Oyuncu Rasim Öztekin taksi şoförü oldu, "Hayatı Seviyorum, Kalbimi dinliyorum" dedi

Okunma [4066]
Oyuncu Rasim Öztekin taksi şoförü oldu,

 

Oyuncu Rasim Öztekin taksi şoförü oldu, "Hayatı Seviyorum, Kalbimi dinliyorum" dedi

 

Ünlü oyuncu Rasim Öztekin, 'Hayatı Seviyorum, Kalbimi Dinliyorum' projesi kapsamında bir taksinin şoför koltuğuna geçti. Kalp yetmezliği olan hastalar ve yakınlarını dinleyen Öztekin, "14 yıldır kalp yetersizliği hastasıyım. Hastalara tavsiyem hayata sarılıp onu asla bırakmamalarıdır" dedi.

 

Türk Kardiyoloji Derneği ve Novartis işbirliği ile hayata geçirilen "Hayatı Seviyorum Kalbimi Dinliyorum" bilinçlendirme kampanyası, ünlü oyuncu Rasim Öztekin'in gerçekleştirdiği "Kalp Yetmezliği Sohbetleri" ile devam ediyor.



Kalp yetmezliği farkındalığını artırmak için hayata geçirilen kampanya, düzenlenen basın toplantısında tanıtıldı. Proje kapsamında bir taksinin şoför koltuğuna geçen oyuncu Rasim Öztekin, kalp yetmezliği hastaları olan yolcular ve yakınlarının ilham veren hikâyelerini dinledi. 

 

Hasta ve hasta yakınları ile çekilen, "kalbinidinlesen.com" ve sosyal medya üzerinden yayınlanacak videolarla kalp yetmezliği hastaları ve yakınlarında bilinç düzeyinin artırılması hedeflendi.

 

"Yaşamdan Zevk Almaya Bakıyorum"

 

14 yıl önce kendisine kalp yetmezilği teşhisi konulduğunu söyleyen Rasim Öztekin, "Ben de bir kalp yetersizliği hastasıyım. Dolayısıyla bu beni birinci dereceden ilgilendiren bir kampanya. Bana bu işbirliği ilkönerildiğinde çok sevindim. Çünkü ben de birtakım sıkıntılar yaşadım, tecrübeler kazandım. Bu kampanya, kalp yetersizliğinin halk tarafından bilinir olması açısından güzel bir kampanya. Kalp yetersizliği teşhisi bana 2003 yılında kondu. 14 yıldır kalp yetersizliğim var. Uygulanan tedaviyle şu anda gayet iyi bir şekilde yaşamımı sürdürüyorum, yaşamdan keyif almaya bakıyorum" dedi.

 

"Amacımız Hastalığın Farkına Varılması"

 

Kalp yetersizliğiyle mücadele eden hastalara hayata sarılmaları tavsiyesinde bulunan Öztekin, "Projenin en önemli amaçlarından biri kalp yetersizliğinin farkına varılması. Bu aslında bizim bir şansımız çünkü en azından biz kalp yetersizliği hastası olduğumuzu biliyoruz ve ona göre yaşıyoruz. Bu avantajla yaşama sarılmak lazım diye düşünüyorum. Hastalara önereceğim en güzel şey hayata sarılmaları, hayatı bırakmamaları. Teşhis almamış kişilerin bacaklarında ödem oluşuyorsa, sık sık nefes darlığı çekiyor ve yoruluyorlarsa mutlaka bir kardiyologa görünsünler" diye konuştu.

 

"Düz Yolda Bile Nefes Darlığı Hissedebilirler"

 

Kalp yetmezliğinin gelişmekte olan ve gelişen ülkelerin sorunu olduğuna dikkat çeken TKD Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu üyesi Doç. Dr. Hakan Altay, "Türkiye bu sorunu çok net yaşayan bir ülke. Kalp yetersizliği özellikle koroner damar rahatsızlığı olan ve kalp krizi geçiren hastalarda, şekeri, hipertansiyonu olan, kilolu insanlarda, sigara içenlerde görülebiliyor. İlk belirtileri zorlu egzersizlerde nefes darlığı oluyor. Nefes darlığı, kalp yetersizliği ilerledikçe düz yolda yürürken, hatta hastalarımız sırt üstü yatarken hissediliyor. İleri evrelerde ise hastalar oturdukları yerlerde nefes darlığı yaşayabiliyorlar" şeklinde konuştu.

 

"70 YAŞ SONRASI 10 HASTADAN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR"

 

Hastalığın en önemli belirtisinin ödem olduğuna dikkat çeken Altay, "Ödem sonucu ayak cildine bastırdığınızda içeri doğru bir çöküntü oluşuyor. Bu kalp yetersizliği belirtileri arasındadır. Özellikle nefes darlığı yaşayan kişilerin bir an önce doktora başvurmaları gerekiyor. Bu hastalık 70 yaşından sonra neredeyse 10 hastadan birinde görülüyor. Bunu engellemek için belirtiler olmasa bile periyodik kontrollerin yapılması gerekiyor" dedi.

 

"KALP YETERSİZLİĞİNİ ÖNLEMEK MÜMKÜN"

 

TKD Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu üyesi Doç Dr. Hakan Altay kalp yetersizliğinin yaşam boyu devam eden kronik bir hastalık olmasına rağmen, erken teşhis ile sebep olduğu hayati riski azaltmaya yardımcı olabileceğini söyledi. Kalp yetersizliğinin gelişimini engellemenin, gelişmişse ilerlemesini yavaşlatmanın ve bu hastaların yaşam süresini uzatıp yaşam kalitesini yükseltmenin, toplumun bu konuda bilgilendirilmesi ve bilinçlenmesi ile mümkün olabileceğini vurguladı.  

 

Ayrıca çoğu hastada kalp yetersizliği yakınmalarının kontrol altına alınabileceğini ve hastaların dikkat etmesi gereken bazı noktaları aşağıdaki şekilde paylaşmıştır :  

 

  • Doktorunun tavsiyelerine uyulması
  • Tuz tüketimini azaltması
  • Sigara içmemesi
  • Fiziksel aktivitesini sürdürmesi
  • Kilolu ise kilo vermesi
  • Alkol alımını kısıtlaması
  • Günlük kilo takibi yapması
  • Ödem açısından dikkatli olması şeklinde özetlenebilir.  

Taglar: #Türk Kardiyoloji Derneği #Novartis #Kalp yetmezliği #Rasim Öztekin #Doç. Dr. Hakan Altay #Hayatı Seviyorum, Kalbimi Dinliyorum #Kalp Yetersizliği Sohbetleri

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 13.12.2017

Kaynak: Bülten

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler