İleri yaştaki bireylerin hareket konusunda yaşadığı sıkıntılara çare olmak için etkileyici çözümlerle karşılaşıyoruz son yıllarda. Dış iskelet alanındaki yenilikler bunlardan biri. Kalça kırıklarını engellemek için düşme anında açılan hava yastığı da dikkat çekici gelişmelerdendi. NOK ise Stride Senze adlı tasarımıyla aynı sorunlara farklı şekilde çözüm öneriyor.
Stride Senze, kullanıcının güvenli bir şekilde hareket etmesini sağlıyor
NOK (NextOfKin); Singapur merkezli, disiplinler arası yaratıcı insanlardan oluşan bir ekip. Stride Senze'i geliştirirken hedefleri, yürüteç konseptini kullanıcının her hareketini öngören ve onun güvenliğini sağlayan akıllı bir yürüyüş arkadaşına dönüştürmek olmuş. "Bir yürüteç, utanç yerine bir güçlendirme nesnesi olabilseydi?" sorusunun cevabını aramışlar. "‘Zayıf' ve ‘kırılgan', yaşlılarla ilişkilendirme eğiliminde olduğumuz kelimelerdir. Arketipsel olarak yürüteç veya baston, yaşlanmanın bir kanıtıdır. Oysa bunlar kullanıldığında yaşlıların bileklerine ve önkollarına daha fazla baskı yapar. Aynı nesneye bir fütüristin merceğinden bakarak, Stride Senze'i bulduk." diyor NOK.
Riskli alanları belirleyebiliyor
Sensörlerle donatılmış ve şık bir tasarıma sahip olan Stride Senze, yaşlılar için güvenli hareket kabiliyeti sağlıyor. Çevreyi tarıyor ve özellikle banyo ve tuvalet gibi riskli alanlarda kullanıcıyı yönlendirerek daha güvenli bir şekilde ilerlemesini sağlıyor. Ayrıca kullanıcının yürüyüşünü ve dengesini takip ederek onun hareket ederken yaşadığı kendine özgü sorunları algılayabiliyor.
Stride Senze, tekli destek veya ikili yürüteç modu olmak üzere iki farklı modda kullanılabiliyor. Cihaz, davranışsal öğrenme teknolojisiyle donatılmış. Kendi kendine dengede durabilen hacıyatmaz benzeri yapısıyla kullanıcının da dengede olmasına yardım ediyor. Düşmeyi önlemek için destek sağlıyor. Kullanıcının pozisyonuna bağlı olarak o da hemen açısını değiştiriyor. Ancak düşme meydana gelirse bunu tespit edip sosyal hizmetlere veya aileye anında bildirim yapıyor.
Ağır mı ?
İzlerken ağırlık konusu ister istemez insanın aklına takılıyor. Bu konuda herhangi bir detay verilmemiş. Ancak dikkatli baktığınızda, robotun zemine temas eden kısmının küre şeklinde bir teker gibi kendi kendine ilerlediğini görüyorsunuz. Bu sayede kullanıcıya herhangi bir şekilde yük olmadığı anlaşılıyor.
Taglar: #yaşlı #yürüteç #baston #robot #teknoloji #robotik #yasli
Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü
Tarih: 7.03.2022
Kaynak: Bigumigu