Vejeteryanlar Dünyayı Kurtarabilir Mi?

Okunma [5367]
Vejeteryanlar Dünyayı Kurtarabilir Mi?

 

Nature Sustainability bilim dergisinde yayımlanan araştırmaya göre vejetaryen olmanın çevreye rutin beslenmemizden farklı bir etkisi var. Sadece et tüketimini azaltmak bile %10'luk bir fayda sağlıyor.

Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi'nin uzmanları İngiltere, Fransa ve Almanya'daki bazı bölgelerde tüketilen 44.0000 yiyecek ve alkollü içecekleri üretmek için gereken su miktarını belirledi. Farklı beslenme alışkanlıkları edinmek, bir kişinin su tüketimini %55 oranında azaltabiliyor.

 

Tüketilen besinler ve harcanan su ilişkili

shutterstock_420828667.jpg

 

Araştırmacılar, vejetaryen yeme alışkanlığının bizim için en değerli doğal kaynaklardan suyun daha az kullanılmasını sağladığını söyledi.

Avrupa Komisyonu'nun Ortak Araştırma Merkezi'nde görevli Dr. Davy VANHAM "Tercihinize göre etli ya da etsiz (vejetaryen ya da peskateryan) yeme alışkanlıkları edinmek. Bu aynı zamanda tükettiğiniz suyu ciddi oranda azaltıyor" dedi.

 

Sonuçlar çarpıcı!

 

  • Etin de tüketildiği sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmek su tüketimini %11-35 azaltıyor.

  • Sağlıklı bir peskateryan beslenme (etin yerine balık ve baklagillerin yendiği, hayvansal yağlar yerine bitkisel yağların tüketildiği diyet) su tüketimini %33-35 azaltıyor.

  • Sağlıklı bir vejeteryan beslenme (balık, et ve hayvansal yağların tüketilmediği diyet) su tüketimini %35-55 düşürüyor.

 

Şeker ve yağ için daha fazla suya ihtiyaç var. 

shutterstock_377742547.jpg

 

Gıda üretiminde de suyun kullanımı konusunda su sıkıntısı mevcut. Canlı hayvan yetiştirmek için oldukça fazla su tüketiliyor. Katı ve sıvı yağlar ve şekerler için de büyük miktarlarda su gerekiyor. Ancak meyve ve sebze yetiştirmek su kullanımı açısından çok daha verimli. 

Araştırmadaki sonuçlar ülkeler arasında benzerlik gösteriyor. Avrupa'daki insanlar daha fazla kırmızı et, şeker ve yağ yemeye yatkın ve yeterince mevye ve sebze yemiyor. 

Uzmanlar insanların yeme alışkanlıklarını değiştirmenin kolay olmadığını, ancak vergiler ya da iyi etiketleme gibi adımlar atılabileceğini söylüyor.

 

Bilim insanları günümüze kadar yapılan en kapsamlı çalışmayı gerçekleştirdi.

 

Çalışmanın sonucuna göre, et ve süt ürünleri tüketilmezse dünya üzerindeki toplam çitçilik alanı %75 azaltılabilecek. Dünyanın beslenme ihtiyacı ise hala karşılanacak! Uzmanlara göre endüstriyel tarım alanlarının oluşturulması için vahşi yaşam alanları, ormanlar ve yeşil alanlar katlediliyor. Ayrıca gezegenin toplam sera gazı salınımının %65'i hayvancılıktan geliyor. Sürdürülebilir meyve, sebze ve tahıl üretimi ise çok daha sağlıklı ve doğaya verdiği zarar hayvancılıktan kat kat daha az.

Bilim insanları 38.700 çiftlik üzerinde, 40 farklı yiyecek ürününü içeren verilere baktı. Bunların sebep olduğu toprak kullanımı, iklim değişikliği, temiz su kullanımı, hava ve su kirliliği seviyelerini inceledi.

Araştırmanın lideri Oxford Üniversitesi'nden Joseph POORE, şöyle anlatıyor ;

"Bu projeye başlamamın sebebi, sürdürülebilir hayvansal ürün çiftçilerinin olup olmadığını anlamaktı. Ancak, bu projenin son dört yılında hayvansal ürünleri tüketmeyi bıraktım. Bu etkiler, şu andaki yaşamımızı sürdürmek için aslında gerekli bile değil. Soru, onları ne kadar azaltabiliriz ve aslında yapabileceğimiz birçok şey var."

 

Vegan beslenme gezegeni kurtarmamız ve üzerindeki bu kötü etkimizi azaltmamız için belki de tek ve en iyi yol

 

POORE; "Sadece sera gazı üretimimiz değil, temiz su ve toprak kullanımımız. Bu sadece daha az uçağa binmek ya da elektrikli araba almaktan çok daha önemli. Tarım birden fazla çevresel soruna yol açan hassas bir konu. Hayvansal ürünleri tüketmemek, sürdürülebilir tarımı desteklemekten çok daha iyi sonuçlar ortaya koyacaktır.''

Birçok uzman da bu araştırmaya katılıyor. Araştırma; gezegen üzerindeki etkimize karşı bilinç oluşturmak ve hayat tarzımızda neleri değiştireceğimizi göstermek adına oldukça dikkat çekici.

 


Taglar: #beslenmealışkanlıkları #beslenme #su #sutüketimini #vejetaryen #et #ettüketimi #NatureSustainability #bilim #yemek #AvrupaKomisyonuOrtakAraştırmaMerkezi #Dr.DavyVanham #vejetaryen #peskateryan #tüketilensu #harcanansu #suisrafı #baklagiller #hayvansalyağ #hayvansalgıda #balık #et #tavuk #sebze #meyve #gıdaüretimi #farkındalık #katıyağ #sıvıyağ #şeker #Avrupa #İngiltere #Almanya #Fransa #etiketleme

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 14.10.2018

Kaynak: BBC

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler