Tatlı Düşkünlerinin Yağ Oranı Daha Düşük

Okunma [5152]
Tatlı Düşkünlerinin Yağ Oranı Daha Düşük

 

Kopenhag Üniversitesi'nde yapılan araştırmadan, tatlı konusundaki genel kanıyla çelişen bir sonuç çıktı. Tatlıya düşkün bireylerin yağ oranları daha düşük!

 

fx1.jpg

 

Araştırmaya göre, genetik olarak tatlıya düşkün kişilerin vücudunda daha az yağ bulunuyor. Uzmanlar çalışmanın, obezite ve diyabet hastalıklarının tedavisi için ilaç geliştirilmesine katkı sağlayabileceği görüşünde.

 

Farklılık hormonal genlerden kaynaklanıyor

shutterstock_1021083334.jpg

 

Araştırmada, İngiltere Biobank'ta verileri kayıtlı 450 bin kişinin kan örnekleri, beslenme biçimi ve genetik bilgileri incelendi.

Bilim insanları, incelemede hormonal genlerden FGF21'in bir varyasyonuna sahip, tatlıya düşkün kişilerin vücudunda daha az yağ olduğunu belirledi. Fibroblast büyüme faktörü 21 (FGF21), insülin duyarlılık özelliklerine sahip bir hormondur. Bazı FGF21 analogları denemeleri kilo kaybı ve lipit düşürücü etkileri göstermektedir. 


Şekerle ilgili araştırmaların sonuçlar çelişkili



Araştırmayı yürütenlerden Profesör Niels Grarup, keşfettikleri şeyin daha fazla şeker tüketen kişilerin vücudunda daha fazla yağ olması gerektiği kanısıyla çeliştiğini söyledi. Tek bir gen varyasyonu üzerinde çalıştıklarını dile getiren Grarup, aynı genin bedenin diğer organlarıyla arasındaki ilişkiyi tespit etmeye çalıştıklarını belirtti. Araştırmacılar, aynı gen varyasyonunun yüksek tansiyon ve bel çevresinde daha fazla yağ birikmesiyle de bağlantılı olduğunu belirledi.


Avrupa nüfusunun yaklaşık %20'sinin bu gen varyasyonunu taşıdığına dikkati çeken  Profesör Niels Grarup, araştırmanın bu kadar çok kişiyi kapsaması nedeniyle varılan sonuçların önemli olduğunu vurguladı.

 

Çalışma hastalıkların tedavisine ışık tutacak


Profesör Niels Grarup, çalışmalarının obezite ve diyabet hastalıklarının tedavisi için ilaç geliştirilmesine katkı sağlamasını beklediklerini kaydetti.
 


Taglar: #KopenhagÜniversitesi #araştırma #tatlı #genetik #yağ #çalışma #obezite #diyabet #tedavi #ilaç #İngiltereBiobank #veri #biliminsanları #gen #FGF21 #varyasyon#Fibroblastbüyümefaktörü21 #insülin #duyarlılık #lipit #şeker #çelişki #ProfesörNielsGrarup #yüksektansiyon #belçevresi #Avrupa #obesity #diabetes #fatty #research #universityofcopenhagen #UKBiobank

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 20.09.2018

Kaynak: NTV

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler