kaçınılmalıdır. Her konuda olduğu gibi yenilen diğer besinlerin de temizliğine oldukça özen göstermemiz gerekiyor.
  • Bilinmeyen markaların et ve et ürünleri tercih edilmemelidir. 
  • Seyahat durumunda, mol yerlerinde, et ve et ürünleri; temizliğinden emin olmayan yerlerde tüketilmemelidir. 

Taglar: #şarbon #anthrax #hayvan #kırmızıet #süt #ölümcül #temizlik #bakteri #bacillusanthracis #marmaraüniversitesi #veteriner #burcuiremomurtagkorkmaz #virüs #iremonurtagkorkmaz #beslenmevediyetetik #bulaş #bulaşma #molayeri #sütürünleri #inek #sütveşarbon #sütürünleriveşarbon #sütşarbon #sağım #sağımtesisi #süttesisi #kan #enfeksiyon #hastahayvan #kesim #çiğet #pişmişet #temizet

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 5.09.2018

Kaynak: Derleme Haber

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler