TÜBER 2022 YAYINLANDI!

Okunma [54738]
TÜBER 2022 YAYINLANDI!

Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER) 2022 güncellemeler ile yayınlandı.

 

Sunuş 

Sağlık Bakanlığı "Sağlıklı hayat tarzının benimsendiği, herkesin sağlık hakkına kolaylıkla ve yüksek hizmet kalitesiyle eriştiği bir Türkiye" vizyonu ile misyonu olan "insan merkezli yaklaşımla birey ve toplumun sağlık hakkını ve sağlığını en üst düzeyde korumak, sağlık sorunlarına zamanında, uygun ve etkili çözümleri yüksek hizmet kalitesiyle sunmak" ideali ile faaliyetlerini yürütmektedir. Bu istikamette hazırlamış olduğu Stratejik Planında bir numaralı amacını "sağlıklı yaşamı teşvik etmek ve yaygınlaştırmak" olarak belirlemiştir.

Bu hedeflere ulaşabilmek sadece bu alanda görevli profesyonellerin eliyle sunulan hizmetle sınırlı olamaz. Sağlık tüm politikalarda öncelikle dikkate alınması gereken bir husustur. Sağlıklı bir topluma ulaşmak için tüm paydaşları ilgilendiren çok sektörlü bir sağlık sorumluluğu bilinci geliştirilmelidir.

Tıp ve çevre sağlığı alanındaki ilerlemeler sayesinde erken ölümlerin büyük oranda önüne geçilmiş, insan ömrünün uzaması ile sağlık konusundaki ihtiyaçlar ileri yaşlara özgü sorunlar üzerinde odaklanmaya başlamıştır.

Ülkemiz için de durum farklı değildir; günümüzde bulaşıcı olmayan hastalıklar ve ortak risk faktörleri önemli mücadele alanlarını oluşturmaktadır. Kalp ve damar hastalıkları, diyabet, kanserler ve kronik solunum yolu hastalıkları sıklık bakımından önde gelmektedir. Bu hastalıklara yol açan ve kolaylaştırıcı sebepler arasında olan sağlıksız beslenme ve hareket azlığına bağlı ara risk faktörlerinden obezite önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemimizde yer almıştır.

Obezitenin ve dolayısı ile sebep olduğu bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde hareketli bir hayat tarzını teşvik ve kolaylaştırmak öncelikli müdahale alanlarındandır. Günümüzde özellikle şehirlerde yaşayanlar çok az hareket etmektedir. Günlük yer değiştirmeler motorlu araçlarla evden işe, işten eve şeklinde devam etmektedir. Vatandaşlarımızın ekseriyeti düzenli egzersiz alışkanlığına sahip değildir; zamanının çoğunu bilgisayar ya da televizyon ekranı başında geçirmektedir.

Hareketli yaşamı teşvik etmenin yanında bir diğer müdahale alanı sağlıklı beslenmenin geliştirilmesidir. Genç yaşlardan başlayan sağlıklı beslenme alışkanlıkları ile bu hastalıklardan korunmak ve olumsuz etkilerini ileri yaşlara ertelemek mümkün olabilmektedir.

Sağlık Bakanlığı olarak, 2010 yılından itibaren, stratejik planımız doğrultusunda, Dünya Sağlık Örgütü ile işbirliği içinde Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı - Erişkin ve Çocuk Obezitesinin Önlenmesi ve Fiziksel Aktivite Eylem Planımızı güncelleyerek uygulamaktayız. Farkındalık çalışmaları, eğitimler, okullar ve işyerleri dahil olmak üzere yaşanılan çevrede obeziteyi kolaylaştırıcı ortamın azaltılması, ulusal araştırmalar ve Ulusal Sağlık Bilişim Ağı verilerimizle izleme - değerlendirme yolu ile kanıta dayalı politika uygulamaları öncelikli müdahale başlıklarımızı oluşturmaktadır.

Beslenme kaynaklı hastalıkların önüne geçilmesi için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının toplumca benimsenmesi gelecek nesillerin sağlıklı olabilmesi adına önem taşımaktadır. Sağlık Bakanlığı olarak bu amacı temin için elinizdeki "Türkiye Beslenme Rehberi 2022" kitabını Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (TBSA) 2017 çalışmasının analizleri ile ve yeni konu başlıkları ile zenginleştirerek güncellemiş bulunuyoruz.

Bu rehberin hazırlanmasında emeği geçen tüm akademisyenlere ve mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyor, rehberin ülkemizin sağlık seviyesinin yükselmesine vesile olmasını temenni ediyorum.

Dr. Fahrettin KOCA T.C. Sağlık Bakanı

 

TÜBER 2022 Bölümleri

Bölüm 1 : BESLENME REHBERLERİ: BESİNE DAYALI BESLENME REHBERLERİ ve DİYET REFERANS DEĞERLERİ (BESİN ÖGESİ ALIM MİKTARLARI) ÖNERİLERİ

Bölüm 2 : BESİN ÖGELERİ VE BESİN GRUPLARI 

Bölüm 3 : SAĞLIKLI VÜCUT AĞIRLIĞININ YÖNETİMİNDE, KORUNMASINDA VE BULAŞICI OLMAYAN KRONİK HASTALIKLARIN ÖNLENMESİNDE BESLENME ÖNERİLERİ

Bölüm 4 : TÜKETİMİNİN ARTIRILMASI GEREKEN BESİNLER VE BESİN ÖGELERİ

Bölüm 5 : TÜKETİMİNİN AZALTILMASI GEREKEN BESİNLER ve BESİN ÖGELERİ

Bölüm 6 : BESİN/GIDA GÜVENLİĞİ VE İLKELERİ

Bölüm 7 : YAŞAM SÜRECİNDE BESLENMENİN ÖNEMİ ve ENERJİ DENGESİ

Bölüm 8 : ÖZEL DURUMLARDA BESLENME

Bölüm 9 :BESLENMEDE GÜNCEL KONULAR

Rehberi bu linkten indirebilirsiniz. 


Taglar: #tüber #TürkiyeBeslenmeRehberi #rehber #beslenme #diyetisyen #diyet #beslenme

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 1.12.2022

Kaynak: Sağlık Bakanlığı

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler